kézilabda

2020.08.14. 11:13

Rábólintott a szimpatikus ajánlatra

A nyíregyházi alakulat újonnan igazolt balátlövője külföldi csapatoknál is szerzett tapasztalatokat.

Újvári László

Fotó: Dodó Ferenc

A zömében helyi játékosokra alapozó Nyíregyházi SN NB I/B-s alakulata egyetlen új játékost igazolt az új szezonra, Újvári László Gyöngyösről érkezett a szabolcsi megyeszékhelyre.

A jobbkezes játékos első kilenc évét a fővárosban töltötte, aztán családi okok miatt Komlóra költöztek, a baranyai városban kezdett el sportolni.

– Komló igazi kézilabdás város, meg nevelőapám is kézilabdázott, így nem volt kérdés, hogy melyik sportágat választom – idézte fel a kezdeteket az átlövő.

Németországba igazolt

A kezdeti időszakot követően pályafutását a sportág hazai fellegvárában, Veszprémben folytatta.

Újvári László | Fotó: Dodó Ferenc

– Három évet játszottam Komlón, aztán még általános iskolás koromban kerültem Veszprémbe, ahol kollégiumban laktam. Ott végigjártam a korosztályos ranglétrát, serdülőben és ifiben Kiss Szilárd volt az edzőm. Junior koromban visszatértem Komlóra, ahol egy évet töltöttem el.

Ekkor azonban vett egy nagy levegőt, és komoly döntést hozott, külföldre igazolt.

– Átgondoltam a helyzetemet és a lehetőségeimet, a családdal is átbeszéltük, és úgy döntöttem, hogy a több játékperc és a fejlődésem érdekében Németországba igazolok.

Három évet játszott német negyed- és harmadosztályú csapatokban az akkor 19 éves játékos. Ott belekóstolt és elsajátította a tempókézilabda alapjait, amelynek azóta is nagy hasznát veszi. Egy kedvező lehetőség és a honvágy hazacsábította.

– Nagyon egyedül voltam, meg úgy éreztem, fejlődtem annyit, hogy meg tudom állni a helyemet egy magyar élvonalbeli csapatban is, ezért döntöttem a hazatérés mellett. Vágó Attila segítségével az akkor NB I.-es Vecsésre igazoltam – mondta Újvári László. – Kifejezettem jó félévet zártam, ekkor több ajánlat is érkezett, amelyek közül a Gyöngyösiekét fogadtam el. Ott sajnos Konkoly Csabától nem kaptam annyi lehetőséget, mint amennyire számítottam – árulta el a váltás okát a balátlövő.

Hamar befogadták

– A koronavírus-helyzet miatti leállás időszakában sokat agyaltam, felmerült az is, hogy ismét külföldön folytatom, de magyar első, illetve másodosztályban is gondolkoztam. Természetesen edzésben maradtam, hogy egy esetleges váltás ne érjen felkészületlenül.

Egy hónapja azonban Nyíregyházára igazolt a 24 éves játékos.

Szimpatikus volt a nyíregyháziak ajánlata, tetszettek a megfogalmazott célok és az is, hogy az elképzelések szerint sok időt tölthetek majd a pályán, a szakvezetés számít rám támadásban és védekezésben egyaránt.

Nyíregyháza ismeretlen terep volt számára, de a beilleszkedéssel nem volt gondja.

– Egyedül Munkácsi Robint ismertem, Németországban egy időben csapattársam volt, a többieket nem ismertem, de nagyon jó fejek voltak velem, hamar befogadtak, gyorsan megtaláltuk a közös hangot.

Most a felkészülés közepén tartunk, nagyon kemény fizikai terhelést kapunk, de biztos vagyok benne, hogy ebből csak profitálhatunk majd a bajnokság során.

A fárasztó edzések közti idő általában pihenéssel telik, de elmondása szerint egy-egy filmet is elindít a lejátszón, és addig nézi, amíg el nem alszik. Ha több ideje van, azt családjával tölti a legszívesebben, erre azonban ritkán van lehetősége a nagy távolság miatt. A város is nagyon tetszik neki, fiatalosnak, pezsgőnek tartja Nyíregyházát.

Olykor rímet is farag

A közösségi oldalán pár fotó arról tanúskodik, hogy a kosárlabda is közel áll hozzá.

– Kedvenc sportágam a kosárlabda, próbálkoztam azzal is, de kézilabdában több sikerélményem volt, így ez megmaradt hobbiszinten, ha van időm, szíves dobálgatok a barátaimmal.

Újvári László kezében nem csak a labda áll jól, a tollat is ügyesen forgatja.

– Dalszövegeket és verseket írogatok a magam szórakoztatására, és az utóbbi időben publikálni is szoktam ezeket egy internetes felületre – árulta el végül különös hobbiját.

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában