Színész–Újságíró Rangadó

2020.08.28. 08:02

SZÚR-ra készülnek a sényői katlanban

A jövő pénteki Futball Éjszakája legnagyobb durranását megyénkben rendezik.

Az első NYÍR-SZÚR-ra húszezren voltak kíváncsiak a nyíregyházi stadionban

Forrás: KM-archív

Petárdák robbantak, a műsorközlő „történelmi” eseményt jelentetett be: először van Színész–Újságíró Rangadó Nyíregyházán. Aztán jöttek a csillagok, a világot jelentő deszkák és a tánczene égének csillaga.

Az első NYÍR-SZÚR-ra húszezren voltak kíváncsiak a nyíregyházi stadionban
Fotó: KM-archív

Az a bizony esemény 1974. július 21-én, vasárnap volt. Mivel akkortájt a Kelet-Magyarország hétfőn nem jelent meg, a keddi számunkban közöltünk tudósítást a NYÍR-SZÚR elnevezésű rendezvényről, amelyre egyébként húszezren voltak kíváncsiak a stadionban. Azt követően is volt SZÚR Nyíregyházán, és hosszú kihagyás után ismét lesz megyénkben, jelesül Sényőn.

– Jól ismerem Krizán Sanyit, ő hívott fel, és megkérdezte: mit szólnék hozzá, ha a színészek és újságírók meccsét itt rendeznék meg. Azt válaszoltam, hogy örülnék neki. Szőke Ágnes, a klub ügyvezetője felvette vele a kapcsolatot, és elkezdődött a szervezőmunka – tudtuk meg Pehely Zoltán sényői polgármestertől.

Nem fővárosi helyszínt

– Szerettem volna mindenképpen a megyébe vinni a Futball Éjszakája akció legnagyobb durranását. Vidéki helyszínt szerettünk volna, a Diósgyőr nem vállalta. Köztudott, hogy Pehely Zoli imádja a focit, így a szervezőbizottságnak javasoltam Sényőt. Gyerekként és is voltam nyíregyházi SZÚR-on, így tudom, milyen remek hangulatú. Nagyon örülök, hogy végül igent mondtak a sényőiek, és bízom benne, hogy sikeres lesz a rendezvény – ezt már Krizán Sándor mondta érdeklődésünkre.

Őt ismerhetik a megyebeli focibarátok, hiszen tagja volt a Moszkvában ifi Európa-bajnokságot nyert magyar válogatottnak, több osztályban játszott, és mindene a labdarúgás.

Országszerte számos helyszínen nyílnak meg ismét a stadionok a Futball Éjszakáján, amelyet szeptember 4-én, pénteken rendeznek immár a harmadik alkalommal. A világon egyedülálló kezdeményezéshez NB I.-es, NB II.-es, NB III.-as és megyei bajnokságokban szereplő klubok csatlakoztak, és változatos, színes, izgalmas programokkal várják a szurkolókat. A helyszíneken eltérő a kezdési időpont és a befejezés.

Századik évforduló

A Futball Éjszakája központi helyszíne ezúttal Sényő lesz, ahol ezúttal is megrendezik a SZÚR-t, vagyis a Színész–Újságíró Rangadót, amely idén ünnepli a 100. évfordulóját. A találkozón pályára léphet a színészeknél többek között Nemcsák Károly, Rudolf Péter, Eperjes Károly, Straub Dezső, Vecsei H. Miklós, Puskás Peti, Balázs Pali, míg az újságíróknál Szalóczy Pál, Várkonyi Sándor, Azurák Csaba, Mohay Bence.

A csapatok különleges programokkal készülnek az idei Futball Éjszakáján is, az MTK-nál élő focis társasjátékon is részt vehetnek az érdeklődők.

Stadiontúrák

Az ETO FC Győrnél kispályás utánpótlástornát rendeznek, de lesz stadiontúra, történelem­óra, valamint megmérkőzik egymással az ETO Öregfiúk csapata és a Szurkolók csapat, sőt lesz Közélet–Művészválogatott gálamérkőzés és ETO Akadémia–Gyirmót FC Győr II. felkészülési mérkőzés.

Szegeden tizenegyesrúgó versenyt és stadiontúrát tartanak, valamint Unokák–Nagypapák kispályás versenyt, amelyet a Szeged-Csanád Grosics Akadémia B–Kiskundorozsma mérkőzés követ. Zárásként pedig gálamérkőzést rendeznek, amelyen a Papválogatott és a Médiaválogatott csap össze.

Kinyitják az öltözőket

A III. Kerületnél szurkolói ankétot és stadiontúrát is szerveznek, de az érdeklődők tizenegyesrúgó versenyen, buborékfociban, teqballban is kipróbálhatják magukat.

A szurkolók sok helyszínen a stadionok kulisszái mögé is betekinthetnek, megnézhetőek lesznek az öltözők, a rehabilitációs helyiség, a fitneszterem vagy akár a VIP-szektor.

A futballszeretők sportfoglalkozásokon vehetnek részt, így kortól függetlenül lehetőségük nyílik arra, hogy különböző képzéseken (kapusedzés, technikai képzés, szabadrúgás-gyakorlás) vagy bemutatóedzéseken éljék át az élsportolók mindennapi feladatait.

Esetenként a drukkerek összemérhetik tudásukat dekázásban, fejelgetésben, X-box-, teqball- vagy tengóparti keretében a profi játékosokkal.

Fontos tudni

Idén sok nehézséggel kellett szembenézni az egész világon végigsöprő koronavírus miatt, szerencsére Magyarországon jelenleg kedvező a helyzet. A Futball Éjszakája szervezőbizottsága a Magyar Labdarúgó-szövetséggel folyamatosan tartja a kapcsolatot, így a szeptember 4-ei eseményig is lehetnek még szigorítások, amelyek befolyásolhatják a rendezvényt.

A Futball Éjszakája programjai részben előzetes regisztrációhoz kötöttek, amit az érdeklődők a www.futballejszakaja.hu oldalon tehetnek meg, a többi program korlátozás nélkül látogatható. A rendezvény belépődíja gyermekek számára 100, míg a felnőttek részére 500 forint. A karszalag az első kiválasztott stadionnál váltható meg, s az ott átvett karpereccel az összes helyszín meglátogatható. A sportfelszerelésről a látogatóknak maguknak kell gondoskodniuk.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában