Futball Éjszakája

2020.09.03. 16:58

Szinte fél Ópályi kíváncsi volt arra a NYÍR-SZÚR-ra

Pénteken délután a sényői katlan ad majd otthont a Futball Éjszkája legnagyobb durranásának.

Ez a tudósítás jelent meg akkor lapunkban, A Száz éve SZÚR című könyv bemutatójának résztvevői

Fotó: KM-archív, NSO-archív

„Egy remek Kaplár-indítás után Balogh Géza fejelt ötösre a rövid saroknál.” Ez egy villanás a lapunk 1982. szeptember 22-i számából, amelyben a két nappal azelőtti NYÍR-SZÚR ’82 tudósítása jelent meg.

A nyíregyházi stadionban telt ház fogadta a népszerű show résztvevőit. A foci­meccs vége barátságos 3–3 volt, az újságíróknál Várkonyi Sándor, Kopeczky Lajos, Hegyi Iván mellett zömében lapunk akkori munkatársai léphettek a nagyérdemű elé, a csapat kapuját pedig vendégjátékosként Buús György védte.

A színészeknél mezt húzott többek között Garas Dezső, Bujtor István, „légiósként” Ihász Gábor és Szűcs Lajos. A meccs utáni programban olyanok léptek fel, mint Kern András, Kibédi Ervin és Hlatky László (azaz Hacsek és Sajó), Galambos Erzsi és Haumann Péter, Magay Klementina. A műsorvezető Tamás Eszter és Verebes István volt, a kezdőrúgást Pécsi Ildikó végezte el.

Szűcs Lajost is kicselezte

A délben indult meccsen a játékvezető Menotti, azaz Temesvári Miklós volt. Az újságírók a város színeiben, azaz piros-kékben, míg a színészek piros-fehérben játszottak

Ez a tudósítás jelent meg akkor lapunkban | Fotó: KM-archív

– Az emlékezetes nap volt nem csak számomra – kezdte visszapillantását a bevezetőben említett Balogh Géza, lapunk korábbi munkatársa. – Tele volt a stadion, nagy volt a felhajtás, nyitott kocsikkal köröztek a színészek a futópályán. A meccsre hogyne emlékeznék, hiszen két gólt szereztem. A másodiknál az akkor nagy sztár Szűcs Lajost is sikerült kicseleznem, és lőttem a hálóba. Az örömömet csak fokozta, hogy ott volt fél Ópályi, akik az ismert színészek, táncdalénekesek mellett remélhetőleg egy kicsit rám is kíváncsiak voltak – így Balogh Géza.

Pénteken ismét lesz SZÚR, ezúttal Sényőn, mégpedig a Futball Éjszakája országos program legnagyobb durranásaként. Sényőn délután kettőkor kezdődik a műsor, a focimeccs délután ötkor indul.

– A terveknek megfelelően alakul majd a sényői program – tudatta érdeklődésünkre Krizán Sándor, a Futball Éjszakája szervezőbizottságának tagja

– A SZÚR délután ötkor kezdődik. Mivel a színházi szezon a hét végén indul, elképzelhető, hogy az előzetes névsorban változás lesz.

Meghívót kapott többek között Nemcsák Károly, Rudolf Péter, Eperjes Károly, Straub Dezső, Vecsei H. Miklós, Puskás Peti, Balázs Pali, az újságíróknál pedig Szalóczy Pál, Várkonyi Sándor, Azurák Csaba, Mohay Bence, Lantos Zsolt.

Júliusban jelent meg a SZÚR-ról szóló könyv. A színészek-újságírók évenkénti futballrangadója (SZÚR) egykor túlzás nélkül a legnagyobb hazai (sport)események közé tartozott, rendre megtöltötte a Népstadiont, 1970-ben például kettőt is kellett tartani, az elsőre 450 ezer (!) jegyigénylés érkezett, s a második – amelynek bevételét az árvízkárosultak megsegítésére ajánlották fel – is zsúfolt ház előtt zajlott.

Híres újságírók és nép­szerű, imádott színészek a pályán, esztrádműsor és csinos hölgyek a pálya szélén, tomboló tömeg a lelátón, külföldi sztárfellépők, játékvezető- és kezdőrúgó hírességek, többnyire ragyogó kora nyári napsütés, majálishangulat – ezt jelentette anno a SZÚR, mielőtt a rendszerváltás idején lecsengett a népszerűsége.

Száz esztendővel ezelőtt

Az elsőt még 1920-ban rendezték meg, és a százéves évforduló alkalmából Borsi László, az újságíró-válogatott vezetője szerkesztésében könyv jelent meg róla Száz éve SZÚR címmel.

A Száz éve SZÚR című könyv bemutatójának résztvevői | Fotó: NSO-archív

A kötet kiadását támogatta a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla-programja, a bemutatón méltatta Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője, továbbá Nemcsák Károly, a színészválogatott vezetője, a József Attila Színház igazgatója, Kiss László korábbi NB I.-es labdarúgó, újságíró, társszerzőként pedig Dénes Tamás újságíró.

Információink szerint az említettek közül többen itt lesznek Sényőn, hiszen a találkozót követően érdekesnek ígérkező beszélgetés lesz a színpadon sok-sok sztorival.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában