Rally Hungary

2020.11.16. 20:00

Nem csak a speciál volt szuper, ez rali volt a javából! (fotók)

A tervek szerint jövőre a Rally Hungary az Európa-bajnokság zárófutama lesz.

Ez bizony parádés három nap volt! Mármint a raliszurkolóknak, mert a szervezőknek, versenyzőknek ettől több időt jelentett a Rally Hungary. Az elmúlt esztendők egyik legerősebb mezőnye jött össze az Európa-bajnokság negyedik, az országos bajnokság utolsó előtti futamára, amit november 6-8. között rendeztek.

Az ERC 2021-es előzetes versenynaptára

Március 12–14.: Rally Serras de Fafe e Felgueiras Portugália, murva

Március 25–27.: 45th Azores Rallye

Azori-szigetek, murva

Május 6–8.: Rally Islas Canarias

Kanári-szigetek, aszfalt

Június 18–20.: 77th Rally Poland

Lengyelország, murva

Július 1–3.: Rally Liepaja

Lettország, murva

Július 23–25.: Rally di Roma Capitale

Olaszország, aszfalt

Aug. 27–29.: 50th Barum Czech Rally Zlín Csehország, aszfalt

Október 22–24.: Rally Hungary

Magyarország, aszfalt

Tartalékversenyek

Rallye Sanremo Olaszország, aszfalt

Cyprus Rally Ciprus, murva

Spa Rally Belgium, aszfalt

A pénteki szuperspeciálnak a máriapócsi RabócsiRing adott otthont, igazi show-t láthattak az érdeklődők. Szombaton a hegyekben nyomták a pilóták, vasárnap is ott kezdtek, majd jött Nyíregyházán a belvárosi gyors, utána ismét a Zemplénben következett három gyors. A vasárnap esti díjkiosztóra is sokan voltak kíváncsiak.

A világbajnokságról a kontinensviadalra visszatérő Andreas Mikkelsen, Ola Fløene norvég duó (Skoda Fabia Ral­ly2 Evo) hét szakaszsikerrel és meggyőző teljesítménnyel nyerte meg az idei első versenyét, ráadásul egy magyar csapat, a Topp-Cars Rally Team színeiben. A legjobb magyar páros a tavalyelőtti győztes Norbert Herczig, Ramón Ferencz volt (Wolkswagen Polo GTI R5) a hatodik helyezéssel.

A 19 éves svéd Oliver Solberg / Lukjanukék rákapcsoltak vasárnap / A domboldalakon is szurkoltak

A versenynek nagy vesztesei is voltak. Így például az orosz Alekszej Lukjanuk, Dmitrij Jeremejev kettős (Citroën C3 R5). Az Európa-bajnoki pontversenyben vezető duónak szombaton öt gyorsasági szakasz után mindössze 5,1 másodperc volt a hátránya a norvégokkal szemben, de azután öt perccel korábban érkeztek a soron következő időellenőrző állomásra, így az ötperces büntetéssel elszálltak a győzelmi reményeik. Ám nem adták fel, négy szakaszgyőzelmet aratva a tizennyolcadikról a tizenharmadik helyre zárkóztak fel.

A zárófutamra összpontosítanak

A magyar bajnokságban címvédő Vincze Ferenc, Bacigál Igor (Škoda Fabia R5) kettős műszaki hiba miatt már az első szakaszon kiállt, később az összetettben nagy lehetőség kapujába kerülő Velenczei Ádám, Zsíros Gábor (Citroën C3 R5) páros is hibázott, nekicsúsztak egy betonfalnak, így számukra is véget ért a verseny.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen volt pezsgő bőven

A tavalyi győztes Turán Frigyes, Bagaméri László páros Škoda Fabia R5) vasárnap reggel úgy döntött, hogy a műszaki problémák miatt befejezi, és a hazai bajnokság zárófutamára összpontosít.

Koptak a gumik rendesen

A verseny véget ért, és azonnal elkezdődött a következő szervezése. Az előzetes versenynaptár összeállt, ám természetesen vár az FIA motorsport világtanácsának jóváhagyására, amelyre decemberben kerülhet sor. A tervben nyolc Európa-bajnoki futam szerepel: négy aszfaltos és négy murvás.

A Rally Hungary zárófutamként szerepel. Három tartalékverseny is bekerült a naptárba, ha esetleg a nyolc közül bármelyik futamot törölni kellene a világjárvány vagy annak hatásai miatt.

A segítőkész drukkerek
A szerelőknek volt dolguk a verseny ideje alatt
A szuperspeciál remek versengést hozott
Szűk forduló a látványos belvárosi gyorson
Sötétben keményebbek voltak a pályák

KM

Borítókép: A gyönyörű őszi színekben pompázó

hegyi gyorsok voltak az igaziak | Fotók: rallyhungary.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában