Nem csak a kéziben jeleskedik

2020.05.09. 09:55

Színek és formák bűvöletében

Gyermekként Munkácsy sötétebb tónusú képei varázsolták el.

Pásztor Bettina szívesen visz vászonra női alakokat

Forrás: Pásztor Szabolcs

Egy-egy mérkőzés után, amelyen jól véd a kapus, szokta sportszakzsargon használni azt a kifejezést, hogy fogott, mint a festék. A félbemaradt női élvonalbeli kézilabda-bajnokságban ez jó párszor jellemezte Pásztor Bettinát is. Azonban ez a Kisvárda kapusáról nemcsak bravúros védéseit követően mondható el, ugyanis Bettina a szabad­idejében ecsetet ragad és képeket fest.

Pásztor Bettina szívesen visz vászonra női alakokat
Fotó: Pásztor Szabolcs

– Már egészen kis koromban kiderült, hogy ügyesen bánok a ceruzával. Szüleim elmondása szerint még alig kezdtem el járni, de már akkor rajzolgattam – mesélte Pásztor Bettina. – Általános iskolás koromban rendszeresen szerepeltem rajzversenyeken, munkáimat a tanáraim pályázatokra is elküldték, amelyeket rendszeresen el is ismertek, ez pedig sikerélményt adott.

Bettina kézügyességét nemcsak a festésben és a rajzolásban kamatoztatta.

Témákat merít

– Kipróbáltam a fazekasságot, és tűzzománcoztam is, ezek azonban nem kötöttek le annyira, a nagy szerelem továbbra is a rajzolás és a festés maradt. Közben elkezdtem komolyabban foglalkozni a kézilabdával, ami sok időmet foglalta le, ezért a képzőművészet kicsit háttérbe szorult. Tanulni soha nem tanultam ezt a „mesterséget”, autodidakta módon fejlesztettem magamat. Egy kicsit fájó pontja is az életemnek, mert soha nem derült ki, hogy mire is vihettem volna. Később a rajzolás elmaradt, mert úgy éreztem, hogy abban több befektetett energiával lehet csak igazán eredményt elérni. Meg kellett volna tanulni többek között a helyes arányokat, az árnyékolás technikáját, egy ecsetvonással viszont könnyen lehet korrigálni a hibákat – fogalmazott a Kisvárda hálóőre.

– A legtöbb képemet nem „fejből” készítem, hanem internetről merítem a témáimat, és ami ott megtetszik, azt lemásolom. Amikor elkészülök, összehasonlítom, és rögtön látom a hibát, amit ki is javítok. Rengeteg videót is nézek ebben a témában, ezekből is sokat tanulok.

Tájképek, női alakok

A különböző technikák közül kettő áll közel a szívéhez.

– Legszívesebben olajfestékkel dolgozok és vászonra festek, az utóbbi időben ismerkedem az akrillal, ez viszont egészen más technikát igényel, és nagyon hamar megszárad. Mostanában jött divatba az úgynevezett élményfestés, amit egy minikurzushoz tudnék hasonlítani, ahol megmutatnak minden lépést. Debrecenben az Alkotás­utca és a YourArt élményfestésein vettem részt.

– Gyermekként Munkácsy festészete ragadott magával, főleg a sötétebb tónusú képei, ezeket próbáltam lemásolni. Mostanában az Instagramon követek pár művészt, különösen lindsayrapp munkái tetszenek.

Az évek során lettek kedvenc témái is. – Tájképeket, női alakokat, portrékat festek leginkább, valamint meseszerű, misztikus témákat is szívesen vászonra viszek. Az a lényeg, hogy kikapcsoljon, ilyenkor kicsit elfelejtem a mindennapi hajtást, gondokat, csak befelé figyelek. Örömöt jelent egy-egy jól sikerült színkompozíció, egy jól elkapott pillanat. Sajnos kevesebb időt tudok vele foglalkozni, mint amennyit szeretnék, bár a koronavírus-járvány alaposan felborította a megszokott életritmusomat.

Kiállítás is szóba jöhet

– Több szabadidőm azonban nincs, mert a szakdolgozatomat készítettem a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának igazságügyi igazgatási alapszakán – a diplomamunkámat a napokban adtam le, most pedig az államvizsgámra készülök.

Később kiállítás is szóba jöhet, jelenleg azonban még úgy érzi, nem áll készen rá.

– Ehhez több idő szükséges, és tizenöt-húsz olyan munka kellene, amely megállja a helyét. Otthon egyébként a nappalink úgy néz ki, mint egy kiállítás, ott vannak azok a festményeim, amelyeket nem ajándékoztam el. Talán, ha befejezem egyszer a kézilabdát, szóba jöhet majd a dolog. Szeretnék majd egy kis kreatív boltot is nyitni, ahol az elkészült képeimet árusítom, és minden dísztárgyat, virágboxot, amit én készítek – mondta búcsúzóul Pásztor Bettina.

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában