Nyíregyházi Sportcentrum

2021.01.27. 09:23

Mostoha körülmények, remek kezdés

Bakosi Péter sérülése szerencsére már a múlté, szeretne ott lenni a fedett pályás Európa-bajnokságon.

ML

Péter tavalyelőtt a minszki Európa Játékokon nem éppen ideális körülmények között, szakadó esőben ugrott

Fotó: AFP-archív

Ez jól kezdődött! Az elmúlt szezon nem úgy sikerült Bakosi Péternek, ahogyan azt szerette volna. A Nyíregyházi Sportcentrum magasugrója sokat volt sérült, az augusztusi bajnokság után pedig az orvosokat járta. Októberben kezdhetett el óvatosan tréningezni, az elmúlt hét végén pedig megkezdte a fedett pályás szezont. Nem is akárhogyan, mert 218 centivel megnyerte az MTK versenyét, ami egy centivel több, mint a tavalyi legjobbja. A második helyen az előző évi szabadtéri bajnok, Jankovics Dániel (215) végzett.

A Hernyó használhatatlan

A győzelem értékét mindenképpen növeli, hogy Péter és a többi ugró- és futóatléta mostoha körülmények között tud készülni. Az egyetem atlétikai csarnoka, a Hernyó két éve használhatatlan, sem edzeni, sem versenyt rendezni nem lehet a beszakadt tető alatt. Péter a Continental Arénában remek feltételek mellett tud kondizni, a többi edzésmunka a szabadra marad. A fiataloknak a stadion játékcsarnoka nyújt nem éppen ideális áthidaló megoldást addig, amíg a szabadban lehet tréningezni.

A szabadban tréningezett

– Nagyon jól éreztem magam, és kicsit izgultam, mert a technikai részt nem tudtuk gyakorolni. A szabadban edzettem, ennek tükrében végül a nekifutás és a mozgás is elég biztató volt, és örülök a győzelemnek. A lábam is jó bírta, ez az eredmény remélem, jó előjel. Ami az idei programot illeti, most rakjuk össze. Szerdán Tatabányán ugrok, a hét végén vagy a Budapest-bajnokság, vagy egy ostravai verseny lesz, ez még kérdéses. Az viszont nem, hogy mindenképpen szeretném megugrani a fedett pályás Európa-bajnoki szintet, ami 226 cm – nyilatkozta megkeresésünkre Péter, akire a Debreceni Egyetemen is nagy próbatételek várnak, hiszen nyáron végez a mesterkurzuson.

– Visszatérve még a tavalyi szezonra, Peti nagyon jó állapotban volt, csak kicsit túlpörgette magát, és a szabadtéri bajnokságon kifordult a bokája – vette át a szót Bakosi Béla, Péter és a többi ugróatléta mestere. – Nagyon akart bizonyítani, ez lett a vége. Örülök, hogy annak a bokasérülésnek nem maradt nyoma, az orvosok és gyógy­tornászok nagyon szépen helyre rakták. A bajnokság után nem akartunk kockáztatni, ezért hagytuk ki a versenyeket. Azokat feladtuk, október elején pedig elkezdtük a munkát, novembertől már teljesen tünetmentesen készülhetett.

Technikai edzés a versenyen

– Az itthoni körülmények miatt a hétvégi verseny volt az első technikai edzés, előtte pénteken stadionban, a szabadban ugrott egyet lépővel, meg vagy hármat ráfutott, így mentünk a versenyre. Nagyon motivált és tiszta fejjel dolgozott. A versenyen a 218-at másodikra simán ugrotta, ezzel meg is verte Jankovicsot, a 221-nél kicsit elkezdett erőlködni. Ez nagyon jó eredmény, hiszen a verseny jelentette az első komoly technikai edzést. Itthon a kertben vasalózott, súlyt dobált, a lőtéren edzett. A Continentalban rendesen tud kondizni, de futni, szökkenni csak a stadionban tudtunk esőben és hóban is.

Petra és Robin kihagyják

A kontinensviadal március elején a lengyelországi Torunban lesz, a fedett pályás bajnokság pedig február 20–21-én a fővárosban. Úgy néz ki, hogy azon a Sportcentrum felnőtt ugrói közül csak Péter indul, a hármasugrók, Nyisztor Petra és Pál Robin nem.

– Petra nem fog fedett pályázni, ő hajdúszoboszlói, otthon készülgetett – folytatta Bakosi Béla. – Robin sérült volt, már tanít, s úgy néz ki, hogy ő sem indul fedett pályán. A fiatalok is edzenek, mégpedig nagy kedvvel, nagyon várjuk, hogy vége legyen a téli szezonnak, és a szabadban rendesen tudjunk edzeni – így Bakosi Béla.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában