szparika

2020.03.24. 08:06

Egy-két hónap még nem nagy gond

Dr. Fodor Ferenc szerint a jogi álláspontok fitogtatása helyett emberi megoldásokra kellene törekedni.

Fotós:

Fotós:

Hétfőn második vírusveszélyes hetüket kezdték meg sportolóink. A Szpari focistái továbbra is egyéni edzésterv alapján végzik munkájukat. Köztük Fodor Ferenc, a csapat rutinos védője. Ő nem maradt Nyíregyházán, hanem élve a lehetőséggel, otthon, Pécsen készül a remélhetőleg mihamarabbi folytatásra.

Kemény futás, kondizás

– Miként nagyon sokan, mi is megkaptuk a napra lebontott edzéstervet, egyedül a vasárnap pihenőnap. Ez alapján futok, kondizok. Darabos Balázs erőnléti edzőnk komoly feladatokat állított össze, kemény futások is vannak, és erőnléti gyakorlatok, ezek elvégzéséről mindennap be kell számolni.

A cél az, hogy megfelelő állapotban legyünk. Amennyiben úgy döntenek, hogy folytatódhat a bajnokság, akkor egy-két hét alatt olyan állapotban kell lennünk, amilyen szükséges a mérkőzéseken.

– Azt tudomásul kell venni, ez nem szabadság, hiszen egy-másfél hónap alatt teljesen le lehet épülni. Aki nem veszi komolyan a mi home office-unkat, az később pórul járhat, tönkreteheti akár az egész pályafutását. Én is nagyon figyelek az edzésekre, az étkezésre, hogy amikor véget ér ez az időszak, a legjobb formában legyek, hiszen utána jön a versenyidőszak.

– Ráadásul én úgy számolok, hogy a nyári szünetünk igen rövid lesz. Amennyiben május közepén sikerülne folytatni a bajnokságot heti két meccsel, akkor június végére befejezhetnénk. Akkor jönne két hét pihenő, és kezdődhetne az új felkészülés. Én a legoptimistább megoldásként ezzel számolok.

Fodor Ferenc, pontosabban dr. Fodor Ferenc végzett jogász, így bizonyára foglalkoztatják a jelenlegi helyzet során felmerülő jogi kérdések is.

Sok még a kérdőjel

– Természetesen igen – adta a választ a felvetésre dr. Fodor Ferenc. – A megbízási szerződéseket már nagyon sok cég felmondta, a munkaszerződésekkel más a helyzet, itt vannak határozott és határozatlan idejű szerződések. A mi esetünkben ezek meghatározott idejűek, de a másikat is bármikor fel lehet bontani.

A munkajog egyértelmű abból a szempontból, hogy milyen jogi következménye lehet annak, ha valakinél egyoldalú, illetve közös megegyezéssel történik a felbontás.

A lejáró szerződésű játékosoknál szerintem a veszélyhelyzettel nem fog automatikusan meghosszabbodni a kontraktus. Ez akkor lehet érdekes, ha a szerződés lejárta után még tartana a bajnokság.

– Nagyon sok még a kérdőjel. A mi esetünkben a szerződésünkben foglaltak alapján edzünk, ám például mivel mérkőzést nem játszunk, ezért a szerződésbe fogalt premizálás okafogyott. Ez most egy váratlan helyzet, amit mindenki szempontjából a legoptimálisabban kell túlélni.

– Egy-két hónap nagyon nagy problémát nem jelenthet, amennyiben hosszabb lesz a kényszerszünet, akkor ez már bizonyos szinten etikai és emberi kérdés is, nem csak jogi. Lehetne fitogtatni a jogi álláspontokat, de ilyen vis maior helyzetben ez már emberi kérdés.

Remélem, nem lesz ilyen, és mihamarabb visszazökkenhet az életünk a rendes kerékvágásba. Addig legyünk türelmesek, és ami még fontos: mindent tartsunk és tartassunk be ahhoz, hogy a vírust megfékezhessük – így Fodor Ferenc.

ML

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában