augusztusi visszapillantó

2021.01.06. 10:04

Három világverseny öt napon belül

Augusztusban rangos kerékpár- és jet ski viadalokat rendeztek a megyénkben.

MK

Rajt a Leveleken rendezett jet ski Magyar Nagydíj egyik futamán

Fotó: Mán László, KM-archív

A koronavírus-járvány miatt eseménytelen tavasz után nyáron egyre inkább beindult a sportélet, júniusban a Kisvárda Master Good labdarúgócsapata befejezte az NB I.-es idényt, júliusban különleges versenyekről számolhattunk be, az augusztus pedig különösen emlékezetes volt.

Itthon nyert tornát

A hónap első napjaiban Fucsovics Márton hazatérése tartotta lázban a nyíregyházi sportkedvelőket. Noha a 28 éves, világhírű teniszező az MTK versenyzőjeként is gyakran hazautazik, és olyankor rendszerint ellátogat a Marso Tenisz Centrum pályáira is, éles meccskörülmények között 2012 óta nem játszott a szülővárosában. Idén a Marso-Bige Kupa keretein belül tehette meg mindezt. A tornán a magyar ranglista első tíz játékosa közül többen részt vettek. A hazai szurkolók kedvencének már a pénteki edzését is többtucatnyian tekintették meg, a torna három napja során pedig több százan látogattak ki a színvonalas találkozókra.

Fucsovics az első két meccsét simán nyerte meg, a negyeddöntő első szettjében megszorongatta őt az ellenfele, de azt a mérkőzést is magabiztosan hozta, az elődöntőben talán a legjobb játékát nyújtotta, majd a fináléban is rendkívül színvonalas tenisszel állt elő. A Marozsán Fábián elleni döntő azért volt különösen érdekes, mert a 20 éves győri június elején, egy budapesti bemutatótornán megverte Marcit.

Marozsán ezúttal is remekül teniszezett, de a napi két meccs sok volt neki, a döntő szettben úgy görcsölt a lába, hogy jóformán lépni sem tudott, így már nem tudta ­felvenni a versenyt a rutinosabb riválisával. Fucsovics lapunknak elmondta: örül annak, amikor hazai közönség előtt teniszezhet, mindig doppingolja, ha sokan nézik játék közben, pláne, ha olyanok, akik szeretik és mellette állnak.

A nyár végén megyénk öt nap alatt három világversenynek adott otthont. Egyike volt a V4 junior-világkupa egyetlen futama, amit Nyíregyházán rendeztek. A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) égisze alatt ezt megelőzően száz éve rendeztek versenyt a hazánkban, a szóban forgó viadalon tizenhárom nemzet tizennégy csapata indult, köztük a nyíregyházi Vasvári-gimnázium tanulója, Nagy Bendegúz. Az első napon a mezőny Vásárosnaményból indult Nyíregyházára, ahol belvárosi körözéssel zárult az etap, másnap délelőtt egyéni indításos időfutamot tartottak Nyíregyházán, délután Ibrány környékén egy mezőnyszakaszt bonyolítottak le, a zárónapon pedig ismét Vásárosnaményból tekertek a versenyzők a megyeszékhelyig. Összetettben Tobias Lund Andersen győzött, az ő vezetésével a dánok nyerték a csapatversenyt is, a legjobb magyar bringás a 13. helyen záró Mészáros Bence lett.

A Tour de Hongrie egyik szakaszának Nyíregyházán volt a befutója | Fotó: : MTI-ARCHÍV / CZEGLÉDI ZSOLT

Két nappal a zárás után is „kaptunk a csúcsbringázásból”, ugyanis a Tour de Hongrie mezőnye Karcagról indulva 182 kilométer után a nyíregyházi Kossuth térre érve teljesítette az aktuális etapot. A rangos sorozat huszonöt év után tért vissza Nyíregyházára.

Még a V4-verseny közben megkezdődött Leveleken a jet ski Magyar Nagydíj, amely Európa-bajnoki és junior világbajnoki futam is volt egyben – ez volt a sportág első nemzetközi versenye február óta. Huszonkét nemzet 110 versenyzője 2 világbajnoki és 13 Európa-bajnoki kategóriában csapott össze egymással. A négy nap a várakozásoknak megfelelően izgalmas és fordulatos versenyeket hozott. A magyar csapat tíz éremmel zárt, a nyíregyházi Jászai Csongor vb-ezüsttel gazdagodott.

Aranyérmek Budapestről

Ha már technikai sport, a RabócsiRing sem maradt versenyek nélkül. Máriapócson megrendezték a Total Ralikrossz Parádét, ami a profi bajnokság második és az országos amatőrsorozat első fordulójának adott helyet. Később itt tartották a driftesek legnagyobb hazai eseményét, a Trackwood Speed and Sound Festivalt, amelyen magyarok mellett lengyel, ukrán, román és szlovák versenyzők mérték össze képességeiket.

A SuperCars fináléja a RabócsiRingen | Fotó: KM-archív / Mán László

Visszaemlékezésünkben a lóerőknél maradunk, de átugrunk Mogyoródra, a Hungaroringre, ahol bemutatták a Révész Truck Racing Team versenykamionját, amit a kétszeres Európa-bajnok, egyszeres Eb-bronzérmes Kiss Norbert vezetett az augusztus utolsó hétvégéjén rajtoló kontinensbajnoki sorozaton. A sajtóesemény részeként dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is beült egy körre a kiváló versenyző mellé.

Dr. Szabó Tünde, Kiss Norbert és Révész Bálint az új versenykamion előtt | Fotó: NS-archív / Török Attila

Természetesen labdarúgásról is írtunk, a hagyományokhoz híven átadtuk lapunk díjait a futballcsillagoknak, akik ismét bizonyíthattak a pályán, ugyanis minden osztályban megkezdődött az új idény.

Kerekes Dóra diszkoszvető | Fotó: MW-ARCHÍV

Leveleken a futball tojáslabdával játszott változata, az amerikai foci lelt otthonra egy új csapat alakulásával, és Nyíregyházán is örültek egy amerikainak, ugyanis a Hübner Nyíregyháza BS bejelentette a kosárlabda hazai élvonalában évekig meghatározónak számító Emmanuel Ubilla szerződtetését.

Nem feledkezhetünk meg az atlétákról sem, akik Budapesten, az országos bajnokságon remekeltek.

A Nyíregyházi Sportcentrum versenyzői közül Helebrandt Máté ötezer méteres gyaloglásban, Kerekes Dóra diszkoszvetésben, Tóth Balázs súlylökésben szerzett aranyérmet, míg a hármasugró Pál Robin, valamint a magasugró Bakosi Péter a dobogó második fokára állhatott fel.

Összességében tehát emlékezetes és eredményes eseményekről számolhattunk be augusztusban.

MK


Bajnoki eredmények

Futsal NB I

Nyírgyulaj KSE Nyírgyulaj–DEAC 4–9

Labdarúgás

NB I., Kisvárda Master Good

Budafok–Kisvárda 2–1

Honvéd–Kisvárda 1–2

NB II., Nyíregyháza Spartacus

Kaposvár–Spartacus 0–1

Spartacus–Pécs 2–0

Soroksár–Spartacus 0–1

Spartacus–Dorog 1–1

DEAC–Spartacus 1–0

Győri ETO–Spartacus 1–0

Spartacus–Kazincbarcika 1–0

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában