múltidéző

2020.05.05. 15:49

Kilencezren voltak a másodosztályú megyei fociderbin, nyert a vendég ASE

Neumann Csicsú emlékezetes éve csoportválogatottsággal és koreai túrával.

A Keleti csoport válogatottja: Temesvári Miklós mellett Neumann Gábor, jobbról a második Buús György, a guggolók között középen Kozma József

Fotó: olvasónktól

Az elmúlt jó néhány esztendőben a magyar foci élvonalában csak akkor voltak kilencezren a lelátókon, ha az egyik csapat a Fradi volt.

Éppen negyven esztendeje számoltunk be lapunkban egy olyan meccsről, amelyre éppen ennyien voltak kíváncsiak, ám az akkori második vonalban, az NB II. Keleti csoportjában (volt még a Nyugati és a Közép) Nyíregyházán megyei derbit játszottak, hiszen az NYVSSC a nyírteleki Asztalos János SE gárdáját fogadta ekkor érdeklődés mellett.

Az 1980. május 5-ei számunk sportoldala | Fotó: ARCHÍV

Akkortájt a sorkatonai szolgálatra bevonuló focisták több csapatban is játszhattak, a Dunán inneni volt a ceglédi Bem József SE, a mezőtúri Szabó Lajos SE, a miskolci Papp József SE és a nyírteleki Asztalos János SE. Utóbbi három egy csoportban játszott. Szóval a nyíregyházi meccsen az akkori listavezető Szpari a középmezőnyhöz tartozó Asztalost fogadta.

– Rajtam kívül még néhány civil nyíregyházi is tagja volt a csapatnak, így Ambrusz Kiri és Kubik Jóska, Juhász Tibcsi, Bodnár Laci – kezdte visszapillantását a négy évtizeddel ezelőttiekre Neumann Gábor, akit aligha kell bemutatni a foci megyei kedvelőinek.

– A meccsre is jól emlékszem, remek volt a hangulat, sokan ültek a lelátókon. Engem is fűtött a bizonyítási vágy, miként azokat, akik szintén Nyíregyházáról mentek ki az ASE-ba.

Viszonylag hamar vezetéshez jutottunk, emlékszem, Gazsi térddel vagy combbal akart levenni egy labdát, ami Kanyári Tömi elé pattant, ő pedig közelről nem hibázott.

– Ez is maradt a végeredmény. Korábbi csapatársaim ellen játszottam, szegény Szürke, azaz Kiss Miki is kapott tőlem rendesen. Azzal a jóságos szemével nézett rám, és szólt: Csicsú... Akkor így becéztek.

Neumann Gábor nagyon jól emlékezett a gólra, mert akkori tudósításunkban is úgy szerepelt: a 10. percben Stanev beadása Gáspárról Kanyári elé pattant, aki közelről a kapu jobb oldalába bombázott. A gólszerző szerint ellenfele hasáról került elé a labda.

Kimaradt egy büntető

Említésre méltó esemény több is volt. Például Tur­tóczky Sándor ütközött a vendégek kapusával, felrepedt a szemöldöke, így turbánban folytatta a játékot. Az 56. percben tizenegyest kapott a Szpari, ám Szűcs István lövését Ambrusz gyors vetődéssel hárította. Összességében azonban a határtalan lelkesedéssel játszó katonacsapat egy góllal jobb volt – summáztuk a mérkőzésről. A bajnokságot akkor a Temesvári Miklós irányította nyíregyháziak 10 pont előnnyel nyerték, és feljutottak az NB I.-be, az ASE végül a tizenhetedik helyen zárt a húszcsapatos csoportban.

Azért is volt emlékezetes számomra az a találkozó, mert utána Temesvári Miklós meghívott a Keleti csoport válogatottjába, és Kaposváron játszottunk a nyugatiak ellen.

– Nagyon jó kis csapatunk volt, a Szpariból Buús György, Kozma Józsi volt ott, Miskolcról Kiss Tibi, Bálint doktor pedig Hódmezővásárhelyről. Végigjátszottam a kaposvári meccset úgy, hogy a Nemzeti Sport a jók közé jelölt, és az év felfedezettjének nevezett, pedig akkor 27 évesen már 179 NB II.-es meccs volt mögöttem nyíregyházi színekben.

– Nyáron a Magyar Néphadsereg válogatottjával túrára mentünk az akkori Koreai Népi Demokratikus Köztársaságba, tizenhárom megyebeli játékossal. Így aztán emlékezetes esztendő volt számomra az 1980-as – így Neumann Gábor, aki jelenleg Várda Labdarúgó Akadémia vezetője.

Mán László

Jegyzőkönyv

NYVSSC–Asztalos SE 0–1 (0–1)

Nyíregyháza, 9 ezer néző, v.: Koroknai. NYVSSC: Buús – Szekrényes, Gáspár, Szűcs, Cséke, Turtóczky, Czeczeli, Moldván, Polyák, Lukács (Béres), Kiss. Edző: Temesvári Miklós.

ASE: Ambrusz – Lengyel, Dóka, Széki, Neumann, Buzsik, Tóth I. (Ottlakán), Stanev, Kanyári, Borbély, Kubik (Kovács E.). Edző: Szűcs Zoltán. Gól: Kanyári (10.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában