autóversenyzés

2020.04.22. 09:35

Az autószimulátor és a sofőr is profi

A legjobb magyar női autóversenyző versenypályán körözne, most be kell érnie a szimulátorral.

Keszthelyi Vivien szimulátorban gyakorol

Fotó: VRS TEAM

Boldog „békeidők”: bő egy hónapja különleges vezetéstechnikai tréninget tartottak a Groupama Tanpályán, ahol kizárólag hölgyek ültek a volán mögött, különleges tanácsadójuk pedig hazánk egyik legismertebb női autóversenyzője, a 19 éves, debreceni származású Keszthelyi Vivien volt. Sóvárogva tekinthetnek vissza a résztvevők a rendezvényre, hiszen azóta a koronavírus-járvány elleni védekezés az úr.

A kényszer szülte helyzetben az autóversenyzők szimulátorba ülve körözhetnek. Vivien tavaly hivatalos teszt- és tartalékpilótaként bekerült a W Series elnevezésű új gyorsasági női autóverseny-sorozatba. Ő lett minden idők legeredményesebb első szezonos magyar Formula-autós versenyzője, az év végén átvehette a legjobb magyar női autóversenyzőnek járó díjat. S még egy „leg”: ő lett a magyar autósport történetének legfiatalabb pilótája azzal, hogy részt vett az Asian Championship Winter Series elnevezésű Forma–3-as sorozaton, ahol öt ponttal zárt.

Újratervezés

– Már amikor a Hungaroringen tréningeztünk, tudtuk, hogy komoly baj lesz a nemzetközi sorozatok megrendezésével. Pontosabban az elhalasztásával, az eltörlésével. A Forma-autós szériákat tekintve a Bahreini F3-F2 közös teszt előtt érezhető volt, sőt a helyszínen már nyilvánvalóvá vált, hogy ebben az esztendőben a nemzetközi autósport-sorozatok lebonyolítása súlyos problémákba ütközik. Minden versenyző szemszögéből egyformán változott a versenyprogram, talán egy kicsit hamarabb tudtunk reagálni rá. Az efféle újratervezést eredetileg senki sem kalkulálta be a forgatókönyvébe.

Fotó: VRS TEAM

– Mindig minden eshetőségre fel kell készülni, de a B terv ezúttal nem aktuális. Az év hátralévő részében, ahogyan minden sportolónak, nekünk is igazodnunk kell a kormányok és az egészségügyi szakemberek által meghozott döntésekhez. Még nem lehet megjósolni, hogy kinek törés ez, vagy éppen ellenkezőleg: egy lehetőség. Amit minden konkrétum nélkül mondhatok, az az, hogy az eddigi információk alapján nekem az utóbbi...

A profi versenyautó-szimulátor eddig is fontos volt. A Forma-autós kategóriákba érkezve egy ideje már meghatározó szerepet töltött be a felkészülésben.

– A lehetőségekhez mérten ezt folytatom. Viszont az otthon végezhető szimulátoros játékokat nem volt eddig időm versenyszerűen elsajátítani, és a jövőben sem biztos, hogy lesz rá alkalmam. Ezért szimulátoros versenyeken nem tudok részt venni, mivel ahhoz jelentősen több időt kell foglalkozni a játék megtanulásával, gyakorlásával. Természetesen én is szívesen használom ezeket a programokat egy-egy alkalommal, mégpedig az új pályák vonalvezetésének tanulmányozása miatt.

Több idő jut másra

Vivien tizenkét évesen kezdett el versenyezni, és mindegyik alkalommal bizonyítania kellett, hogy méltó vetélytárs, a végén pedig elfogadták egyenjogú ellenfélként. Már nem az számít, hogy nő vagy férfi ül a volánnál, hanem az, hogy milyen eredményt ért el a pályán. Magyarként egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie az egyre szűkebb, jelentős anyagi háttérrel, ebből adódóan tapasztalattal rendelkező külföldi férfi pilóták által uralt ösvényen. Ott, ahová nagyon vágyik vissza.

– Tulajdonképpen nekem „csak” a versenyzéssel kapcsolatos konkrét feladatok maradnak el, ami egy sportoló életében nem minden, hiszen a versenyeken kívüli elfoglaltságokra már egy ideje több volt az igény, mint amit az idő hiánya miatt vállalni tudtam.

LTL


 

Alkalmi fodrász volt

A koronavírus-járvány miatti bezártság bizony sokakat arra késztet, hogy alternatív megoldásokhoz folyamodjanak, ami a hajvágást illeti. Így tett Ralf Schumacher is, akinek Keszthelyi Vivien sietett a segítségére! – számolt be róla az f1vilag.hu. A magyar autóversenyzőnő Ralf Schumacher fiával, Daviddel alkot egy párt egy ideje, a korábbi F1-es versenyző pedig nemrég az Instagramra töltött fel néhány fotót. „Nagyon köszönöm, Vivien! Szuperül sikerült! Ugye?” – írta a fényképek mellé, amin azt látható, hogy a magyar versenyzőnő épp fodrászt játszott Schumacherék udvarán.

Szubjektív

Rajt-cél győzelmet aratott a Ferrari 22 éves pilótája, Charles Leclerc. A sanghaji versenypályán, miután leintették a kockás zászlóval, mindössze két és fél másodperccel később követte Alexander Albon, a Red Bull thaiföldi versenyzője, harmadikként pedig a hazai környezetben köröző Kuan-jü Csou hasította át a képzeletbeli célszalagot. Fájdalom, de ez nem hús-vér vetélkedés volt, hanem a virtuális Kínai Nagydíj, amit például a monacói győztes közösségimédia-csatornáján 60 ezren követtek, és többek között az M4 is élőben közvetítette a futamot. Amennyire elképesztő ez a megoldás, annyira kínos is. Az e-játékot felválthatná az életszerű üldözés. Ha ez bekövetkezne, akkor pislákolna a fény az alagút végén. Addig is marad a víruskompatibilis zümmögés.

Ladányi Tóth Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában