atlétika

2020.12.10. 10:02

Mátét nem lepte meg a hír

A 2024-es olimpia programjában nem szerepel az 50 kilométeres gyaloglás, ahogy több más szám sem.

ML

Máté minél hamarabb szeretné teljesíteni az olimpiai szintet

Fotó: AFP/archív

Hol vannak már az igazi olimpiák? A pénz nagy úr, így állandóan változnak az ötkarikás sportágak, hagyományosak kerülnek ki a programból, kerülnek be kissé érthetetlenül újak. A Nemzetközi Olimpia Bizottság hétfőn ismét döntött, és a 2024-es párizsi olimpián is lesznek újítások. Például az 50 kilométeres gyaloglás kikerült a programból, helyette egy új táv, a 35 kilométer fog szerepelni.

A vébén már nem lesz

– Igazából nem volt meglepő a hír, hiszen már korábban szó volt erről, csak most lett hivatalos – kezdte érdeklődésünkre Helebrandt Máté, a Nyíregyházi Sportcentrum kétszeres olimpikon gyaloglója. – Egyébként a 2021-es világbajnokság programjában sem szerepel az 50 km, hanem egy új táv, a 35 km. Számomra így ez nem jelentett meglepetést.

Rövid volt a pihenő

Máté minél hamarabb szeretné teljesíteni az olimpiai szintet | Fotó: AFP/archív

Pokrovenszki József tanítványa ősszel a 20 kilométeres bajnokságon az élen zárt, majd rövidke pihenőt kapott.

Hamar elrepültek a napok, és októberben hazai tréningekkel már elkezdődött a felkészülés az egyelőre még sok bizonytalanságot hordozó következő szezonra.

– Gyorsan eltelt a pihenő, elkezdtük a munkát, és két hétre Tatára utaztunk edzőtáborba – folytatta Máté.

– Sajnos az első hét végén belázasodtam, így hazajöttünk. Természetesen megcsináltattuk a Covid-tesztet, szerencsére negatív lett az eredmény.

Antibiotikumot szedett

– Aztán kiderült, hogy alsó légúti gyulladásom van, emiatt antibiotikumot kellett szednem. Szerencsére már meggyógyultam, jól vagyok, és keddtől folytathatom az edzéseket.

Miként Máté elmondta, bár szeretnének januárban külföldi edzőtáborozást, sajnos erre most nincs nagy esély. Amennyiben ez nem jön össze, itthon készül majd.

Tavasszal a legfontosabb a tokiói olimpiai szint teljesítése, lehetőleg minél hamarabb. Ehhez persze ismerni kellene a nemzetközi versenynaptárt. Ami biztos: a lehetőségekhez mérten a legkeményebben kell készülni.

ML

Változások

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hétfőn – a gyorsasági szakág két versenyszámának kárára – felvette a 2024-es párizsi ötkarikás játékok programjába az extrém szlalom kajak-kenut.

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) múlt szombati közlése szerint a férfi és női kajak egyes 200 méteres számot nem rendezik meg a francia fővárosban. Emellett a férfi K-2 1000 és C-2 1000 méterből egyformán 500 méteres verseny lesz.

A férfiak és nők egyaránt 500 méteren versenyeznek majd kajak négyesben, és a férfi K-1 1000 méter, a C-1 1000 méter, valamint a női K-1 500 méter is változatlan marad. A jövő évre halasztott tokiói játékokon debütáló női kenus számok, a C-1 200 méter és a C-2 500 méter ugyancsak részei lesznek a párizsi műsornak gyorsasági kajak-kenuban. A módosítást az idézte elő, hogy az eddigieknél 12 versenyzői kvótával kevesebbel számolhatnak a francia fővárosban.

A NOB végrehajtó testületének hétfői döntése szerint a hullámlovaglás, a gördeszka és a falmászás mellett új sportágként a breaktánc is bekerült a 2024-es versenyprogramba.

A párizsi szervezőbizottság tavaly javasolta a négy sportág felvételét. A hullámlovaglás, a falmászás és a gördeszka a jövő nyárra halasztott tokiói olimpián is szerepel majd, negyedikként a japán házigazdák kívánságára a karatét illesztették be a műsorba.

A NOB végrehajtó testülete a súlyemelés programban tartását folyamatosan vizsgálja.

A második legjelentősebb létszámcsökkentést az ökölvívás kénytelen elkönyvelni. Az biztos, hogy a férfiak elveszítenek, a nők viszont kapnak egy súlycsoportot.

Vitorlázásban három új vegyes versenyszámot is rendeznek majd, ­kikerül viszont a férfi és a női 470-es hajóosztály, illetve a férfi finn­dingi.

Sportlövészetben új szám lesz a skeet vegyes csapatversenye a trap vegyes csapatversenye helyett.

Az érmes viadalok száma is csökken majd a 2024-es ötkarikás játékokon: 339 helyett 329 számban hirdetnek majd bajnokot Párizsban, valamint 400 hivatalos személlyel lesz kevesebb a korábbiakhoz képest.

Thomas Bach, a NOB elnöke hangsúlyozta, a változtatások egyik célja, hogy az ötkarikás játékok lebonyolításának költsége tovább csökkenjen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában