Koronavírus

2021.01.04. 07:47

Csak a sportorvos adhat engedélyt

A Covid–19-fertőzés után kötelező az edzéskihagyás, ellenkező esetben komoly következményei is lehetnek.

Mán László

Indokolt eseteben terheléses EKG-vizsgálat kérhető

Forrás: Archív / Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Igaz, az oltóanyagok megjelenésével felcsillant a remény, hogy vége lesz a Covid-járványnak, addig azonban még bizonyára hetek, sőt hónapok telnek el. Addig is folyamatosan fertőződnek meg idősek és fiatalabbak egyaránt. Köztük versenyszerűen és amatőrként sportolók. Vannak, akiket a betegség kevésbé visel meg, másoknak sajnos akár végzetes is lehet.

Szakmai állásfoglalás

Azt viszont fontos tudni, hogy a karantén lejárta után nem lehet azonnal a korábbi módon tréningezni. A versenyszerűen sportolóknál szigorú szabályokat kell betartani és betartatni. Erről kérdeztük a nyíregyházi dr. Sánta János kardiológus főorvost, sportorvost.

– Az Országos Sportegészségügyi Intézet a járvánnyal kapcsolatos tapasztalatok és a nemzetközi szakmai ismeretek alapján foglal állást – kezdte olvasóink tájékoztatását a fontos témában dr. Sánta János. – Ezek alapján minden sportszövetség köteles a sportágán belül a Covid–19-­pozitív sportolókról jelentést tenni az OSEI felé. Amennyiben egy sportoló tesztje pozitív, köteles ezt jelezni a sportszervezetnek, és ha van, akkor csapatorvosának is.

A szövődmények veszélyei

– Nagyon fontos tudni, hogy igazolt Covid–19 betegséggel összefüggésben számos keringési, légzőrendszeri és központi idegrendszeri szövődmény ismert. A szövődményes szívizomgyulladás következményei között a szívritmuszavar és a hirtelen szívleállás akár végzetes kimenetelű is lehet, amelyek figyelmeztető tünetek nélkül is jelentkezhetnek.

– Amennyiben a sportolónak pozitív a tesztje, a sportorvosi engedélyét ideiglenesen visszavonják. A sportorvosi regiszterben a „Covid–19 miatt ideiglenesen eltiltva” minősítés szerepel. A hatósági karantén és a pihenő időszak leteltével csak sportorvosi vizsgálattal lehet engedélyt adni a sportolásra.

Kötelező pihenőidő

– A tünetmentes Covid–19-pozitív sportolók esetében legalább 2 hétig szükséges a fizikai kímélet és a versenyszerű sportolás mellőzése. Kardiológiai vizsgálat szükséges az egyén egészségi állapotától függően leghamarabb a pozitív PCR-teszt vagy a hatósági karantén lejárta után 1–3 héttel. A sportorvosi engedély ezután adható meg. Elhúzódóan tünetes Covid–19-pozitív sportolóknál a minimálisan szükséges pihenőidő 2–4 hét.

Komplex kardiológiai vizsgálat

A sportorvosi engedély a sportoló egészségi állapotától függően az első pozitív PCR-tesztet vagy az első tünetmentes napot követően leghamarabb 4–6 héttel adható meg.

– Felnőtt sportolók esetén minden PCR-igazolt Covid–19 betegség esetén komplex kardiológiai vizsgálat indokolt, úgymint nyugalmi EKG, szívultrahang, laborvizsgálat, benne a troponinszinttel. A troponinok olyan fehérjék a váz- és szívizomrostokban, amelyek izom-összehúzódást hoznak létre. A troponinszint fontos információkat ad a szív állapotáról, terhelhetőségéről. Eltérés esetén kardiológus szakorvos további vizsgálatot rendelhet el – így dr. Sánta János.

Amennyiben szükséges, terheléses EKG-vizsgálat kérhető, sőt komolyabb eltérés esetén a 24 órás Holter-EKG, szív-MR vagy koronária-CT is következhet. A 16–18 éves fiatal sportolókra a felnőttprotokoll érvényes.

A fentiek a versenyszerűen sportolókra vonatkoznak, ám amennyiben valaki amatőr szinten sportol, és átesett a vírusfertőzésen, a folytatásról okvetlenül konzultáljon háziorvosával vagy panaszok esetén szakorvossal. Hogy még sokáig sportolhasson...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában