kézilabda

2020.11.16. 08:03

A karantén után elődöntő következik

Norvég klubcsapatában jobbátlövő poszton első számú játékosként számít rá edzője.

Veszprém 20201104 Kézilabda férfi Európa kupa Magyarország Spanyolország Fotó Nemzeti Sport - Árvai Károly A képen: Máthé Dominik

Forrás: Nemzeti Sport - Árvai Károly

Fotó: Árvai Károly

Mint ismert, a nyíregyházi Máthé Dominik hat Balatonfüreden eltöltött év után az Elverum csapatához igazolt. A magyar válogatott átlövője azóta túl van tíz norvég élvonalbeli mérkőzésen, csapata kilenc győzelem mellett mindössze egy vereséget szenvedve vezeti a pontvadászatot.

Könnyen beilleszkedett

– A vártnál sokkal könnyebben ment a beilleszkedésem, sikerült hamar felvennem a bajnokság ritmusát. Az edzőnk az első perctől fogva bízik bennem, első számú játékosként számít rám a posztomon, védekezésben és támadásban is fontos feladataim vannak. Nagyon együtt vagyunk, jól összeállt a csapat, nagy energiát adott a válogatottbeli szereplésemnek is, hogy itt bíznak bennem – osztotta meg lapunkkal tapasztalatait Máthé Dominik.

– A norvég bajnokság gyorsabb, mint a magyar, lövés után rögtön megiramodik az egész csapat és ellentámadásba megy át. Mások a taktikai elemek is, nagyon sok az egy az egy elleni párharc, szinte erre épül az egész taktika, és sokat foglalkoztatjuk a gyors szélsőinket is. Az edzésmunkában is vannak különbségek, jóval többet kondizunk, és az edzések is máshogy vannak felépítve.

Az Elverum a nemzetközi porondon is sűrű programot teljesít, a Bajnokok Ligájában már négy mérkőzésen is túl van a norvég együttes. Dominik olyan csapatok, játékosok ellen léphetett pályára, amelyeket, akiket eddig csak a tévében láthatott.

Teher nélkül

– A Balatonfüreddel csak az EHF-kupában játszottunk, ahhoz képest ez egy hatalmas előrelépés számomra. Itt egy-egy mérkőzésen a sportág legszűkebb elitjével kerülök szembe, Mikkel Hansen, Igor Karacsics vagy Jim Gottfridsson ellen kell felvenni a kesztyűt, ami nem egyszerű feladat. Ezen a szinten taktikailag és technikailag is nagyon magas színvonalon vannak a játékosok és a csapatok – fogalmazott a válogatott játékos.

A közelmúltban nemzeti együttesünk válogatottunk két mérkőzést is játszott, nem is akármilyet. Előbb fogadta az Európa-bajnoki címvédő spanyolokat, majd Eszéken megmérkőzött a kontinenstornán ezüstérmet nyert horvát válogatottal. Nemzeti csapatunk az első meccsen a Veszprém Arénában, a januári Európa-bajnokságon mutatott bátor, lendületes játékkal legyőzte Spanyolországot, a mérkőzés egyik legjobbja az öt gólig jutó Máthé Dominik volt. Három nappal később a horvátokat is megszorongatta válogatottunk, a találkozón Dominik négyszer volt eredményes.

– A mérkőzés előtti hétfőn érkeztem haza, rögtön tesztelésen estem át, kedden edzettünk, aztán jöhetett a meccs. Edzőink azt kérték, hogy ne görcsöljünk, élvezzük a játékot, ne foglalkozzunk az eredménnyel, játsszunk felszabadultan. Jó volt ennek szellemében pályára lépni, nem volt rajtunk teher. A spanyolok ellen tényleg minden összejött, ami nagy önbizalmat adott nekünk a folytatásra – mondta a jobbátlövő.

Abalóval kondizott

A két mérkőzést követően Dominik visszatért csapatához, és a norvég protokoll szerint járványügyi megfigyelés alá került.

– Negatív lett a teszteredményem, ettől függetlenül 10 napra karanténba kerültem, de mivel itt mások a szabályok, mint Magyarországon, kondiedzéseket végezhettem. Szerencsére ebben nem maradtam magamra, a francia válogatottól visszatérő csapattársammal, Luc Abalóval emelgettük a súlyokat.

Az Elverumra és így Máthé Dominikra is komoly feladat vár a héten, szombaton elődöntőt játszanak a norvég kupában.

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában