úszás

2020.12.15. 08:34

Érmek, finálék, egyéni rekordok

Urbin Tamás elégedett a fiatalok eredményeivel, főként, hogy az ideálistól messze állt a felkészülés.

ML

A hétfő délutáni edzés előtt (balról): Veress Fanni, Ónodi Gyula, Hatházi Dóra, Szurovcsják Ivett, Tajthy Milán és Barna Bianka Dorottya

Fotó: Sipkei Péter

Különleges volt ez a kaposvári verseny, a százhuszonkettedik felnőtt úszó bajnokság. Az ötnapos találkozón a döntőket nem a megszokott délutáni programba tették, hanem a tokiói olimpia miatt délelőttre, igaz, az indulók zöme nem lesz ott az ötkarikás versenyen.

Urbin Tamás

A Tokióra készülők közül többen hiányoztak, vagy végül a korábban tervezettnél kevesebb számban indultak, és a vírushelyzet miatt senki sem tudott maximálisan felkészülni.

A Nyíregyházi Sportcentrumot hatan képviselték, Urbin Tamás és Kovács Rita tanítványai végül két bronzéremmel, több A döntős helyezéssel és egyéni rekordokkal tértek haza.

– Sajnos az ismert helyzet miatt a mi felkészülésünk is messze állt az ideálistól, így igazán vérmes reményeink nem voltak az év főversenyén, de persze bíztunk abban, hogy azért érem nélkül nem térünk majd haza – kezdte a bajnoki szereplés értékelését Urbin Tamás szakágvezető. – Ennek tükrében jó eredménynek tartom a szereplésünket. Az érmek mellett értékes helyezéseket értünk el, váltóban is van egy negyedik helyünk, ami a csapat erejét jelzi.

– A fiatalok nagyon jól úsztak – folytatta Urbin Tamás. – Tajthy Milán még csak tizenöt éves, és minden gyorsúszó számban javított az egyéni rekordján.

Ő még csak most tizennégy

A novemberben serdülő bajnoki címet szerzett Barna Bianka Dorottya elsőéves serdülőként, 14 évesen két döntőt is úszhatott, ez kiváló eredménynek számít. A nagyok között is megmutathatta tudását, bár ő még csak tizennégy esztendős.

Veress Fanni is szinte minden számában egyéni csúcsot úszott, és a női vegyes váltóban is odatette magát. Ónodi Gyula régi motoros, ő felnőttkorosztályú. Hozta az elvárhatót, és a negyedik helyen végzett mix vegyes váltóban, ő volt a záróúszó.

– Ami az érmes versenyzőinket illeti, Szurovcsják Ivett évek óta az élmezőnyben van. Sajnos ő is karanténban volt a felkészülés során, ráadásul egy betegség miatt mintegy két kiló izom hiányzott róla. A 100 mellen a harmadik helyen végzett szép egyéni rekorddal. Fő számán, az ötven mellen nem sikerült megúsznia a délutáni idejét, így lecsúszott a dobogóról. Egyébként a mezőny kilencven százaléka azzal küzdött, hogy a fontosabb futamok, a döntők délelőtt voltak. Ivett idejei biztatóak a márciusi Eb-válogató előtt.

Hatházi Dórinak is sikerült dobogóra állnia a 200 pillangón, mégpedig Jakabos Zsuzsa és Késely Ajna mögött.

– A 100 m pillén egy régóta várt egyéni csúccsal került a döntőbe, egyedüliként egy percen belüli idővel. A fináléban sajnos nem jött a tegnapi eredmény, és hatodik lett. Ezzel együtt megmutatta, hogy a pillangó mellett a gyorsúszásban elért hatodik hely is remek eredmény. Ő most még ifiként volt jelen, de jövőre már felnőtt-korosztályos lesz – így Urbin Tamás.

Debreceni szezonzáró

A szezont a hét végén Debrecenben zárják majd a sportcentrumosok, mégpedig népes mezőnnyel. Közel ötvenen lesznek ott a cikluszáró megmérettetésen a békakorosztálytól a felnőttekig.

– A debreceni versenyen nem a legkedveltebb és leg­gyakrabban úszott számokban indulnak majd a versenyzőink, hanem azokban, amelyekben ritkábban szoktak rajtkőre állni. Dóri például mellen fog indulni – mondta végezetül Urbin Tamás.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában