Labdarúgás

2020.05.05. 10:09

Szintet emelnek az akadémiák

Az utánpótlás-válogatottak is profitálhatnak a közös programból.

A fehér mezes kisvárdai akadémisták még profibb körülmények között készülhetnek

Fotó: ARCHÍV, KISVARDAFC:HU

Az államilag kiemelt labdarúgó-akadémiák igazgatói a napokban megbeszélést tartottak Felcsúton, ahol közös álláspontot alakítottak ki, és négyéves keretmegállapodást kötöttek a képzésről. A Várda Labdarúgó Akadémia képviseletében Révész Attila sportigazgató is részt vett a megbeszélésen, lapunknak ő beszélt bővebben az akadémiák megállapodásáról.

Olyan, közös platformon megjelenő, azonos méréseket tartalmazó együttműködés lesz, amely tartalmazni fogja a tíz akadémia minden játékosának különböző méréseit

– avatott be minket a részletekbe Révész Attila.

– Egészségügyi, élettani, humánbiológiai, különböző sportméréseket fogunk, illetve alkalmazunk már most is a játékosokon. A mérésekből az izomerőt és az izomtömeget meg lehet állapítani, az is látható lesz, hogy a gyerekek mit ettek, mennyit aludtak, egy-egy sérülés után milyen kezelést kaptak, mikor tértek vissza a pályára, és még sorolhatnám.

– Mindegyik klub ugyanolyan rendszeren keresztül ugyanolyan eszközökkel fogja mérni a sportolókat, és ugyanarra a programra tölti fel az eredményeket, amihez a Magyar Labdarúgó-szövetség is hozzáfér, és az utánpótlás-válogatott játékosokról naprakész információval rendelkezhet. Ez olyan műszerezettségen keresztül történik, ami Magyarországon egy helyen van, de Európában is ritka.

Eddig nem jellemző szakmaiság

– Ehhez komoly csoportok, osztályok kellenek, amelynek a feltöltését már elkezdtük több hónappal ezelőtt. Azt gondolom, hogy jól állunk, néhány területen van még pótolnivalónk, de sok eszközünk megvan már, és folyamatosan beszerezzük a többit.

Ez egy olyan munka, aminek a szellemiségét kell megértenie az itt dolgozóknak, teljesen más szakmaiságot képvisel, mint ami korábban Magyarországon jellemző volt

– tette hozzá Révész Attila.

A sportigazgató még a korlátozások enyhítéséről szóló legutóbbi kormányrendelet előtt mondta el, hogy a kisvárdai utánpótláscsapatoknál is tartanak egyéni képzéseket, de rövidesen el kellene kezdeni a csapatedzéseket is. A kormányrendelet szerint erre immáron lehetőség van, az MLSZ ugyanakkor az utánpótlás-bajnokságok újrakezdéséről még nem foglalt állást.

MK

Akadémiák

Az államilag elismert labdarúgó-akadémiák:

DVTK Labdarúgó Akadémia, Debreceni Labdarúgó Akadémia, ETO FC Győr, Puskás Akadémia FC, Ferencvárosi TC, Budapest Honvéd FC, Illés Akadémia Szombathely, MTK Budapest, Várda Labdarúgó Akadémia, Vasas Kubala Akadémia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában