Hübner Nyíregyháza BS

2020.08.13. 17:12

Példát mutatnának a fiataloknak

A Hübner Nyíregyháza BS szakmai igazgatója új, de nem teljesen ismeretlen feladatot vállalt el.

Borisz Maljkovics

Fotó: NS-ARCHÍV / MICHELLER SZILVIA

Május 22-én derült égből villámcsapásként jött a borzasztó hír: elhunyt Sitku Ernő. A korábbi kiváló kosárlabdázó és sportvezető a nyíregyházi sportélet megkerülhetetlen alakja volt, óriási űrt hagyott maga után.

A Nyíregyházi Élsport Nonprofit Kft.-nél és a Nyíregyházi Sportcentrumnál a kezdeti sokk után azon dolgoztak, hogy minél hamarabb megtalálják a megfelelő embereket arra, hogy továbbvigyék az Élsport Kft.-nél ügyvezető, a Hübner Nyíregyháza BS-nél szakmai igazgatói posztot az élete végéig nagy alázattal betöltő Sitku munkáját.

A játékos fejlődése a lényeg

A vezetőség az utóbbi pozícióra mindenképpen házon belül akart megoldást találni, a kosarasok új szakmai igazgatója így a klubnál tavaly nyár óta dolgozó Borisz Maljkovics lett. A szakember több szakágban és különböző munkakörökben gyűjtött már tapasztalatot, így bár szakmai igazgató nem volt még, az új feladat nem teljesen ismeretlen számára.

– Az eddigi munkámban semmi nem változik, csupán új feladattal bővül – beszélt az új munkaköréről Borisz Maljkovics. – Továbbra is ott vagyok a felnőttcsapat mellett mint másodedző, ott leszek a mérkőzéseken, segítek a felkészülésben, illetve edzem az U18-as és az U20-as csapatot. Pluszfeladat, hogy figyelnem kell más korosztályokat is, amikor az időm engedi, megnézem az edzéseiket, meccseiket és tanácsot adok az edzőknek, ha látok valamit, ami előreviheti a munkát.

– Drasztikus változtatásokra nincs szükség, hiszen bármelyik korosztályban is dolgozzon az edző, mindenkinek megvan a saját elképzelése. A lényeg, hogy a gyerekek fejlődjenek.

Ha a játékos a szezon végére akár csak egy kicsit is fejlődik ahhoz a szinthez képest, amin az idény elején állt, akkor sikeres volt a munka.

– Nyilvánvalóan nehéz lesz Ernőt pótolni, neki rengeteg tapasztalata volt ebben, de megpróbálom a legjobb tudásom szerint továbbvinni a munkáját. Ilyen pozíciót még nem töltöttem be korábban, de voltam már nőknél és férfiaknál is másod­edző, valamint vezetőedző, dolgoztam az utánpótlásban, szóval minden edzői szinten gyűjtöttem már tapasztalatot, amit remélhetőleg kamatoztatni tudok ebben a munkakörben is.

Noha saját bevallása szerint is az utánpótlásnál lesz több munka, hangsúlyozza, hogy nagyon fontos a felnőttcsapat eredményessége.

Csapatmunka

– A kisgyerekeknek látniuk kell a példát, jövőképet kell nekik adnunk – tette hozzá a szakmai igazgató.

Ha sikerülne feljutni az A csoportba, az nagy dolog lenne, mert többen kezdenének el kosárlabdázni, többen jönnének edzésre.

– Amikor tavaly érkeztem, mondtam is Ernőnek, hogy ilyen infrastruktúra mellett A csoportban kell szerepelni. A csarnok össze sem hasonlítható a kétezerötös állapotával, amikor még itt játszottam. A munkát illetően a játékoskeret kialakításában az a változás, hogy sajnos Ernő már nem tud benne részt venni, egyébként ugyanúgy csapatmunka lesz, mint korábban. Ha például egy játékost igazolunk, Janinak és nekem is megvan a véleményem, azokat egyeztetve döntünk.

Türelmesen a cél felé

És ha már A csoport, úgy tűnik, a Cápáknak minden esélyük megvan arra, hogy a következő idényben kiharcolják a feljutást.

– A csapatnak erőssége, hogy nagyjából egyben maradt a keret. Elment két fiatal játékos, Marci és András, jön egy fiatal, Kuttor Gergő és egy tapasztalt kosárlabdázó, Mohácsi Máté. Ezek nem nagy változások, és a munka menetét, valamint a játékrendszert is ismerik már a játékosok. Szeretném, hogy a felnőttcsapat tagjai is fejlődjenek az idény során, az viszont nem lenne ideális, ha mindent azonnal akarnánk. Türelmesen kell dolgozni és edzésről edzésre, meccs­ről meccsre haladhatunk a célunk felé – zárta szavait ­Borisz Maljkovics.

MK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában