kondipark

2020.03.20. 09:24

Van élet az edzőtermeken túl is

Meg kell tanulnunk magunkat motiválni, a kitűzött cél mindig legyen előttünk.

Fenyvesi Ákos (b) Horváth Péter segítségével a szabadban tréningezik

Fotó: Sipeki Péter

Ha mozogni szeretnénk, de nincs kedvünk edzőterembe menni, mert olyan jó az idő, akkor is rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre manapság.

Nyíregyházán is egyre több helyen építettek szabadtéri edző-, „street workout” parkokat, ahol számos gyakorlattal tudjuk helyettesíteni a hagyományos, beltéri edzésünket.

Gyorsan, látványosan

– A kialakult helyzet miatt most kerülni kell mindenféle közösségben tartózkodást. Szerencsére ez nem jelenti azt, hogy otthon, a szabadban ne lehetne mozogni, testedzést végezni. Az otthoni edzés is lehet nagyon hatékony.

– Ennek is többféle típusa létezik: a reggeli edzés energetizáló, felfrissíti a testet, illetve egész napra beindítja az anyagcserét, az esti torna célja lehet a nyújtás, feszültséglevezetés, erősítés, a napi általános tornával pedig a testünket tudjuk teljesen átmozgatni. Ez utóbbi rövidebb, kevésbé intenzív edzés, ami segít, hogy a mozgás napi rutinná váljon.

– Ha kezdők vagyunk, érdemes ezzel indítani, később pedig bemelegítésként megtartani – mondta Horváth Péter személyi tréner, egészségfejlesztő.

Ha szeretnénk fogyni, testzsírtól megszabadulni, érdemes inkább kardió jellegű mozgást választani, ami felgyorsítja a pulzust, illetve a szívritmust.

– Ilyen például a helyben futás, a négyütemű fekvőtámasz, a terpeszállásba ugrás. Ha izmosítani, erősíteni szeretnénk, szükség lehet néhány eszközre, súlyzóra például, de az én ajánlatom a saját testsúllyal végzendő gyakorlatok, amelyek mindenféle eszköz nélkül, gyorsan és látványosan formálják a testet.

– Felfüggesztéses eszközzel egy komplett edzőterem áll rendelkezésünkre néhány ezer forintért. Itt is a saját testsúlyunkkal végezzük a gyakorlatokat, melyek minden izomcsoportot megmozgatnak – adott hasznos tippeket a személyi edző.

A rendszeresség elengedhetetlen. Lehetőleg minden alkalommal igyekezzünk közel azonos időpontban vagy időpontokban mozogni, mert így rutinként épül be az edzés a mindennapjainkba.

Lehet az a cél, hogy 40 percnyi mozgás mindennap meglegyen.

Hastánctól a zumbáig

Meg kell tanulnunk magunkat motiválni, így a kitűzött cél mindig legyen előttünk, mert otthon sokkal könnyebben elcsábul az ember, és ellazsálja az edzést.

Vannak olyanok, akik a súlyok emelgetése helyett szórakoztatóbb mozgásformára vágynak, nekik azt javaslom, hogy keressenek táncos, zenés óráról készült videót, hastánctól a zumbáig szinte minden megtalálható az interneten. Ezek az óratípusok is minden izomcsoportot megmozgató, hatékony mozgásformák, kellemes végezni őket, és hatékonyan dolgoztatják meg testünket – fűzte még hozzá.

Tisztább a levegő

– Három éve Horváth Peti edzőm segítségével kezdtem el edzeni, azóta ezt sikerült tudatosan beépítenem a hétköznapjaimba, az év nagy részét edzőteremben töltöm, viszont most, hogy megérkezett a tavasz, és a járvány miatt is úgy döntöttünk, hogy kivonulunk a szabadba.

Ennek több oka is van: egyrészt itt a Bujtoson jóval tisztább a levegő, és a napi D-vitamin-adagomhoz is hozzájutok, másrészt a sport nemcsak a testre, de a lelkünkre is nagyon jó hatással van, főleg ha szabadban végezzük – mondta Fenyvesi Ákos.

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában