atlétikai Európa-bajnokság

2020.08.07. 07:19

Jött a kanyar, repült a Puliról a kamerás

A pályakészítő a verseny előtt csődbe ment; a kétszázas győztes meglépett a lobogóval.

Faültetés olimpiai bajnokokkal

Forrás: archív

Huszonöt esztendeje rendezték Nyíregyházán az ifjúsági atlétikai Európa-bajnokságot. A nagyszabású találkozón negyvenhárom nemzet fiataljai indultak. Az akkori napok felidézésében segített Orendi Mihály, aki a szervezőbizottság ügyvezető elnöke, és Vas László, aki a szervezési igazgató volt. Lapunk csütörtöki számában megtudhattuk, hogy miként lett Nyíregyháza a házigazda, hogyan újították fel a főiskola kollégiumát. A stadion új borítást kapott, persze ez sem volt olyan egyszerű.

Bemelegítőpályát is kaptak

– A stadion akkori műanyag borítását még a Taurus készítette az 1989-es Ifjúsági Barátság Versenyre – kezdte a titokba avatást Orendi Mihály. – Ez olyan volt, mint a magyar citrom, kicsi, savanyú és alkalmatlan egy Európa-bajnokságra. Kellett tehát egy új pálya. Végül a német Balsam nevű céggel vette fel a kapcsolatot a MASZ vezetése, majd a németek szerződést is kötöttek a várossal. Elkezdődött volna az építkezés, amikor ’94 májusában felhívott az olimpia bajnok gerelyhajító, Németh Miklós, akivel csoporttársak voltunk a TF-en. Megkérdezte, hogy hallottam-e arról, hogy a Balsam csődbe jutott.

– Nem, válaszoltam, mint akibe a villám csapott. Megnyugtatott, hogy másnap itt lesz Nyíregyházán, és elmondja a megoldást. No, ez igen kíváncsivá tett. El is jött, találkozott a polgármesterrel, és elmondta, hogy nemcsak csődbe jutott a cég, hanem sikkasztás miatt le is tartóztatták a menedzsment tagjait. Zárolták a raktárkészletet. A második legnagyobb német pályaépítő cég, a Polytan viszont úgymond bagóért meg tudta venni a pályaépítéshez szükséges készletet. Ők szívesen jönnének tárgyalni és elkészíteni a pályát ugyanazokkal a feltételekkel. Meg is kötötték a szerződést, és időben elkészült a borítás, sőt még egy kétsávos bemelegítőpályát is átadtak a főiskolai csarnok mellett.

Dajka Lászlót aligha kell bemutatni a megyei sport­kedvelőknek, főként a kispályás focistáknak. Ő volt akkoriban a stadion műszaki igazgatója, így számára is feledhetetlen.

– A papírgyárban dolgoztam és műszaki emberként már akkor is aktívan szerveztem sporteseményeket – indította a beszélgetést Dajka László. – Orendi Misi megkért, hogy menjek el a stadionba műszaki vezetőnek, hiszen hatalmas rendezvény vár majd ránk. Valóban az volt, a stadionban akkor tizenheten dolgoztunk a műszaki állományban, az Eb alatt pedig harmincan. Nem túlzás, kora reggeltől késő estig tettük a dolgunkat, így utólag köszönet mindenkinek, mert jó munkát végeztek.

– Emlékezetes sztorikat naphosszat tudnék mesélni. Például hódmezővásárhelyi sportkapcsolataim révén sikerült megszerezni a Hódgép által gyártott, Puli névre hallgató golfkocsit. Az elektromos kisautón ült egy kamerás, aki a hosszabb futószámokat élőben közvetítette a kivetítőn. Én vezettem a Pulit, és az első alkalommal kissé gyorsan mentem be a kanyarba, így a kamerás kirepült oldalra. Szerencsére sem neki, sem a kamerának nem történt baja, én pedig megtapasztaltam az ideális kanyartempót.

Vietnámi zászló is volt

– Amikor odakerültem, a stadionban csak néhány zászló volt, köztük egy vietnámi. Hogy az miként került oda, az a ami napig rejtély. Az Eb-re a Népstadionból kértük kölcsön a lobogókat, amelyeket az ünnepélyes záráskor igyekeztem is mihamarabb összegyűjteni. Az egyikkel a kezdőkörben játszadoztak a fiatalok. Hiába kértem, csak mosolyogva dobálgatták tovább egymásnak, majd az egyik srác elkapta, és futni kezdett. Én utána, ám nem sikerült elcsípnem, mert a stadion kerítésén átugorva meglógott. Nem csoda, hogy nem értem utol, hiszen kiderült, hogy ő nyerte a kétszázat. Mikor szomorúan mondtam Orendi Misinek, hogy a francia zászló eltűnt, csak ennyit mondott: – Meg még vagy huszonöt.

Ilyen is volt

Olimpia Park. A verseny alatt, a stadion rutinpálya felőli sarkában létrehozták az Olimpiai Parkot. Tíz facsemetét ültetett el három olimpiai bajnokunk, Németh Angéla, Zsivóczky Gyula és Németh Miklós. Segítségükre ásót és lapátot ragadt az európai atlétikai szövetség elnökségének három tagja és Schulek Ágoston, a MASZ akkori elnöke.

Sofia öröme. A verseny első aranyérmét a női 15 kilométeres gyaloglásban élen záró portugál Sofia Avoil szerezte. A lisszaboni főiskolás a célba érkezés után a földre rogyott, majd felpattant, és egy portugál zászlóval és könnyektől csillogó szemekkel egy fél kört futott.

Vezényszavak magyarul. A futóknál a 100-400 méterek rajtjánál a következő vezényszavak voltak: rajthoz, vigyázz és lövés. A hosszabb távolnál a rajthoz után dördült el a startpisztoly.

Ingyen utazhattak. A versenyen akkreditáltak a kártyával ingyen utazhattak a városi buszjáratokon, nem kellett fizetniük a Júlia fürdőben és a strandon.

Fotó: KM-archív

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában