Sport

2021.01.02. 10:06

Visszapillantó: megyénk sportélete 2020-ban, 5. rész (május)

Végre fokozatosan elkezdődtek a különböző sportágak edzései, vendég a Fatum tréningjein.

ML

Május elején kiderült, hogy a Magyar Közlönyben megjelentek alapján Magyarország egész területén nézők nélkül, zárt körülmények között megtarthatók a sportrendezvények, és megengedett a sportegyesületek által szervezett amatőr sport, szabadidős sport és tömegsport célú edzéseken való részvétel.

Az MLSZ határozata alapján az élvonalban és az NB II.-ben folytatódhatott a bajnokság. A hírnek természetesen nagyon örültek a Kisvárda Master Good és a Nyíregyháza Spartacus vezetői és játékosai. Utóbbiak nem sokáig, mert néhány nappal később jött az újabb verdikt: az NB II.-ben és az NB III.-ban befejezettnek nyilvánítják a bajnokságot.

Edzőmérkőzések

A Szpari közben lekötött két edzőmeccset a bajnoki folytatásra készülő diósgyőriekkel, amit lefújtak. A nyíregyháziak sovány vigaszként edzőmeccseket játszottak a Szolnokkal és az ugyancsak csalódott sényőiekkel.

A Kisvárda szintén játszott edzőmérkőzést, kétszer is duplázva. Előbb a Loki látogatott Kisvárdára, az első meccs iksz lett, a másodikon nyertek a debreceniek. Diósgyőrben már jobban ment a szabolcsiaknak, hiszen mindkétszer győztek, és nem kaptak gólt. Így aztán a Bódog Tamás vezette együttes bizakodva várta a bajnoki folytatást. Ez május utolsó szombatján volt.

Az előírásoknak megfelelően, a járványügyi előírásokat betartva végül harmadház előtt Bumba góljával nyert a csapat az Újpest ellen.

Rekortánon az atléták

Bakosi Béla, a Nyíregyházi Sportcentrum ugróatlétáinak edzője is örömmel vette, hogy immáron a szabadban edzhetnek tanítványai, persze nemcsak az ugrók, hanem a futók is. No meg persze a dobóatléták. Kerekes Dóra már versenyzett is, a Sportcentrum diszkoszvetője tavaly Szombathelyen készült, és a vasi Dobó SE téli dobóbajnokságán új egyéni rekordot jelentő eredménnyel (55,86 m) nyert.

A Fatum-Nyíregyháza röplabdázói is a ráállhattak a normális edzésmunkára. A gyakorlásokon kedves vendégük is volt, hiszen a német élvonalban szereplő Schwerin ásza, a válogatott kiválósága, Szakmáry Gréta is egykori klubja játékosaival gyakorolt.

Szerződést hosszabbítottak

A vezetők közben dolgoztak a jövőn, így Pintér Andrea, majd a Tóth ikrek, Dalma és Fruzsina, valamint Inneh-Varga Elizabet is szerződést hosszabbítottak. A hónap derekán derült ki, hogy a Fatum korábbi vezetőedzője, a 2019-ben az év edzőjének választott Hollósy László a német élvonalban szereplő Suhl LOTTO Thüringen vezetője lett.

Az eseményszegény időszakban folytattuk olimpiai sorozatunkat, megyénk sportolói közül Atlantában Kovács Rita úszó, Feri Attila és Popa Adrián súlyemelők indultak.

Öten indultak Athénban

Sydney-ben a két súlyemelő mellett még Farkas Zoltán és Tamtom Péter is dobogóra léphetett, és az atléta Gyulai Mikós is ott volt az ötkarikás játékokon.

Athénban öten indultak, az ökölvívó Balogh Vilmos, a súlyemelő Feri Attila, a távolugró Ajkler Zita, a diszkoszvető és súlyemelő Kürti Éva és a gyalogló Tóth János. Pekingben súlyemelésben Baranyai János, maratonin Rakonczai Bea indult.

Volt idő emlékezni régi nagy derbikre, mint például az NYVSC–Asztalos SE megyei rangadóra, az NB II.-es focimeccset kilencezer néző előtt rendezték.

Egy oldalban mutattuk be a népszerű Menottit, azaz Temesvári Miklóst, aki szerint a Nyíregyházán eltöltött három éve olyan, mint az első szerelem.

Megnyithatták az NYVSC-Big Boxing ökölvívóinak edzőtermét, ahol Kovács Richárd, a klub válogatottja is végre igazi edzéseken vehetett részt, és a tanulás mellett készülhetett a megmérettetésekre.

Május második felében a Kisvárda Master Good SE élvonalbeli női kézilabdázóinál is újra elkezdődött a munka. A kötelező tesztelések után előbb felmérték a játékosok erőállapotát, majd Bakó Botond irányításával fokozatosan elkezdték visszavezetni a csapatot a játékba.

Gyászolt a sportélet

Május utolsó szerdáján sajtótájékoztatón jelentették be, hogy megkezdődhet a Nyíregyháza Spartacus Bozsik József Labdarúgó Akadémia örökösföldi edzőközpontja megvalósíthatósági tanulmányának előkészítése. A tervek szerint kialakításra kerül az örökösföldi centrumban négy nagy méretű élőfüves, egy nagy méretű műfüves és egy fedett műfüves pálya, két strandfoci méretű homokos pálya, két lábteniszpálya, három kézilabdapálya méretű műfüves játéktér és nagy méretű élőfüves terület képességfejlesztő gyakorlatokra. Mindezek mellé öltözők, merülőmedence, tárgyalók és nyolc kollégiumi helyiség.

Nagy szenzációval járt a bejelentés, miszerint a kétszeres kamionos Európa-bajnok Kiss Norbert 2020-ban ismét magyar istálló színeiben versenyzik, ez pedig a Révész Truck Racing Team.

Sajnos májusban is gyászoltunk, elhunyt Sitku Ernő. A magyar kosárlabdázás ikonja, a 149-szeres válogatott, négyszeres magyar bajnok játékos a pályafutása befejeztével sportvezetőként dolgozott, ő volt a Nyíregyházi Élsport Kft. ügyvezetője, a Hübner Nyíregyháza BS szakmai igazgatója, valamint tagja volt az MKOSZ elnökségének. Sitku Ernő 48 évet élt. ML


Labdarúgás

NB I., 26. forduló

Kisvárda–Újpest 1–0 (0–0)

Várkerti Stadion, 820 néző, v.: Bognár T. Gól: Bumba.

Edzőmeccsek

Kisvárda–DVSC 1–1 (0–0)

Gól: Khymich (90.), illetve Szécsi (60.)

Kisvárda–DVSC 1–2 (0–0)

Gól: Szimovics (57.), illetve Kundrák (75.), Trujics (87.)

DVTK–Kisvárda 0–1 (0–1)

Gól: Menyik (25.)

DVTK–Kisvárda 0–3 (0–0)

Gól: Kovácsréti (57., 78.), Tischler (86.)

Spartacus–Szolnok 4–2 (2–2)

Gól: Gyurcsány, Hornyák, Ötvös, Papp.

Spartacus–Sényő 4–1 (1–1)

Gól: Hornyák, Svedyuk, Strarosa, Kovács, illetve Kapacina V. (11-esből)

Sényő–Spartacus 1–3 (0–3)

Gól: Szokol, illetve Hornyák 2, Ötvös (11-esből)

Szolnok–Spartacus 2–1 (2–0)

Gól: Ötvös (11-esből)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában