Kézilabda

2020.08.01. 09:08

Az a dolga, hogy élvezze a játékot

A magyar válogatott átlövőjét inspirálja az új környezet és a másfajta edzésmunka.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a nyíregyházi születésű Máthé Dominik a norvég Elverum csapatában folytatja pályafutását. A válogatott játékos két hete utazott el a fjordok országába, lapunk egy fárasztó tréninget követően az eddig szerzett tapasztalatairól érdeklődött.

Ismerkedik a norvég nyelvvel

– Kedvesen, közvetlenül fogadtak új egyesületemnél, játékostársaimmal már az első este együtt vacsoráztam. Az első két nap ugyan elég zűrös volt a vírusteszt miatt, de szerencsére túl vagyok rajta – mondta Máthé Dominik.

Hétfőtől aztán már a munkáé volt a főszerep.

– A hét elején háromnapos magaslati edzőtáborban voltunk, ahol nyolc edzésen vettünk részt, ami nagyon megterhelő volt. Rövid ideje vagyok még csak itt, de meglepődve tapasztaltam, hogy Norvégiában másképpen edzenek, mint nálunk, más jellegű feladatokat kapunk, és a taktikai elemek is mások. Ez azonban inspiráló számomra, mert ez kimozdít a komfortzónámból, ami elengedhetetlen a fejlődésemhez. Nagyobb hangsúlyt kap a fizikális felkészítés, sokat futunk, és a magaslati edzőtáborban még kemény biciklitúrán is részt vettünk.

Nyelvi nehézségei nem lesznek Dominiknek.

Máthé Dominikék kerékpárra pattantak a magaslati edzőtáborban
Fotó: MÁTHÉ DOMINIK ARCHÍVUMA

– Mindenki jól beszél angolul, ezért így kommunikálunk egymással, de elkezdtem a norvég nyelvvel is ismerkedni, jó pár, főleg a kézilabdával kapcsolatos kifejezést azonban már ismerek, később nyelvtanárhoz is fogok járni, hogy a mindennapi életben is elboldoguljak.

Nagy célokért küzdenek

A magyar válogatott átlövőjére eddig főleg támadásban számítottak, Norvégiában azonban más feladatok is várnak rá.

– A januári Európa-bajnokságon már védekezésben is többet voltam pályán, de sajnos elég sokat hibáztam. Itt a szakvezetés védekezésben is nagyobb szerepet szán nekem, Börge Lund (az Elverum edzője – a szerk.) elmondta, hogy mindkét oldalon számít rám, szeretné, ha védekezésben is fejlődnék. Érzem, hogy bíznak bennem és számítanak rám. Itt nem lesz az, ha kétszer hibázok, lecserélnek, azt kérték tőlem, hogy élvezzem a játékot, mert ez a legfontosabb.

Új klubja hazájának egyed­uralkodója, sorozatban kilencedik bajnoki címénél jár, és a Bajnokok Ligájának is rendszeres résztvevője.

– Ez a csapat mindig nagy célokért küzd, szinte elvárás a bajnokság és a kupa megnyerése, a Bajnokok Ligájában pedig hazai pályán rendre megnehezíti ellenfelei dolgát. Én még nem játszottam a legnívósabb európai sorozatban, nagy kihívás és óriási lehetőség is számomra. Szeretnék minél előbb hozzászokni a heti kétmeccses ritmushoz, úgy, hogy alkalmanként 40-50 percet töltök a pályán. Ehhez itt minden feltétel adott, csak élnem kell a lehetőséggel. Ha összeállunk, akkor képesek vagyunk bármelyik riválissal felvenni a versenyt, és nemcsak itthon, hanem vendégként is. A célunk az, hogy továbbjussunk a következő körbe, ehhez a csoportból két csapatot kell megelőznünk – latolgatta az esélyeket Máthé Dominik.

A norvég együttes az A jelű csoportba kapott besorolást, első mérkőzésén pedig szeptember 16-án a luzitán kirakatcsapatot, a Portót fogadja.

BB

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában