Atlétika

2020.05.09. 10:07

Az élet visszaadta azt az egy centit

A távolugrás újonc országos bajnoka, Farkas Zoltán Magyarországot is képviselte már.

Farkas Zoltán, a dobogó visszajáró „vendége”

Forrás: MDSZ

A korábbi kiváló ugróatléták, Bakosi Béla és Bakosiné Szenczi Erika ma már a nevelőmunkájukkal tűnnek ki, nem ritka, hogy országos bajnokok kerülnek ki a kezeik közül. Ilyen például a 14 éves Farkas Zoltán is, aki távolugrásban jeleskedik.

A nyíregyházi Túróczy Zoltán evangélikus iskola nyolcadikos tanulója tavaly januárban a fedett pályás újonc országos bajnokságon harmadik lett, májusban a második helyen végzett a III. korcsoportos diákolimpia-döntőben, majd júliusban a szabadtéri országos bajnokságon már a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Zoli a fedett pályás és a szabadtéri ob-n is egyéni csúcsot ért el (külön értendő a fedett pályás, és külön a szabadtéri egyéni legjobb), előbbin 5,32 méteres eredményével egy centivel maradt le az aranyéremről, utóbbin viszont 5,84-dal éppen ő előzte meg egy centivel a másodikat.

– Ebben a korban hullámzó lehet a gyerekek teljesítménye, mert ha nőnek, a mozgásuk kicsit koordinálatlan lesz, ahhoz hozzá kell erősödni, amikor ez sikerül, mindig kicsit jobb eredményt érnek el, majd megint nőnek, megint erősödni kell, és így tovább. Zolinál abszolút nincs gond a munkával, amellett, hogy egy nagyon gyors, jó mozgású srác, rendkívül szorgalmas is, ezt mutatja, hogy kitűnő tanuló – beszélt a tanítványáról Bakosiné Szenczi Erika.

– Különböző tanulmányi versenyekre jár, de nemcsak az iskolában, hanem az atlétikában is sokoldalú, ha hatvan méteren indítanám, abban is a legjobbak között lenne, de ha az adott versenyen lehetősége van rá, hogy távolugrásban nyerjen, vagy a legjobbak között végezzen, akkor csak arra koncentrálunk.

A távolugrás jobban bejött

Zoli korábban a gyerekválogatott tagjaként Lengyelországban képviselte Magyarországot és második lett.

Edzője elmondta, azok a tanítványai, akik nagyon tehetségesek, általában ott szoktak lenni ezen a gyerekversenyen. Ez jó jel lehet...

– Elsősként kezdtem el sportolni, és 2015 óta járok Erika nénihez – mondta Farkas Zoltán. – Kis koromban is sokat futottam, szerettem mozogni, látszott, hogy gyors vagyok, ezért gondoltuk úgy a szüleimmel, hogy kipróbálom az atlétikát. Eleinte rövidtávfutásban indultam a versenyeken, aztán kipróbáltam a távolugrást, ahhoz is kellett a sebesség, és az jobban bejött nekem, valamint jobb eredményeket is értem el, így ragadtam meg annál. A tavalyi, szabadtéri országos bajnokságot megnyertem, arra a versenyre emlékszem vissza a legszívesebben.

Az utóbbi időben természetesen az atléták is többnyire otthon végeztek erősítő gyakorlatokat, emellett néha kimozdultak futni, a következő hetekben viszont már elkezdődhetnek a rendes edzések. Szükség is van erre, ugyanis a szabadtéri szezont nem fújta le az atlétikai szövetség, a tervek szerint szeptemberben megtarthatják a serdülő országos bajnokságot, amin Zoli is megméretheti magát. Reméljük, az a verseny is emlékezetes lesz a számára.

MK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában