labdarúgás

2020.04.14. 07:47

Mikor rúghatnak ismét labdába?

Egyelőre sem az UEFA, sem az MLSZ nem döntött, vannak, akik szerint a tavaszi meccseknek egyre kevesebb az esélye.

A kosárlabda után a kézilabdában és a röplabdában is lezárták a bajnoki szezont. Labdarúgásban még nincs döntés, laptársunk, a Kisalföld Margitai Zoltánt, az NB II.-es bizottság elnökét, a Gyirmót cégvezetőjét kérdezte arról, hogy szerinte befejezhetik-e a csapatok a másod­osztály küzdelmeit.

– Jelenleg az MLSZ állásfoglalását várjuk, nekünk nyilván az ő döntésüknek megfelelően kell majd cselekednünk. Azt már korábban elmondtam, hogy nem lesz könnyű dolguk, mert bármilyen döntést hoznak, az valakinek nem fog tetszeni.

A magánvéleményem az, hogy már csak a fair play szelleme miatt is jobb lenne a pályán befejezni a bajnokságot, de erre a jelenlegi információk alapján nem sok esélyt látok – kezdte Margitai Zoltán, aki szerint az NB II.-ben egyszerűbb lenne folytatni, mint az OTP Bank Ligában.

– Nekünk a másodosztályban könnyebb a helyzetünk, mint az NB I.-es csapatoknak, mert nincs nevezési kötelezettségünk a nemzetközi kupákba.

Mi ráérnénk befejezni a bajnokságot, majd akár két-három hét pihenőt követően elkezdhetnénk a felkészülést a következő idényre. Ettől függetlenül meg kell határozni egy végső időpontot, aminél tovább nem lehet elmenni.

Befelé haladunk a bajba

– Nincs folyamatos egyeztetés, de a kollégák nyilván hívogatnak. Abban maradtam az MLSZ vezetésével, hogy feleslegesen nem kérdezgetjük őket naponta, mert jelen pillanatban az UEFA és az MLSZ sem tudja, hogy mit mondjon.

Várjuk a nemzetközi szövetség álláspontját, ami pedig nyilván a járvány­ügyi szakemberektől is függ. A mai adatokat látva sajnos még befelé haladunk a bajba, így azt gondolom, hogy tavasszal már nem fogunk tudni meccset játszani.

– Minden csapatnál más a fizetéscsökkentés mértéke, ebben nincs általános állásfoglalásunk, mert ez attól függ, hogy ki miből gazdálkodik, és kinek mennyire tőkeerős a tulajdonosa. Van, akinek azon kívül, hogy megmenti a focicsapatot, több ezer alkalmazottat kell megmentenie.

Megint másik „lehúzta a rolót”, mert a közétkeztetésben dolgozott, és egyik napról a másikra közölték vele, hogy nem kell a több ezer adag ételt megfőznie. Egyik tulajdonosnak hiába vannak szállodái, mert azokat be kellett zárnia, és most több száz alkalmazottat kell megmentenie.

Az, hogy valaki önszántából futballcsapatot működtet, nagyon szép és jó, de most sokkal fontosabb ezeknek az embereknek, hogy a saját vállalkozásaikat és alkalmazottaikat megmentsék, míg újraindul az élet. Nyilván vannak csapatok, akik más pénzből működnek, ők könnyebben tudnak reagálni a helyzetre.

Általánosságban azt tudom mondani, hogy nagy a baj, mert hatalmas összegektől esnek el a csapatok több forrásból is, amiket később nem lehet pótolni, mert egyszerűen nincs rá mód – nyilatkozta Margitai Zoltán.

Várják az MLSZ döntését

A második vonalban érintett a Nyíregyháza Spartacus. A Szpari éppen a Gyirmót mögött a nyolcadik helyen áll a tabellán. A jelen állása alapján sem a feljutásban, sem a kiesésben nem érintett a nyíregyházi gárda.

– Természetesen mi is várjuk az MLSZ állásfoglalását, hiszen az lesz a döntő abban, hogy folytatódik, ha igen, mikor a bajnokság, vagy le kell zárni. Úgy vélem, az idő előrehaladtával egyre valószínűbb az utóbbi, de ebben a kérdésben a szövetség szava dönt – válaszolta érdekelődésünkre Kozák Attila, a Nyíregyháza Spartacus ügyvezetője.

MW, KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!