cup stacking

2020.04.04. 09:00

Agyserkentő gyorsasági poharazás

Az Amerikából indult látványos sportot a magyar iskolák is használhatják fejlesztés céljából.

Az ázsiaiak magas szinten művelik a sportágat

Fotó: AFP

Poharakkal sportolni, miért ne? Na persze nem valami ivós játékra gondolunk, hanem a világszerte milliókat elbűvölő cup stackingre. A játéknak több változata van, a lényeg tömören az, hogy adott számú poharat minél gyorsabban a megadott módon egymásra kell pakolni és visszaszedni alaphelyzetbe.

A teljes versenysorozat világcsúcsa kevesebb mint 5 másodperc, egy nemzetközi versenyző általában 10 másodperc alatt hajtja végre a sorozatot, ugyanazt egy amatőr, aki először fogja kezébe az erre alkalmas műanyag poharat, nagyjából 45 másodperc alatt abszolválja.

A cup stacking ugyanakkor nemcsak szórakozásra alkalmas, hanem fejleszti többek között a szem-kéz koordinációt, serkenti az agyműködést, aktivizálja a jobb és bal agyféltekét, kialakítja a kétoldalúságot.

– Harminc évvel ezelőtt egy Bob Fox nevezetű amerikai testnevelő tanár ötletéből alakult meg a program – beszélt a kezdetekről Kovács Gábor, a speed stack magyarországi képviselője.

Amerikai iskolából indult

– A gyerekének voltak tanulási nehézségei, tulajdonképpen ennek hatására kezdett el ezzel foglalkozni, majd ebből alakult ki a sport. Amerikában minden azzá válhat, aminek van szabályrendszere, és mérhető, versenyeztethető. Ő kidolgozta a szabályrendszerét, hogy milyen sorozatokat kell időre rakosgatni.

– Először a saját iskolájában foglalkozott ezzel, aztán annyira belemerült, hogy az Egyesült Államokban több iskolával felvette a kapcsolatot és bemutatta mint kiegészítő tantárgyi tevékenységet a testnevelésen belül.

Elkezdődtek a versenyek az iskolán belül, majd iskolák között, és annyira kinőtte magát a program, hogy Fox feladta a testnevelői állást, hogy országos szinten népszerűsítse a sportot

– tette hozzá Kovács Gábor, aki kiemelte, a program a hazai oktatásban is nagy lehetőségeket rejt, ezért is népszerűsíti az iskolákban.

Ami pedig a versenyzést illeti, elkezdheti bárki: hat­évestől a nyolcvanévesig, a mentálisan vagy fizikailag sérült ember is űzheti, sőt gyerek a szülővel alkothat párost.

Versenyeztetés és testnevelés

– Én sokáig külföldön dolgoztam egy tornaegyesületnél, ott ismerkedtem meg a sportággal 2008-ban – folytatta a ma már Nyíregyházán élő férfi.

– Kiegészítő tevékenységként használtuk a tornához, de kosárlabdától a rögbiig számos labdajátékban használják. Közép-Kelet-Európában akkor még nem terjedt el, így miután a Testnevelési Egyetem segítségével megvizsgáltuk, hogy itthon is megállná-e a helyét, hazatértünk a sportággal 2011-ben. Mi a versenyeztetés és a testnevelés irányába is elindultunk.

– A versenyeztetés a nehezebb, mert Magyarországon nagyon nehéz alternatív, nem hagyományos olimpiai sportágat meghonosítani.

Viszont ennek a sportnak az előnye, hogy bárki tudja játszani, olyan gyerekeknek szerezhet élményt, akiket a hagyományos élsport keretein belül nem választanának ki, mert nem olyanok a fizikai képességei.

– Az elmúlt kilenc évben kétszer volt világbajnokság Európában, ezekre kivittünk magyar gyerekeket. Fantasztikus volt látni, hogy ott van negyven ország hatszáz versenyzője, akiket ugyanaz érdekli, mint őket.

MK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában