szeptemberi visszapillantó

2021.01.07. 09:57

Sényői SZÚR és tarpai kupabravúr

Fucsovics Márton a US Openen remekelt; dr. Kovács Ferenc az MRSZ elnöke maradt.

MK

A színészek és az újságírók Sényőn csaptak össze egymással a 100. SZÚR-on

Fotó: KM-archív / Pusztai Sándor

Sporteseményekben és jó élményekben gazdag augusztus után bizakodva várhattuk az őszt, s a szeptemberben összességében nem is kellett csalódnunk.

A hónap elején megyénk egy különleges futballeseménynek adott otthont. A Futball Éjszakája elnevezésű országos program keretein belül minden évben megrendezik a SZÚR-t, azaz a Színész-Újságíró Rangadót. A nagy hagyományra visszatekintő találkozónak 2020-ban volt a századik évfordulója, amit Sényőn ünnepeltek.

– Kifejezetten jó ötlet volt kimozdulni Budapestről. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki akár csak egy aprósággal is hozzájárult a szervezéshez – összegzett Nemcsák Károly, a színészválogatott vezetője.

Az másodlagos, hogy a találkozót az újságírók nyerték 4–2-re, az fontosabb, hogy kilátogató nézők és a pályára lépők is jól érezhették magukat, amiben nagy szerepet játszott a kiváló szervezés.

Megyénkből hatan a főtáblán

A tétmeccsek is folyamatos témát szolgáltattak, a bajnokik mellett szeptemberben rendezték meg a Magyar Kupa főtáblájának első körét. Itt kezdte meg szereplését az élvonalbeli Kisvárda, a harmadosztályú Sényő, valamint a megyei selejtezőket sikerrel vevő Tarpa, Mándok és Fehérgyarmat. Az NB II.-es Nyíregyháza Spartacus is ebben a körben csatlakozott be, de ellenfelénél felütötte fejét a koronavírus, ezért a mérkőzést nem tudták lejátszani szeptemberben. A Kisvárda könnyed, 10–0-s győzelemmel jutott túl a megyei első osztályú Kecskéden, a Sényő hiába tartotta magát sokáig a Vasas ellen, végül a korábbi élvonalbeli futballistákkal teletűzdelt fővárosiak örülhettek.

Tarpai öröm a Komárom elleni siker után

Nem járt szerencsével a Fehérgyarmat és a Mezőkövesdet igen foghíjasan fogadó Mándok sem, a Tarpa viszont egy végletekig kiélezett meccsen verte meg az NB III.-as Komáromot. A vendégek már a zsebükben érezhették a győzelmet, ám a 92. percben Sándor István tizenegyesből egyenlített, majd a kétszer tizenöt perces ráadás elején előnybe is került a csapata. A Bozsik Péter dirigálta gárda egalizált, az újabb tarpai lehetőségek már kimaradtak, így jöhetett a tizenegyespárbaj, amiben a hazaiak kapusa főszereplővé vált azzal, hogy az első és az ötödik lövést is kivédte, így továbbjutáshoz segítve az övéit.

Mint említettük, a Spartacus kupameccsét halasztották, és épp a nyíregyházi gárda bajnoki beharangozójában írtunk arról szeptember 16-án, hogy a nézőknek kötelező maszkot viselni. Volt ennél nagyobb probléma már a Szpari találkozóját megelőzően is. Elmaradt például a salakmotoros U21-es Európa-bajnoki döntő, aminek Nagyhalász lett volna a házigazdája, és vírusos megbetegedés miatt a Hübner Nyíregyháza BS sem tudta megrendezni a nagyon színvonalasnak ígérkező Sitku Ernő-emléktornát. Pici vigasz, hogy a halásziak megkapták a jogot 2021-re az U21-es Eb-döntő megrendezésére, a kosarasok pedig annak ellenére is fel tudtak készülni a bajnoki rajtra, hogy kevesebb mint egy hónappal az első mérkőzésük előtt karanténba kerültek.

Dombi Katáék legyőzték a Debrecent | Fotó: KM-archív / Dodó Ferenc

Megkezdte a bajnokságot a Nyíregyházi KC és a Kisvárda Master Good SE kézilabdacsapata is, utóbbi nagy bravúrt ért el azzal, hogy legyőzte a DVSC-t, méghozzá úgy, hogy az idény első hazai mérkőzésén végig vezetett az esélyesebb debreceniek ellen. A Nyírgyulaj Futsal is nagy meglepetést szerzett szurkolóinak azzal, hogy 2–2-re végzett az egyik legnagyobb bajnokesélyes Haladás ellen.

Húsz kilométeren Máté győzött

A nyíregyházi röplabdaszeretők március 4-e után szeptember 18-án láthattak újra mérkőzést. A Fatum-Nyíregyháza ekkor kezdte a négycsapatos Fatum Property Kupa elnevezésű felkészülési tornát, amin magabiztosan győzte le a DVTK-t, a Szent Benedek Akadémiát és az Újpestet is. A sportágnál maradva lehet megemlíteni, hogy a küldöttgyűlés döntése értelmében újabb öt évig dr. Kovács Ferenc maradt a Magyar Röplabda Szövetség elnöke.

Egyéni sportolóink remekléséről is beszámolhattunk. A Nyíregyházi Sportcentrum atlétái a Szuper Liga-döntőn szerepeltek: a diszkoszvető Kerekes Dóránál senki nem volt jobb, a súlylökő Tóth Balázs és a diszkoszvető Szikszai Róbert ezüstérmet szerzett. Meglepetésre Helebrandt Máté is „csak” második lett 10 kilométeres gyaloglásban, a kétszeres olimpikon két héttel később a 20 kilométeres bajnokságon aratott győzelemmel javított.

Marci két kört ment

Szeptemberben rendezték a Vecsés Kupa nemzetközi fogathajtó-viadalt, ami az országos bajnokságot is jelentette. Itt az ifjabb és idősebb Fekete György, valamint Margitai Máté alkotta trió az élen végzett a csapatversenyben. Sportlövészetben Tugya Zsombor, Kiss Gergely és Torkos Zsolt révén a Nyíregyházi Polgári Lövész Egyesület szerzett csapataranyat a junior országos bajnokságon, Nizsalóczki Soma pedig a sportpisztoly 30-30 lövéses számban szerzett egyéni bajnoki címet. Érdekesség, hogy ezen a viadalon a versenyzőknek is kötelező volt maszkot viselniük.

Fucsovics Márton | Fotó: AFP-archív

És ha már egyéni sikerek, nem feledkezhetünk meg Fucsovics Mártonról sem. A nyíregyházi teniszező a hónap elején a US Openen remekelt, majd szeptember végén már a Roland Garroson lépett pályára. A New York-i verseny kissé ijesztően indult Marci számára, hiszen bolíviai ellenfele, Hugo Dellien már 3:1-re vezetett ellene, ám a világranglistán 66. magyar játékos megtáltosodott, és sorozatban öt játékot nyerve behúzta az első szettet, mint ahogy a következő kettőt is sikerrel vette, így életében először, ötödik nekifutásra túljutott a US Open főtáblájának első körén.

A folytatásban a torna 11. kiemeltje, Grigor Dimitrov következett. A nyíregyházi teniszező bizakodhatott, mert egy héttel korábban a szintén New Yorkban rendezett ATP 1000-es tornán legyőzte a bolgárt. Az első szettet tie-breakben Dimitrov nyerte, a másodikat ugyanígy Marci húzta be. Fucsovics később 2:1-es játszmahátrányban egyből elveszítette az adogatójátékát, de innen visszaküzdve magát 2:2-re egyenlített, hogy aztán a döntő szettben zsinórban hat játékot nyerve abszolválja a 4 óra 50 perces találkozót.

A 16 közé jutásért sajnos már nem bírt az amerikai Francis Tiafoe-val (0:3), így a harmadik fordulóban véget ért számára a torna, de büszke lehet rá, hogy élete legjobb US Openjét teljesítette.

MK


Bajnoki eredmények

Asztalitenisz

Női Extraliga, NAC Nyíregyháza

Nyíregyháza–Erdért 1:6 Kecskemét–Nyíregyháza 6:1 Budaörs–Nyíregyháza 6:0 Nyíregyháza–Orosháza 5:5

Férfi NB I., Keleti csoport, Apagy SEApagy–KSI I. 4:10

Futsal

NB I., Nyírgyulaj KSE

Veszprém–Nyírgyulaj 2–1 Nyírgyulaj–Haladás 2–2 Nyírgyulaj–Aramis 0–2 Újpest–Nyírgyulaj 2–1

Kézilabda

Női NB I., Kisvárda

Master Good SE Győri ETO–Kisvárda 33–20 Kisvárda–DVSC 21–18 Vác–Kisvárda 28–26 Kisvárda–Mosonmagyaróvár 21–22

Férfi NB I/B, Nyíregyházi KC

Vecsés–Nyíregyháza 23–22 Nyíregyháza–Békés 13–21

Kosárlabda

Férfi NB I/B, Hübner Nyíregyháza BS

Baja–Nyíregyháza 59–62

Labdarúgás

NB I., Kisvárda Master Good

Kisvárda–Puskás Akadémia 0–3 Újpest–Kisvárda 2–4

NB II., Nyíregyháza Spartacus

Békéscsaba–Spartacus 2–0 Spartacus–Csákvár 2–1 Szentlőrinc–Spartacus 1–2

Teke

Szuperliga, Nyíregyházi TK

Zalaegerszeg–Nyíregyháza 6:2 Szentgotthárd–Nyíregyháza 7:1 Kazincbarcika–Nyíregyháza 3:5 Nyíregyháza–Ferencváros 2:6

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában