Autóvilág

2020.08.16. 07:00

Akik a Magyar Nagydíj bölcsőjét ringatták

Faluvégi Péter és Szamos Miklós végigélték az autós gyorsasági vb-sorozat magyarországi történetét.

Az idén harmincötödik alkalommal rendezték meg a Forma–1-es Magyar Nagydíjat – a világjárvány miatt először nézők nélkül. A nagy esélyes Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyolcadszor nyert a Hungaroringen.

A brit az újabb mogyoródi sikerrel ismét beállított egy Michael Schumacher-rekordot: a hétszeres világbajnok pályafutása során nyolc alkalommal nyert a franciaországi Magny-Cours-ban, és ezzel ő jegyzi az egy pályán aratott legtöbb győzelem rekordját. A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton tehát beérte Schumachert.

Kaland Sennával

A hungaroring.hu a három és fél évtizedes sikertörténet két karakteres kulcsszereplőjét szólaltatta meg, akikről túlzás nélkül állítható, hogy ők ringatták a Magyar Nagydíj bölcsőjét. Faluvégi Péter versenyigazgató és Szamos Miklós, a verseny korábbi sportszakmai szervezője az első futamtól napjainkig végigélték, tevőlegesen alakították az autós gyorsasági vb-sorozat magyarországi történetét.

– Az első Magyar Nagydíjon posztos versenybíró voltam: az ötös posztnak a vezetője. Zászlójelekkel és rádión kommunikálva kellett információkat adnom, továbbadnom és beavatkoznom – emlékezett vissza Faluvégi Péter.

– Én a hivatalos beosztásom szerint versenyigazgató-helyettes voltam, vagyis Zsembery Jenő jobbkeze lehettem. De akkor már két éve foglalkoztam a pályával, annak építésével – fűzte hozzá Szamos Miklós.

Faluvégi Péter szívesen idézte fel azt az élményét, amikor Ayrton Sennának vezethetett:

– Akkoriban a brazil klasszis volt a versenyzők képviselője, és az egyik este, amikor már igen későre járt, feljött hozzánk, hogy ki kellene mennie a pályára, nem vinné-e ki valaki? Már akkor is az volt a szabály, hogy senki sem mehet rá a pályára, a pilóták sem, úgyhogy hivatalos segítséget kért. A vékony srác a kockás ingében, egyszerű farmerjében olyan jelentéktelennek tűnt, mint mondjuk egy takarító. Kaptam az alkalmon, és a szolgálati autóval végigvittem a pályán. Vigyáztam rá, mint a hímes tojásra.

Érdekes volt, mert ahogy vezettem, láttam rajta, azokat a pillanatokat is felhasználja arra, hogy memorizálja a pályát.

– Én két, Ayrton Sennával kapcsolatos emléket is őrzök, aki tényleg imádni való ember volt – szólt hozzá Szamos Miklós. – Az első versenyzői érdekképviselet vezetőjeként fellépett a pályák biztonságosabbá tételéért is, így részt vett a pályaátvételen, végig­gyalogolt velem a ringen, és szóvá tett mindent. Túl simának és túl homokosnak találta az aszfaltot – akkoriban, a kilencvenes évek elején még a mogyoródi dombság homokját a pályára hordta a szél, nem sikerült megkötni a környező növényzettel. De azt elismerte, hogy nagyon technikás a pálya vonalvezetése, itt csak az nyerhet, aki tud vezetni. Aztán amikor Bernie Ecclestone meghívására a Monacói Nagydíjra tapasztalatszerzésre utazó magyar delegáció tagjaként ismét találkoztunk, együtt reggeliztem vele. Ahogy kijöttem a parkolóból a belga barátommal, észrevett, integetett nekem, és leültetett az asztalához.

Nagy megilletődöttségemben alig bírtam egy croissant-t legyűrni a torkomon.

Vajon mire a legbüszkébb a Hungaroring harmincéves múltjából Faluvégi Péter?

– Egyrészt arra, hogy amikor átvettem Zsembery Jenőtől a Magyar Nagydíj történetének tizedik évében a versenyigazgatói posztot, az azt követő két év alatt sikerült elérni, hogy már nem kellett külföldi beavatkozó csapatokat a Hungaroringre hívni. Úgy véltem, hogy amit meg tudnak csinálni a kétségkívül több tapasztalattal felvértezett németek, csehek, arra mi is képesek leszünk. Szívós munka kellett hozzá, hogy elhitessük a külföldi csapatokkal: jól, megbízhatóan dolgozunk. Másrészt pedig a csapatra, vagyis arra vagyok nagyon büszke, hogy 2015-ben a Hungaroring sportbírói gárdája megkapta a Nemzetközi Automobil Szövetségnél az év legjobb sportbírói csapatának járó kitüntetést, majd Szamos Miklós 2016-ban az Év Sportszakmai Személye megtisztelő címet kapta a Nemzetközi Automobil Szövetségtől.

Mint apa a gyerekét...

– Többen a kezdetektől, a bölcsőtől itt vagyunk, és mint az apa a gyerekét, segítettük lábra állni, nőni, kiteljesedni, önálló életet kezdeni. A legtöbb pályán már a kezdeti időben is hivatásos szakemberek dolgoztak világszerte, mi még szívből, önzetlenül, csupán a sport szeretete miatt tettünk mindent – jegyezte meg Szamos Miklós.

– Arra büszkék lehettünk, hogy az első, 1986-os nagydíj után megkaptuk a Nemzetközi Automobil Szövetségtől a legjobb rendezés besorolását. Személyes munkám elismeréseként, 2016 végén megkaptam a szervezettől az Év Kiemelkedő Tisztségviselője (Outstanding Official of the Year) díjat, amit évente csak egy ember kaphat meg a világon. Erre vagyok talán a legbüszkébb.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában