kosárlabda

2020.05.27. 09:37

Megyeszerte viszik a kosárlabda hírnevét

Újfehértói iskolának adományozott sportszereket az NYKS, az átadón a város büszkesége Papp Klaudia is részt vett.

Papp Klaudia (középen) is részt vett az átadáson

Fotó: a szerző

Megyénk kosárlabdasportjának fontos szereplője a Nyíregyházi Kosársuli, az egyesületnek pedig fontos Újfehértó, hiszen az NYKS-ből az élvonalig jutott Papp Klaudia is onnan származik. Nem ez volt persze a legfőbb indok, amiért az egyesület a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségétől kapott sportszereket odaadományozta az újfehértói Istenszülő Oltalmáról Elnevezett Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskolának.

Lehetőség a legfiatalabbaknak

– A megye valamennyi pontján szeretnénk a kosárlabdát népszerűsíteni, így például az elmúlt években Záhonyt, Máriapócsot, Szakolyt, Rakamazt és Nyírtelket is bevontuk – fogalmazott Farkasinszki Gyula, a Nyíregyházi Kosársuli elnöke.

– Megyeszerte próbálunk lehetőséget biztosítani arra, hogy ahol igény van rá, ott a gyerekek megismerkedjenek a kosárlabdával, és lehetőségük legyen ezt a sportágat űzni. Az átadott sportszerek az országos szövetség Kosárpalánta programjában nevelt gyerekek számára használhatóak. A programban a legfiatalabb korosztályokban – elsőstől a negyedik osztályosokig – indulnak a versenyek. Elsősorban mozgáskoordinációt, labdaügyességet tanulnak, amik az általános testnevelés részei. Ahogy az életkorban haladunk előre, úgy fog egyre inkább a kosárlabda dominálni a képzésben.

Az NYKS kötelékén belül a Kosárpalánta programban a legutóbbi adatok szerint 120–130 gyermek ismerkedik a kosárlabdával.

– A program a Nemzeti alaptantervben szereplő képzési lehetőség, az az iskola, amelyik ezt vállalja, tanítási idő keretein belül is megtarthatja a heti két foglalkozást – folytatta az egyesületi elnök.

– Ehhez az illetékes szakembereknek megfelelő képzésben kell részt venniük, amit a Testnevelési Egyetem biztosít Budapesten, ahol gyakorlati és elméleti képzést kapnak testnevelők és Kosárpalánta oktatói licencet válthatnak ki.

Sportszerető gyerekek

– Farkasinszki Gyuláék megkerestek minket, mi pedig örömmel „álltunk a rendelkezésükre” – ezek már Pallai Ágnes intézményvezető szavai.

– Nagy öröm számunkra, hogy lehetőségünk van kosárlabdával is foglalkozni, hiszen a gyerekeink rendkívül sportszeretőek. Szerencsére a testnevelő tanáraink is szívesen részt vesznek a programban. Korábban csak atlétika- és fociedzést tartottunk, így a következő tanévtől bővül a paletta.

MK

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában