amerikai foci

2021.02.05. 10:25

Amikor teheti, megnézi az NFL-meccseket a nyíregyházi kézis – Generációk ikonjai csapnak össze a Super Bowlon

A szakértő szerint nagy szerencsénk van, hogy megadatott Tom Brady és Patrick Mahomes Super Bowl-csatája.

MK

A Bucs védőinek (pirosban) nagyon résen kell lenniük a Chiefs támadói ellen

Fotó: NFL

Hétfő hajnali fél egyes kezdettel megrendezik a világ legnézettebb egynapos sport­eseményét, a tengerentúli amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjét, azaz a Super Bowlt.

Az idei fináléért különösen hálásak lehetnek a sportág szerelmesei, ugyanis a koronavírus miatt voltak olyan játékosok, akik már az idény előtt bejelentették, nem vállalják a játékot, akadtak olyan csapatok, amelyek a szezon közben váltak igen foghíjassá egy-két hétre, és ligaszerte bántóan üresek voltak az impozáns stadionok.

Háromszor a helyszínről

Szóval, a körülmények nem voltak épp ideálisak, a rájátszásra így is reális kép alakult ki a csapatok játékerejét illetően: a már szezon előtt is a legnagyobb favoritnak kikiáltott címvédő, a Kansas City Chiefs magabiztosan jutott be a Super Bowlba, ahol a New England Patriotsot húsz év után elhagyó Tom Bradyvel megerősített Tampa Bay Buccaneersszel találkozik.

Hogy milyen mérkőzés várható és egyáltalán milyen egy Super Bowl hangulata, azt nálunk jobban el tudja mondani Bencsics Márk. A magyar válogatott és a Budapest ­Wolves irányítója 2009-ben, húszévesen kapta meg a lehetőséget, hogy szakkommentátorként közreműködjön az NFL hazai közvetítéseiben a Sport Tv-n, szeptember óta már az Arena 4 csatornán hallhatjuk a hangját. A még mindig fiatal, de már igen rutinos televíziós szakértő 2012-ben (Indianapolisban), 2017-ben (Houstonban) és 2018-ban (Minneapolisban) Faragó Richard oldalán a helyszínről tudósított a Super Bowlról.

Az egész hét az előkészületről szól, interjúk, beszélgetések követik egymást, elemzel, minél több információt gyűjtesz a mérkőzésre

– beszélt Bencsics Márk a Super Bowlokon szerzett tapasztalatáról.

– Ami nehézség volt Indianapolisban, hogy az volt az első meccs, amit a helyszínről közvetítettem. Óriási a hangzavar, teljesen más úgy közvetíteni, mint amikor egy csöndes szobában ülsz. A Super Bowlnak különleges a hangulata, ezt már aznap a reggelinél is érezni lehet, majd fokozódik, amikor öltönyben bejelentkezünk a pálya széléről, nézzük, ahogy bevonulnak a játékosok... Az elsőre kicsit csodálkozva mentem, a másodikra felkészültebben, a harmadikra már mondhatni profin, így sikerült mindig előrelépni és egyre többet hozzátenni.

Mindennek klappolnia kell

Mint ahogy Tom Brady is rengeteget hozzátett a Tampa Bay eddigi sikereihez. Pedig sokáig az is kérdéses volt, egyáltalán a rájátszásba bejut-e a Bucs.

– Én nagyon sokszor leírtam őket, annyi kérdőjel volt a nevük mellett a szezon elején, és még a közepén sem voltak meggyőzőek – tért rá a szakkommentátor az idei Super Bowl erőviszonyaira. – Érződött, hogy nem volt előszezon, Brady nem tudott annyit gyakorolni a többiekkel, így hétről hétre fejlődtek. Volt egy pont, amikor elkezdtek ülni a hosszú passzok, amire épül ez a támadórendszer, onnantól került új szintre a csapat.

A Tampa a 13. hét óta nem kapott ki. Legutóbbi vereségét épp a döntőbeli ellenfelétől, a Kansas City Chiefstől szenvedte el.

– Sokkal könnyedebb győzelem volt az a Chiefsnek, mint amit a végeredmény mutat – emlékezett vissza Bencsics Márk a 27–24-re végződő alapszakaszmeccsre. – A Chiefs annyira kontrollálta a mérkőzést, amennyire csak lehetett. A vége lett szorosabb, de akkor is hozták a ­first downokat, amikor kellett. A Buccaneers sokat tanult abból a vereségből, többen nyilatkozták, hogy látniuk kellett, milyen a Chiefs ellen játszani, megtapasztalhatták, mennyire erős ez a támadógépezet.

Olyannyira, hogy posztjukon a liga legjobbjai között emlegetett Tyreek Hill 269, Travis Kelce 82 yardot kapott el az említett meccsen, Patrick Mahomes 23-ból 21-szer megtalálta a két kiváló célpontját.

Kelce és Hill rémálom bármilyen párharcban

– fogalmazott Bencsics. – Ha ezt a két játékost duplázzák, akkor nem marad ember máshol, ráadásul a Chiefs a főcsoportdöntőben megmutatta, mi van akkor, ha az ellenfél a hosszú passzokra figyel, így többször is rövid passzokkal ment végig a pályán.

Bencsics Márk

A Kansas City sokféleképpen tud futballozni. A kulcs az lesz, hogy minél többször kellemetlen helyzetbe kell hozni Mahomest. A harmadik downoknál kell a különösen nagy nyomás, mert a Chiefs harmadik, és tíztől sem remeg meg, sokszor nagyon könnyed first downokat ér el nehéz helyzetből is.

– A Buccaneersnek nagy csapatmunkára lesz szüksége: a hosszú passzoknál nyomást kell gyakorolni Mahomesra, de közben muszáj a rövid passzokat is kiiktatni a rendszerből és közben megoldani, hogy Hill ne szabaduljon el. Mindennek klappolnia kell a védelemben, de a támadóegységnek is hatékonyan kell futballoznia, nem fér bele, hogy három labdabirtoklásból két mezőnygólt rúgjon, mert a Chiefst feltartóztatni lehet, megállítani nem.

A Chiefs sikerét jósolja

Az amerikai ligák örök kérdése, hogy ki minden idők legjobbja. Nos, az NFL-ben ez már nem is olyan nagy talány, lassan a legnagyobb kételkedők is elismerik, hogy a hatszoros bajnok Tom Brady az első a listán. Bencsics Márk szerint ezen az sem változtat, ha esetleg vereséget szenved ezen a döntőn.

– Már megtett mindent ezért, és most megint rátett egy lapáttal, hogy negyvenhárom évesen új csapattal is eljutott a Super Bowlba. Inkább az az érdekes, hogy a „múlt és a jelen” vagy a „jelen és a jövő” két legnagyobb ikonja találkozik. Óriási szerencsénk van ezzel – tette hozzá.

A szakértő tippelésre is vállalkozott, szerinte 34–27-re a Chiefs nyer.

MK


Így látják

Dankó Gergő, a Spartacus klubigazgatója:

– Amióta a Sport Tv közvetíti, azóta kísérem figyelemmel az amerikai focit. A mostani döntő fókuszában a két irányító áll, Tom Bradynek nagy szerep van abban, hogy megkedveltem a sportágat. Ő hatalmas egyéniség, olyan, mint a kosárlabdában Michael Jordan vagy LeBron James. A másik oldalon pedig a fiatal Patrick Mahomes szintén klasszis. Az ő teljesítményük nagyban szerepet fog játszani a végeredményben. A döntőt a hagyományoknak megfelelően baráti társaságban nézem, és bízom benne, hogy olyan jó lesz, mint a tavalyi.

Emmanuel Ubilla, a Hübner Nyíregyháza BS kosárlabdázója:

– Az időeltolódás miatt nem igazán tudom nézni a mérkőzéseket. Egyébként a Dallas Cowboys a kedvenc csapatom, ám sajnos nem jutott be a rájátszásba. A Super Bowlon nem szurkolok senkinek, de úgy gondolom, hogy a Kansas City nyeri meg.

Erdős Zoltán, a Nyíregyházi KC kézilabdázója:

– Amikor tehetem, megnézem az NFL-meccseket. A Green Bay Packers a kedvencem, sajnos Aaron Rodgersék elvéreztek, a Tampa kiejtette őket. Így aztán nem lesz csapat, aminek szurkoljak, ezért a legfontosabb az, hogy legyen jó meccs. Az irányítók erre garanciát jelenthetnek, a finálé a rutinos Tom Brady és a fiatal Patrick Mahomes különmeccsét is hozhatja. Úgy néz ki, hogy édesapámmal kettesben fogjuk nézni a finálét, remélem, érdemes lesz fenn maradni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában