Tenisz

2020.04.23. 09:03

Új köntöst kapnak a teniszpályák

Lebontották a sátrat, a Marso Tenisz Centrumban elkezdődtek az egyéni edzések.

Tancsik Tibor serénykedik azon, hogy készen legyenek a pályák

Fotó: Sipeki Péter

Van néhány labdajáték, amelynél kizárható a versenyzők testi kontaktusa. Ilyen a tollaslabda, az asztalitenisz és a tenisz. Természetesen csak egyesekre gondolva. Az első kettő teremsportág, bár csarnokban is szoktak teniszezni, azért ez még elsősorban szabadtéri sportág.

A nyíregyházi stadion környékén járóknak feltűnhetett, hogy a napokban lebontották a hatalmas sátrat és elkezdték rendbe tenni a salakpályákat, sőt néhányon már ütik is a labdát.

– Készülünk a szezonra, mégpedig az ilyenkor szokásos pályakarbantartásokkal, felújításokkal – kezdte érdekelődésünkre Poroszka Norbert, a Marso Tenisz Centrum ügyvezetője.

– Az elmúlt pénteken lekerült a sátor, és hétfőre már készen volt nyolc pálya. Ezen a héten a két centerpályát szeretnénk előkészíteni a játékra, a jövő héten pedig jön az az öt játéktér, amelyen a sátor volt. A megkeményedett salakot speciális géppel fel kell lazítani, majd hengerrel tömöríteni. Szerbiából sikerült beszereznünk huszonnégy tonna nagyon finom, jó minőségű salakot. Ez lesz az idei újítás, hiszen gyönyörű színe van. Első körben kilenc pályára kerül új salak, majd fokozatosan mind a tizenöt játéktéren ez lesz.

Zárva az öltöző és a büfé

– Már használják is a pályákat, a vírusjárvány alatt a stadion felől kordont húztunk fel, csak az egyetem felőli bejáratot lehet használni – folytatta Poroszka Norbert. – Zárva vannak az öltözők, a vécék, és a büfé sem működik, párosokat pedig csak egy háztartásban élők alkothatnak.

A Marso Tenisz Centrum az elmúlt években bizonyította, hogy remek házigazdája nagy versenyeknek. Két éve a korosztályos vidékbajnokságot, tavaly pedig a korosztályos országos bajnokságot rendezték meg, mindenki nagy megelégedettségére. Az idei szezon versenyprogramja viszont még nagyon bizonytalan.

– A tavalyi versenyt nem lesz könnyű überelni, sajnos egyelőre nagy a csend. A szövetségnél is teljes a bizonytalanság, mi sem tudjuk, hogy mikortól lehet egyáltalán versenyezni. A tervek szerint az országos felnőttbajnokságot pályáztuk meg, de erre most nem sok esélyt látunk – így Poroszka Norbert.

Tehát beindult az élet, hétfőtől edzhetnek a versenyzők és játszhatnak az amatőrök. Ráadásul az elmúlt napokban igen remek időben.

– A fedett pályás szezon és a szabadtéri között volt egy egy hónapos szünet, mivel nincsenek versenyek – vette át a szót Erőss Béla, a klub egyik edzője. – Pihenhettek, feltöltődhettek a versenyzők. Hétfőtől elkezdődtek az egyéni edzések, csoportos még nem lehet. Betartjuk az előírásokat, és bízom benne, hogy nem is lesz gond. Az én tanítványaim is meghatározott időpontra érkeznek, mindenkire naponta egy óra jut. Néhány versenyzőm érettségi előtt áll, ők nem járnak.

Nehéz motiválni a fiatalokat

– A legnagyobb probléma az, hogy versenyek híján nehéz motiválni a fiatalokat. Ugyanez a helyzet Fucsovics Marcival, akivel a napokban beszéltem. Ő is szinten tartja magát, de így iszonyú nehéz. Elengedhetetlen az edzés, de a versenyző azért tréningezik, hogy mérkőzést játszhasson. A versenyzők és a sportág kedvelői sem bánták volna, ha mondjuk rendeztek volna vagy akár még rendeznének zárt kapus meccseket tévéközvetítéssel, pénzdíjjal. Mert már kicsit unalmasok az ismétlések. Egyelőre mi sem tudunk semmit a versenyszezonról, csak reménykedünk – így Erőss Béla.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában