Labdarúgás

2020.09.24. 08:39

SZÚR: gáláns házigazda volt Sényő

Megmozdult a község apraja-nagyja: emlékezetessé tették a jubileumi, századik futballrangadót.

Páll-Szőke Ágnes szervező kapott labdát Nemcsák Károlytól és Krizán Sándortól

Forrás: Csutkai Csaba archívuma

Színészkedésért kapott sárga lapot – írják olykor a zsurnaliszták, ami nem éppen szakszerű megfogalmazás. Legalább annyira tévút a műesés, a helyes szóhasználatnak a szimulálás minősül. A hóhért akasztották Sényőn, amikor a tollforgatók ezúttal a labdát bűvölték abban a reményben, hogy közben legyőzik az „ősi riválist”, a színészek csapatát. Hihetetlennek tűnik, de igaz: ez volt a 100. SZÚR, azaz Színészek-Újságírók Rangadója.

A korábbi gólkirály, Dzurják „Csöpi” is elkísérte az újságírókat

Százezren a lelátón

A hetvenes években zsúfolásig telt a Népstadion (a krónikák szerint közel százezren foglaltak helyet a lelátón), akkor még híre-hamva sem volt a másfél méteres távolságtartásnak. A 21. SZÚR-t 1963 júniusában rendezték, és az 1954-es magyar–angol meccs után először telt meg újra a honi futball szentélye. A játékvezető Hidegkuti Nándor, az Aranycsapat legendája volt. A következő esztendőben Sándor „Csikar” fújta a sípot, partjelzőként Mészöly Kálmán és Tichy Lajos követték a játékot az oldalvonal mellett.

A szakmájukban nagy neveknek számító spílerek léptek pályára az évek során: például az egyik oldalon Zenthe Ferenc, Bujtor István, Garas Dezső, Straub Dezső, Eperjes Károly, a másikon Boskovics Jenő, Vándor Kálmán, Várkonyi Sándor, Kopeczky Lajos és Somogyi Zsolt.

A nyolcvanas évek közepétől elhalványult a futball­ünnep fénye, látványosan lecsökkent az érdeklődés, a maiak pedig a lehetőségekhez képest teljes szívvel ápolják a hagyományokat.

Ebben az esztendőben a Futball Éjszakája országos programsorozat részeként Sényő vállalta a 100. SZÚR lebonyolítását. Kiváló döntés volt! Végig érezhető vendégszeretettel lesték és teljesítették a ritkán látott színészek és újságírók kívánságait.

Arany Tamás játékvezető és a labdarúgó eb

A labdával is jól bánnak

– Amikor Krizán Sándor felkért bennünket, örömmel vállaltuk el a házigazda szerepét. Egy kellemes élménnyel gazdagodhatott mindenki, aki itt volt. Az most másodlagos, hogy az újságírók nyertek 4–2-re, de bebizonyították: a labdával is jól bánnak – mondta Pehely Zoltán, Sényő futballszerető polgármestere.

Pehely Zoltán polgármester kiváló házigazda volt

– Kifejezetten jó ötlet volt kimozdulni Budapestről. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki akár csak egy aprósággal is hozzájárult a szervezéshez – fűzte hozzá Nemcsák Károly, a színészválogatott vezetője, a József Attila Színház igazgatója. Elmondta, hogy hajdanán igazi népünnepély volt a SZÚR, amelyre egész évben készült a színész- és az újságíró-válogatott, előtte országszerte hírverő meccseken léptek fel.

Miközben roskadásig megteltek a terített asztalok, a sényői színpadon bemutatták a Száz éve SZÚR című kiadványt, ami Borsi Lászlónak, az újságíró-válogatott vezetőjének a szerkesztésében jelent meg.

– A világháború után boldogságot csempészett az emberek életébe a SZÚR. A szórakoztató mérkőzések alkalmával barátságok születtek, a színészek és az újságírók valójában csak a pályán voltak ellenfelek. A közös nyelv volt a foci, mi pedig szerettük volna megörökíteni, az utókornak továbbadni az akkori érzéseket – említette Borsi László.

Döntetlennel kezdődött

A kiadványból kiderül, hogy az első SZÚR 1920. június 12-én 2–2-es döntetlennel zárult, míg az előzőn, 2019. szeptember 6-án az újságírók győztek 6–3-ra. A példaértékű rendezésükkel a sényőiek is beírták magukat a Színészek-Újságírók Rangadójának tartalmas históriás könyvébe.

A színészóriás örökbecsű anekdotája

„A múlt század elején a Kolozsvárról Budapestre költöző Sebestyén családban hat fiúgyermek volt, közülük hárman színészek, hárman futballisták.

Volt idő, amikor három színházat vezettek a Sebestyén fiúk, miközben a negyedik, Béla pedig a magyar válogatottban játszott a stockholmi olimpián. Az egyik színész, Mihály volt az ötletgazda, ő jelentette ki elsőként: játsszunk egy futballmérkőzést az újságírók ellen! A színészóriás, Salamon Béla örökbecsű anekdotaként elmondta, hogy létjogosultsága van a színészek futballcsapatának, hiszen »mi is tudunk úgy futballozni, mint a futballisták színészkedni«, az újságírók részéről pedig valaki kijelentette: »A futball nagy problémája, hogy azok az emberek, akik egyedül tudják, hogyan kell játszani, a sajtópáholyban ülnek.«” (Bodnár Zalán, www.fourfourtwo.hu)

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában