Labdarúgás

2020.04.30. 07:54

Újfehértón a fiataloké a jövő

Dankó Zsolt hét éve dolgozik az Újfehértó utánpótlásában.

Az MLSZ megyei igazgatósága március 10-én tartotta hagyományos gáláját, amelyen az elmúlt esztendő legjobbjait díjazta. Kvaka Árpád megyei igazgató, Baracsi Endre, Borsodi László, Nagy Miklós és Varga Béla társadalmi elnökségi tagok társaságában kilenc kategóriában adott át elismeréseket. Az újfehértóiak két díjat is elvittek, Piskóti Zsolt a felnőttedzők kategóriájában, míg Dankó Zsolt az utánpótlásedzők között bizonyult a legjobbnak.

A C licenccel, valamint alap- és felsőfokú játékosmegfigyelői képesítéssel is rendelkező szakember a debreceni Józsa SE-ben focizott, majd hét éve Biriben fejezte be aktív pályafutását, azóta az Újfehértó utánpótlásában dolgozik.

– Rendkívül megtisztelő ez a cím, de azt gondolom, hogy ezzel elsősorban nem az én munkámat ismerték el, hanem az egyesületünk évek óta tartó szisztematikus utánpótlás-nevelő munkáját.

– Nagyon szeretek a gyerekekkel foglalkozni, mert rendkívül fogékonyak az újra, öröm látni, ahogy napról napra fejlődnek. Az utánpótlásmunkáért teljes egészében én felelek Újfehértón, én edzem az U14-es, az U16-os, az U19-es csapatokat, valamint a futsal utánpótlásgárdánk is hozzám tartozik – avatott be a részletekbe Dankó Zsolt.

Dankó Zsoltot választották az év utánpótlásedzőjének
Fotó: DANKÓ ZSOLT ARCHÍVUMA

Egy kézben az utánpótlás

Az Újfehértó U19-es alakulata az előző szezonban a megyei II. osztály Pannónia Zrt. csoportjában a legtöbb gólt rúgva és a legkevesebb találatot kapva a Kemecse mögött a második helyen végzett. Ebben az idényben sem vallottak szégyent, újoncként a megye egyben a középmezőnyben helyezkednek el.

– Az U14-es és az U16-os csapataink is remekül szerepelnek a bajnokságban, az U16-os gárdánk évek óta szinte mindig a dobogón végez, most éppen első helyről várjuk a folytatást. De az U17-es futsalban eddig minden mérkőzésünket megnyertük, és a folytatástól függetlenül már bajnoknak tekinthetjük magunkat – büszkélkedett a szakvezető.

– Azért jó, hogy egy kézben van az utánpótlásunk, mert így átlátom az egészet, és könnyebben átjárhatók a korosztályok. Napi szinten látom minden gyerek munkáját, és aki jól dolgozik, azt egyből feljebb tudom játszatni.

Ez nagyon motiválja a srácokat, mert azonnal látják, hogy van értelme az erőfeszítéseiknek. Közelmúltbeli példa erre, hogy az U19-es csapatunk első mérkőzésén a Balkány ellen három U16-os fiú is helyet kapott a kezdőben, Tábori Ádám élt is a lehetőséggel, és két gólt rúgott. Természetesen az a cél, hogy a felnőttcsapatunkba is minél több helyi játékos kapjon helyet.

A harmincnyolc éves szakember a fiatalok mellett a Biri szakmai munkáját is irányítja. A megyei harmadosztályú gárda másfél hónapos szünet után a múlt hétvégén ismét edzésbe állt.

– Hetente háromszor, kis csoportokban fogunk tréningezni, a futás mellett a labda is előkerül majd – zárta Dankó Zsolt.

BB

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!