küzdősport

2020.04.17. 09:29

Online versenyeken mutathatják be formagyakorlataikat a nyíregyházi karatésok

A nyíregyházi sensei szerint remek összehasonlítási lehetőséget is rejt a különleges versengés.

Gégény Alexandra, a klub karatékája tavaly a csehországi világbajnokságon küzdelemben bronzérmet szerzett

Fotó: Fudoshin Karate Dojo

Kata! Női becenév, a küzdősportokban pedig a formagyakorlatot jelenti. Ennek lényege, hogy a különböző stílusú versenyzők egy képzelt ellenféllel szembeni technikákat mutatnak be.

Az árgus szemű bírák sok szempont alapján ítélkeznek és hoznak eredményt. A Magyar Karate Szövetség az edzés- és versenymentes járványos időszakban különleges megmérettetési lehetőséggel rukkolt ki, mégpedig online kataversennyel.

Minden hétvégére terveznek

Ezen a viadalon a Magyar Karate Szövetség alá tartozó irányzatok képviselői nevezhetnek, úgymint a shotokan, a shito-ryu, a wado-ryu, goju-ryu. A sorozat nyitányán, a húsvéti versenyen majd kéttucatnyian vettek részt, megyénkből nem voltak résztvevők.

Bezártak mindenkit a saját lakásába, és valamit tennünk kellett azért, hogy ne punnyadjunk be

– kezdte érdeklődésünkre Gali Csaba, a különleges verseny szervezője, aki egyben edző, versenybíró is.

– A kluboknál már mennek az online edzések, és hogy a versenyérzet is meglegyen, létrehoztuk ezt az online megmérettetést, ami nagyon sokaknak tetszett. Ez WKF-szintű verseny, shotokanosok, shito-ryusok és wado-ryusok vesznek részt rajta. Amíg szükség lesz rá, addig minden hétvégén rendezünk versengést, amikor majd beindulnak a közös edzések, a normális versenyek, akkor meglátjuk, hogy lesz a folytatás.

A bemutatókat a Magyar Karate Szövetség bírái nézik, az első hétvégén huszonhárman voltak beosztva kategóriánként.

– Azzal együtt, hogy technikailag megoldható lenne, nincs visszajátszás, úgymond élőben döntenek a bírák, és a visszajelzések alapján ezzel nem is volt gond. Nincs videóbíró, mint a fociban.

– Érdekes és hasznos ötlet – kezdte Barcsay Zsolt, a nyíregyházi Fudoshin Karate Dojo 3. danos mestere. – A WKF versenyeken shotokan katákat is be lehet mutatni, ennek tükrében nincs akadálya annak, hogy a klubunkból is indulhasson valaki.

A mi klubunkban elsősorban az utánpótlás nevelésére helyezzük a hangsúlyt.

– Már ki is posztoltam a verseny lényegét, és várom, hogy ki szeretne indulni. Jó ötlet, a gyerekeket is motiválja. Amennyiben a tehetségesebb fiataljaink közül valakit érdekelne, akkor nevezünk.

Nagymesterek a világhálón

A nyíregyházi klubot huszonhat esztendeje alapította a 6. danos sensei, dr. Valent Mihály, aki a felnőttek edzéseit irányítja nem járványos időszakban. A mátészalkai kórház sürgősségi osztályának vezetője naponta tréningezik, és a Magyar Karate Szövetség orvosi és doppingbizottságának is tagja.

– Most azt látom, hogy azok a külföldi, 7–8. danos nagymesterek, akikkel mi kapcsolatban vagyunk, videókat tesznek fel a világhálóra arról, melyik nap melyik katát gyakorolják – kezdte véleményezését dr. Valent Mihály.

– Ezeken a hazai online versenyeken megmutatkozhat majd az, hogy mi a magyar átlag, és mennyire vagyunk elmaradva a nemzetközi trendtől.

Ebből a szempontból mindenképpen hasznos, hiszen felmérhetjük, láthatjuk, hogy a magyar edzőknek hány éves lemaradása van a külföldi edzőkkel szemben.

– A szakedzői tudás most le fog jönni, és az edzőképzésben majd hasznosítani lehet – így a 6. danos sensei.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában