vívás

2020.09.09. 08:14

Verseny nincs, a munka folytatódik

Tarjányi Istvánnak jó esélye lenne arra, hogy kvalifikálja magát a paralimpiára.

Pákey Béla (b) és Tarjányi István

Fotó: Dodó Ferenc , KM-archív

Ami késik, nem múlik. Ebben bízik Tarjányi István, az NYVSC kerekesszékes vívója, aki tavasszal nagyon jó eséllyel pályázott arra, hogy kivívja a részvételi jogot a 2020-as tokiói paralimpiára.

Csakhogy a koronavírus miatt már nem rendezték meg azokat a versenyeket, amiken biztossá válhatott volna a nyíregyházi versenyző kvalifikációja, mint ahogy az ötkarikás játékokat is elhalasztották. Az olimpiát a tervek szerint jövő augusztusban megrendezik, ám kerekesszékesvívó-versenyek már nem lesznek idén.

– A kvalifikáció nagyon bonyolult, több ranglistából állítják össze – mondta Tarjányi István, aki kardban olimpiai kvalifikációt érő helyen vonult a közel egyéves, verseny nélküli kényszerszünetre. – Az én kategóriámban tizennégy ember kvalifikálná magát, én jelenleg köztük vagyok.

Novemberben Pisában lett volna egy verseny, de ahogy várható volt, azt is törölték, így az idén már nem tudom megméretni magam.

– Jövőre lesz két verseny, amiken biztossá válhat a kvalifikáció, de még azoknak sincs időpontjuk, sőt, az sem biztos, hogy azokat egyáltalán megtartják-e. Teljes bizonytalanság az egész.

Technikai finomítások

Pákey Béla tanítványának ugyanezeken a versenyeken arra is lehetősége lenne, hogy párbajtőrben is kvalifikálja magát az olimpiára. Egy ideig azonban kár is ezen gondolkodni, egyelőre az edzések maradnak.

– Járok edzésekre, csak épp nem készülök versenyre. Jelenleg a szinten tartásért dolgozunk, ez az időszak jó arra, hogy a finom technikát gyakoroljuk, van arra idő, hogy apróságokkal foglalkozzunk, amik a későbbi versenyeken nagyon hasznosak lesznek – tette hozzá a vívó.

MK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában