kézilabda

2021.02.04. 10:04

A nyíregyházi Máthé Dominik felnőtt a feladathoz

A nyíregyházi jobbátlövő a magyar válogatott legeredményesebb játékosa volt a világbajnokságon.

Buczó Balázs

Máthé Dominik

Fotó: Kovács Anikó / MKSZ

A Dánia–Svédország döntővel múlt vasárnap véget ért az egyiptomi kézilabda-világbajnokság, amelyen a magyar válogatott minden idők harmadik legjobb vb-helyezését érte el. Magyarország a férfi-vb-k történetében eddig egyszer volt második (1986), egyszer negyedik (1997). Mindezt úgy érte el Gulyás István csapata, hogy a koronavírus-járvány miatt egy felkészülési meccset sem tudott játszani. Az először harminckét résztvevővel megrendezett seregszemlén a mieink sikeréből oroszlánrészt vállalt a nyíregyházi Máthé Dominik.

A torna kezdetekor arról szóltak a hírek, hogy a rendezők nem álltak a helyzet magaslatán, és a csapatoknak rengeteg kellemetlenséggel kellett szembenézniük.

Három szállodában is laktak

– A körülmények valóban messze voltak az ideálistól, a világbajnokság ideje alatt három szállodában laktunk, így kétszer is költöznünk kellett. Igaz, hogy Gízában szép helyen voltunk elszállásolva, közvetlenül ráláttunk a piramisokra, de mi nem turistának jöttünk. Az edzéslehetőségeink is korlátozottak voltak, a forgalomtól függően harminc–hatvan percet kellett utaznunk az edzés helyszínére, pedig rendőri felvezetést is kaptunk, és a kaja sem volt mindig megfelelő – elevenítette fel a közelmúlt emlékeit Máthé Dominik.

A Magyar Kézilabda Szövetség a legjobb nyolc közé jutást határozta meg célként, a játékosok azonban ennél is szebb szereplésről ábrándoztak.

– A célkitűzés reális volt, de mi titokban ennél is szebb szereplésről álmodoztunk, Chema Rodríguez is folyton arról beszélt, hogy ez egy nagy lehetőség számunkra, akár még az aranyérem is elérhető. Tisztában voltunk vele, ha nagyot akarunk durrantani, akkor bizony igazi bravúrokra is szükségünk lesz – avatott be a kulisszatitkokba a válogatott átlövő.

Csapatunk végül többek között a németeket is legyőzve megnyerte csoportját, és maximális négy ponttal kezdte meg a középdöntő küzdelmeit. Ott Brazíliát és Lengyelországot is felülmúltuk, majd a csoport döntőjében vereséget szenvedtünk a spanyoloktól, így másodikként jutottunk tovább, a legjobb négy közé jutásért Franciaországgal játszottunk.

Nagyon készültünk erre a mérkőzésre, tudtuk azt, hogy szinte tökéletesen kell játszanunk, mert a francia csapat kíméletlenül bünteti a hibákat.

– Sokáig jól is tartottuk magunkat, és a végén szinte lehetetlen helyzetből is visszakapaszkodva kicsikartuk a hosszabbítást. Ebben azonban mind fizikálisan, mind mentálisan elfáradtunk, és elveszítettük a mérkőzést, pedig nagyon közel voltunk a meglepetéshez. A mérkőzés után szomorú voltam, de másnap már tudtam örülni az ötödik helynek, hiszen ez egy nagyon jó helyezés, jó alapot adhat a jövő évi hazai rendezésű Európa-bajnokságra – mondta Máthé Dominik, aki szerint az Európa-bajnoksághoz képest előrelépett a csapat.

Komplex játékossá vált

– Igaz, hogy keveset voltuk együtt a világbajnokság előtt, de Lékai Máté és Bodó Ricsi visszatérésével sokat erősödtünk, Máté jelenléte, rutinja nagy stabilitást adott a játékunknak, Ricsi pedig folyamatosan lekötött két embert, ezért a többieknek nagyobb helye maradt.

Máthé Dominik a vb egyik nagy felfedezettje. Már nem csak támadásban használható, egyre okosabban, keményebben védekezik, miközben kiélezett szituációkban nem remeg meg a keze, s az előkészítés sem idegen tőle. Komplex játékossá vált, nem mellesleg 31 góljával a magyar válogatott legeredményesebb játékosa volt.

– Norvégiában sokat fejlődtem támadásban és védekezésben egyaránt, és pakoltak rám nagyjából öt kilogramm izmot is, amelynek elöl és hátul is hasznát veszem. Bíztam benne, hogy a kontinenstornához képest most nagyobb szerepet szán nekem a szakmai stáb. Megtettem a tőlem telhető legtöbbet, úgy gondolom, nem okoztam csalódást. Örülök neki, hogy én dobtam a legtöbb gólt, ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a csapat nagyon egyben van, és egymásért feltétel nélkül tudunk küzdeni.

Karanténban volt

Máthé Domink a világbajnokság után visszautazott klubcsapatához, a norvég ­Elverumhoz, ahol a helyi protokoll szerint egy hét ka­rantén várt rá, amely alatt csak egyéni súlyzós edzéseket végezhet. Ezt követően újraindulnak a csapatedzések, majd a Baekkelaget elleni mérkőzéssel folytatják a bajnokságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában