Salakmotor

2020.07.22. 09:55

Szeptemberben jöhet a fiatalok halászi Európa-bajnoki fináléja

Albók Józsefet megnyugtatta, hogy van érdeklődés a salakmotor iránt, dánok, finnek, svédek is jönnek.

Az eredményhirdetéskor is kötelező volt a szájmaszk

Fotó: Mán László

Miként az elmúlt évi versenyek, a szombati is izgalmakban bővelkedett a nagyhalászi oválon. A lengyeleknél és a cseheknél már több találkozón is rajthoz álltak a salakmotorosok, hazánkban a szombati MACEC Kupa jelentette az idei első viadalt.

Az eső sem okozott gondot

A Nagyhalász Speedway Ringen hét ország licence-szel bíró vaspapucsosai álltak rajthoz. A szemerkélő eső nem okozott nagy gondot, a pálya remek állapotban volt. Nagyon szép megoldásokat láthattunk a versenyzőktől, és sajnos jó pár bukást is. A legkomolyabb az esetben vétlen Magosi Norberté volt, hiszen a magyar motorosnak eltört a bokája. A versenyt végül a lengyel Mateusz Cierniak nyerte nem érdemtelenül, hiszen valamennyi futamában az élen zárt.

– Összességében nem lehetünk elégedetlenek a versennyel – kezdte visszapillantását a nemzetközi versengésre Albók József pályatulajdonos, a Nagyhalászért Motorsport Egyesület elnöke. – Mindent megtettünk, hogy az időjárás ellenére a szokásos minőségű pályát biztosítsuk a motorosoknak. Úgy vélem, ez sikerült is, a bukásokhoz a pálya minőségének nem volt köze, sima volt a salak, mint az asztal lapja. A verseny után beszéltem Szergej Golonyával, az ukránok csapatvezetőjével, aki megerősítette: a vírushelyzet miatt az idén a megszokottnál jóval kevesebbet versenyeztek és edzettek a motorosok, ennek a számlájára írhatók a bukások.

– Az országos esőzés ellenére több mint másfél ezren voltak kíváncsiak a MACEC Kupára. Még Sopronból is hívtak telefonon, hogy lesz-e verseny. Ezzel a szurkolóval találkoztam, az ország másik végéből is eljött az első hazai találkozóra. Ez megnyugtatott, hiszen bizonyíték arra, hogy van érdeklődés a salakmotorozás iránt – így Albók József.

Három selejtezőről jönnek

Ez volt tehát az első nagyhalászi verseny. Az országos bajnokság időpontjai még nem véglegesek, az viszont igen, hogy szeptember 12-én Nagyhalász ad majd otthont az U21-es Európa-bajnokság döntőjének.

Az hatalmas durranás lesz, hiszen például a szombaton százszázalékos teljesítménnyel győztes lengyel motoros mindössze tizennyolc éves, és vannak még tőle tehetségesebb fiatalok is. Három kvalifikációs versenyről vezet az út Nagyhalászba, ezek a helyszínek: a cseh Pardubice, az ukrán Rovno és a finn Varkaus. Mindhárom ágról öt-öt versenyző jut tovább, hazánk pedig egy szabadkártyás hellyel bír.

– Máris nagy az érdekelődés az U21-es Európa-bajnoki döntő iránt. Az biztos, hogy lesz két-két dán és svéd motoros, egy-egy finn és norvég,

és minden bizonnyal a szombati győztes is vissza fog térni. Nagyon várom már a finálét, mindent megteszünk azért, hogy olyan sikeres rendezvényünk legyen, mint az eddigi kontinensbajnoki találkozók voltak – így Albók József.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában