Visszapillantó

2021.01.05. 14:00

Megyénk júliusi sportélete: különleges versenyeket láthattunk

Megyénk extrém akadályversenynek és nemzetközi salakmotor-viadalnak is otthont adott.

MK

Mateusz Cierniak (fehér sisakjelzéssel) győzött a nagyhalászi MACEC Kupa-versenyen

Forrás: KM-archív / Dodó Ferenc

A koronavírus okozta bizonytalanság és folyamatos nyugtalanság júliusban enyhülhetett egy picit, így a sport is egyre inkább éledezett. A labdarúgócsapatok nagy része már júniusban elkezdte a felkészülést a következő szezonra. A legkevesebb pihenő az NB I.-es Kisvárda Master Goodnak jutott, amely június utolsó napjaiban fejezte be az előző idényt, a következő pedig augusztus közepén kezdődött. A köztes időszak sem telt eseménytelenül, hiszen játékosok jöttek-mentek, valamint a kispadra is új vezetőedzőt kellett találni a Honvédhoz távozó Bódog Tamás helyett. A hónap közepére meg is lett az új tréner, így a csapat a rövid felkészülést már Supka Attila vezetésével kezdhette meg. A várdaiak az első felkészülési mérkőzésüket – amolyan ráhangoló jelleggel – a megyei másodosztályú Kállósemjén ellen játszották, a meccs egyben a semjéni egyesület pályaavatója is volt. Ugyancsak a Kisvárdához kacsolódó hír, hogy a klub bemutatta az új címerét.

Változások a megyei fociban

Júniusban lezárult a megyei labdarúgó-bajnokságok nevezési határideje. Mint ismert, a koronavírus-járvány miatt idő előtt lezárult pontvadászatokban nem hirdettek végeredményt, így bajnok, dobogósok és kiesők sem voltak, emiatt minden egyesületnek joga volt ahhoz, hogy abban az osztályban induljon a következő idényben, amelyikben az előző szezonban szerepelt.

Változások mégis voltak. A megye egyben első helyen záró Nagyhalász nem adott be licencet az NB III.-ra, a Kisvárda II. viszont élt a lehetőséggel, miszerint az élvonalbeli gárdák „fiókcsapatai” a harmadosztályba nevezhetnek. A megye egytől visszalépett a Tiszakanyár, a két megüresedő helyet a Gyulaháza és a Csenger foglalta el a legjobbak között. A Jánkmajtis, az Ajak, a Bököny és a Beregdaróc a megye kettő helyett egy osztállyal lejjebb nevezett, míg a Nyírbátor, a Nyíregyháza Spartacus II., a Záhony, a Biri, a Jéke, a Sonkád és az Újdombrád a megye háromban indult. A Terem, a Kölcse, a Berencs FC és a Demecser egyik bajnokságban sem indult el, ugyanakkor visszakerült a térképre Tiszaeszlár és Méhtelek.

Rátérve a teremcsapatsportágakra: a kézilabda NB I/B-ben szereplő Nyíregyházi KC-nál új szakmai stáb kezdte meg a csapat felkészítését a következő idényre, a női röplabda Extraligában bajnoki címre törő Fatum-Nyíregyháza bemutatta az új csapatát, és az élvonalba vágyó Hübner Nyíregyháza BS is megtartotta az idény eleji sajtótájékoztatóját.

Tartalékból második

Júliusban ugyanakkor nem csak a hagyományos látványcsapatsportágakkal foglalkoztunk, a nyíregyházi Városi Stadion például egy rendhagyó, extrém akadályversenynek adott otthont. Az Extreme Trail Hungary Sport­egyesület újdonsággal rukkolt elő, hazánkban először OCR-stadionversenyt rendeztek, ehhez hasonló viadalokat korábban csak a természetben bonyolítottak le. A szervezők a négy kilométeres távon harminckét akadályt helyeztek el, a versenyzőknek a lelátó és a lépcsők használatával igen nagy szintkülönbséget is teljesíteniük kellett. A rendezvény a Magyar Terepakadályfutó-szövetség országos bajnoksága egyik futamának is helyt adott, amin csak igazolt versenyzők indulhattak, ám aznap amatőrök is megmérették magukat a stadionban: a felnőtt- és gyermekfutam mellett élményfutamon vehettek részt azok, akik csak ekkor kóstoltak bele a sportágba, a speciális futamon a mentálisan sérült és mozgásukban korlátozott gyerekek is elindulhattak.

Az akadálypálya a legfelkészültebbeket is próbára tette
Fotó: KM-archív / Pusztai Sándor

A vírushelyzet ellenére az idén sem maradt színvonalas verseny nélkül a Nagyhalász Speedway Ring, itt rendezték meg ugyanis az év első hazai salakmotorversenyét, a MACEC Kupa első fordulóját. A viadalon hét nemzet (magyar, bolgár, ukrán, lengyel, román, cseh és szlovák) motorosai álltak rajthoz, köztük a négyszeres magyar bajnok Magosi Norbert is. Sajnos hamar véget ért a rutinos motoros versenye, miután bukott, majd áthajtottak a bokáján, ami eltört. A sérült versenyző helyén a tartalék Fazekas Dennis folytatta, nem is akárhogyan, az utolsó futamát megnyerve a dobogó második fokára állhatott fel. A nagyhalászi versenyt a lengyel Mateusz Cierniak nyerte, a harmadik helyet a bolgár Milev Manev szerezte meg.

Óriási sebességgel lefelé

Ha minden flottul megy, a sportolók nem szenvednek a fent leírthoz hasonló, súlyos sérülést egy országúti kerékpárversenyen. Az 1. Gella Kupa nem ment flottul. A Tótvázsony és Balatonszőlős közti szakaszon ötvenen buktak, tizenkilencen megsérültek, köztük a ViniBike hat versenyzője közül ketten.

– A pályabejárást követően beszéltünk arról, hogy bizony a rajt után nagyon észnél kell lennünk, mert egyenes az út kicsi kanyarral, 6-8%-os lejtésű, az aszfalt pedig szinte új, látszott, hogy itt nagy sebességre lesznek képesek a kerékpárok, amit nehéz kontrollálni – idézte fel a történteket Vinnai Zsolt, a ViniBike Kerékpáros Sportegyesület vezetője. – Szerintem nagy hibát követtek el a szervezők, hiszen négy korcsoportot, több mint 150 versenyzőt indítottak el egyszerre, ez még sík terepen is rengeteg veszélyt hordoz magában. A rajt után egy rövid és könnyű emelkedő következett, amely nem rázta szét a mezőnyt, ezért az azt követő lejtőre egyszerre érkeztünk meg. Egymáshoz nagyon közel tekertünk, a fiatalok pedig felelőtlenül, félelemérzet nélkül, nagy sebességgel haladtak az élen. Én ekkor nagyjából 80 km/h sebességgel haladtam, de bevallom, féltem, mert nagyon sűrűn voltunk.

Vinnai akkor elmondta, szerencsére az egyesület egyik versenyzője sem szenvedett maradandó sérülést, a kerékpárokban és a kiegészítőkben viszont több százezer forintos kár keletkezett.

MK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában