kosárlabda

2020.10.01. 09:57

Ebből a sorból bármit ki lehet hozni

A Nyíregyházi Kosársuli fiatalos lendülettel nyerte meg az első meccsét.

Karakó Dorina

Fotó: klub

Hosszú szünet után a női alsóbb osztályú kosárlabda-bajnokságban is megkezdődött az idény, a Nyíregyházi Kosársuli az előző szezonhoz hasonlóan az amatőr NB I. Zöld csoportjában szerepel.

A mezőnyben volt olyan gárda, amelyik felkérte magát a Piros csoportba, más onnan kérte le magát a Zöldbe, végül 14 csapatos bajnokság alakult ki. Az erőviszonyokról az NYKS edzőjét, Farkasinszki Gyulánét kérdeztük.

Sokismeretlenes képlet

– A tizennégy csapatból hét zömében utánpótláskorú játékosokra épül, kiegészülve egy-két felnőttel – mondta Farkasinszki Gyuláné.

– A csapatok kétharmadát junior játékosok adják, vagy azok, akik ugyan még nem számítanak felnőttkorúnak, de már nem játszhatnak juniort, mert onnan kiöregedtek. Van olyan csapat, amelyik felsőbb osztályú gárda második számú együttese, ilyen a DVTK és az ELTE, akiknél mindig kérdés lesz, hogy éppen milyen kerettel állnak ki az adott mérkőzésen, hány visszajátszónak adnak lehetőséget.

Az erőviszonyokat tehát nehéz meghatározni, már csak azért is, mert nem lehet tudni, mikor, melyik csapatot milyen mértékben sújtja a vírus akár úgy, hogy egyes játékosok ­karanténba kerülnek, akár úgy, hogy elveszik a sportorvosi engedélyüket.

– Azt gondolom, ha nem történik semmi különös, tudjuk magunkat tartani az eltervezett munkához, akkor a bajnokság első öt-hat csapata között végezhetünk.

Jó velük dolgozni

Ennek megfelelően biztatóan kezdett az NYKS, amely az első fordulóban 79–55-re megverte a Kecskemétet.

Jól pörögtek a lányok, hajtottak, olyan harciasságról és keménységről tettek tanúbizonyságot, ami régen nem volt jellemző a csapatainkra.

– A fiatalság, az új lendület jót tett az együttesnek. Az idősebbek – már ha kétezeregyes és kétezerkettes születésűeket idősebbnek lehet nevezni –, Kovács Orsi és Karakó Dorina meghatározó teljesítményt nyújtottak. A kadettból felkerült, korosztályos válogatottba is behívott Dobó Lilla újoncként szenzációsan játszott, de mondhatom Csegény Csengét is, akinek kiemelkedő passzai és védekezése volt a meccsen. Ez egy jó összetétel, tudnak egymással dolgozni a lányok, és nekem is jó velük dolgozni. Jó mentalitású a csapat, amiből bármit ki lehet hozni – tette hozzá az edző.

A nyíregyháziak vasárnap 15 órakor hazai pályán folytatják a bajnokságot a Zsíros Akadémia Kőbánya ellen.

MK


Kosárlabda

Női amatőr NB I., Zöld csoport

Nyíregyházi Kosársuli–Kecskeméti KC 79–55 (20–12, 24–11, 17–14, 18–18)

NYKS: Csegény 7/3, Kovács 12/6, Homonyik 7, Tóth F. 8, Karakó 23. Csere: Dobó 12, Bernáth 10, Lizák. Edző: Farkasinszki Gyuláné.

Az NYKS idei mérkőzései

10.04.: Zsíros Akadémia (otthon)

10.11.: Dávid Kornél KA (idegenben)

10.25.: Szolnoki MÁV (o.)

10.30.: Szeged KE (i.)

11.15.: DVTK U23 (i.)

11.22: Tatai SE (o.)

12.05.: Kiss Lenke KA (i.)

12.13.: TFSE-MTK U23 (i.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában