kosárlabda

2021.01.14. 09:30

Észrevétlenül nyújtani a legjobbat

A nyíregyházi Makrai Márton először vezetett mérkőzést a férfi kosárlabda-élvonalban.

MK

Makrai Márton (j) Kecskeméten debütált az A csoportban

Fotó: KTE

Nyilatkozatában a Kecskemét és a Jászberény első osztályú férfi kosárlabdacsapatának edzője nem „bírózott”, a szakportálok kommentszekciója sem robbant fel a két gárda egymás elleni mérkőzése után, ami azt jelenti, a játékvezetők jól végezték a munkájukat.

– Én is olvastam, nem kritizáltak minket, és a csapatok is elégedettek voltak velünk – nyugtázta elégedetten Makrai Márton, aki Csabai-Kaskötő Brigittával és Praksch Péterrel együtt vezette a találkozót.

Felkészülnek a játékosokból

Ez azért nagyon fontos, mert a 31 éves spori – aki a 2000-es évek végén játékosként is pályára lépett az első osztályban – először vezetett férfi A csoportos meccset.

– A szezonban volt már öt női NB I./A-s meccsem: fújtam kétszer az euroligás Sopron mérkőzésén, és Diósgyőrben is vezettem már találkozót – tette hozzá a Nyíregyházáról származó játékvezető. – Rendszeresen közreműködtem korosztályos döntőkön, két éve, épp Nyíregyházán vezettem junior­finálét, de fújtam bronzmeccset is, és nagyon büszke vagyok arra, hogy másfél éve az egyetemi Európa-bajnokságra is utazhattam, ott én vezettem a női döntőt.

– Nekem még nincs véglegesítve az A-s kerettagságom, jelenleg az úgynevezett kandidátusi keret tagja vagyok – tette hozzá. – Ebben mindenki harminc év körüli, akik a bajnokság rajtjától a szezon feléig kapnak meccseket.

Vannak mentormérkőzések, amiken részt vesz egy olyan játékvezető, aki a játékvezetői bizottságnak átfogó képet ad rólunk.

– A bizottság a véglegesítésnél figyelembe veszi a mentorok értékelését. Január végén, február elején mondják meg, kinek véglegesítik a kerettagságát. Én idén kaptam meg a lehetőséget ebben a keretben, és nagyon élvezem, hogy ilyen színvonalú meccseket vezethetek.

A Kecskemét–Jászberény találkozó az első félidőben szoros volt, de a harmadik negyedben robbantottak a hazaiak, akik végül 96–82-re nyertek. A mérkőzést eredetileg január 3-án játszották volna, ám a berényiek koronavírusos esetei miatt halasztani kellett.

– Egy héttel az eredeti időpont előtt tudtam meg, hogy utazhatok a mérkőzésre, volt idő felkészülni rá. Ilyenkor megnézzük, hogyan alakult a csapatok legutóbbi két-három meccse, ebből már tudhatjuk, ha például az egyik fél kikapott hosszabbításban, fáradtabb, frusztráltabb lehet – avatott be minket a részletekbe Makrai Márton.

– Egyébként is követjük a bajnokságokat, így ismerjük a játékosokat, de az első játékvezető a mérkőzés előtt tíz-tizenöt perces összefoglalót tart a társainak, amiben kiemeli, mire kell figyelni. A hétfői meccsen készülni kellett arra, hogy a csapat két legjobb magas embere, Karahodzsics és Primorac dörzsölt játékos, itt az volt a kulcs, hogy lássuk, ami tényleg szabálytalan, és mi az, ami nem illik bele a játékba. Figyelni kellett arra, hogy a Kecskemét előszeretettel letámad, ezért készültünk, hogyan helyezkedjünk. Az A csoportban magasabb a tempó, mint a B-ben, ezért nehezebb fújni, abból a szempontból viszont egyszerűbb dolgunk van, hogy képzettebbek a játékosok, ezért letisztultabb a játék.

A zárt kapus meccs varázsa

– A játékosok korrektek voltak, mert tudják, hogy nélkülünk sincsen meccs, viszont mi is próbálunk észrevétlenek maradni – tette hozzá. – Egy-két megjegyzés előfordult persze, de semmi olyan, ami tiszteletlen lenne. Arra viszont figyelni kell manapság, hogy zárt kapus meccseken egy-egy kis dünnyögést is meg lehet hallani, amit egyébként ezerötszáz néző előtt nem hallanánk meg, ezért picit toleránsabbnak kell lenni. Összességében úgy gondolom, jól végeztünk a dolgunkat.

Ha minden jól megy tehát, Makrai Márton a jövőben is vezethet férfi élvonalbeli mérkőzéseket és csatlakozhat a megyénkből származó A csoportos kerettagokhoz, Csabai-Kaskötő Brigittához, Goda Lászlóhoz és Balogh Gyulához.

MK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában