Interjú dr. Szabó Tündével

2021.02.18. 16:38

Idén ismét a sporté lehet a főszerep

A magyar sport rendezvénynaptára ismét telített, olimpiai ezüst­érmesünk tempózni fog az új uszodában.

Mán László

Aligha okoz gondot a szabadidő eltöltése dr. Szabó Tündének. A barcelonai olimpián, a perthi világbajnokságon és a kontinensviadalon 100 m háton ezüstérmes sportért felelős államtitkár naptárában nem sok üres rubrika van. A „napi” államtitkári munka mellett országgyűlési képviselő, sportjogi és sport­egészségügyi szakember, különböző szövetségek, egyesületek, alapítványok tagja, nem mellesleg háromgyermekes családanya, így kevés számára a napi huszonnégy óra. Elfoglaltságai mellett készséggel állt rendelkezésünkre, és válaszolt kérdéseinkre.

Sajnos, a mögöttünk hagyott esztendő örökké emlékezetes marad a pandémia miatt. A világjárvány a sportra is rányomta bélyegét, ennek tükrében miként értékeli a magyar sport 2020-as eredményeit?

Természetesen a 2020-as esztendő nagyon nehezen érintett mindenkit, az egész sportvilágot, ez alól Magyarország és a magyar sport sem volt kivétel. Ugyanakkor azt gondolom, utólag visszatekintve is elmondhatjuk, hogy jól vizsgáztunk a nehéz helyzetben. Igyekeztünk utolsónak zárni sportlétesítményeink kapuját és a megfelelő biztonsági intézkedések körét kialakítva minél hamarabb újranyitni azokat. Az intézkedéseknek köszönhetően, amelyek mind a sportolókat, mind a sportegyesületeket támogatták, sikerült csökkentenünk a járványhelyzet okozta károkat, és átvészelni ezt a nehéz időszakot, aminek természetesen még nincs vége, de reméljük, az átoltottság hamarosan lehetővé teszi a szigorítások újragondolását.

Még tavalyi események, és az Ön számára ezek is emlékezetesek, ám örömteliek. Jogászként már eddig is jogosult volt a dr. előtag használatára, ám februárban summa cum laude minősítéssel avatták a sporttudományok doktorává, egyben a Testnevelési Egyetem doktori tanácsa feljogosította a PhD cím használatára. Aztán címzetes egyetemi tanár lett és a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Egészségügyi Karán óraadó egészségügyi szakjogász. Ettől sokkal sportosabb, hogy sikeres kandidálását követően beválasztották az Európai Úszószövetség, a LEN vezérkarába mint alelnök. Mi a konkrét feladata?

Igen, tavaly valóban fontos lépesek történtek az életemben ezen a téren is, és azt mondhatom, a tanítás és az, hogy átadhatom a tudásom, jó érzéssel tölt el. Ami a LEN-alelnökké választásomat illeti, nagy megtiszteltetés és elismerés ez számomra és természetesen a magyar vizes sportágak számára is. Alelnökként a feladataim igen sokrétűek, de hosszú évek óta jól ismerem a szervezet működését és feladatait, így hatékonyan tudom majd segíteni a bizottságok munkáját, és itt fontos megemlíteni, hogy szintén komoly sportdiplomáciai sikerként minden bizottságnak van magyar tagja.

Maradjunk még a medencében, az Ön igazi világában. Az idén Budapest lesz a házigazdája a 2021-re halasztott úszó, műugró, műúszó és nyílt vízi úszó Európa-bajnokságnak. A rendezvényt koordináló stratégiai előkészítő bizottság, aminek Ön is tagja, nemrégiben tanácskozott. Minden rendben lesz?

Az eredeti tervek szerint május 10-én rajtol a kontinensviadal, és a legfontosabb feladatunk, hogy az Európa-bajnokságot sikeresen megrendezzük; biztos vagyok benne, hogy a magyar rendezési tapasztalatokkal a hátunk mögött ez nem jelent majd problémát. A járványhelyzethez alkalmazkodva alakulnak majd ki azok a konkrét intézkedések, amik a tényleges rendezést alakítják, például, hogy a Duna Arénában lehetnek-e majd szurkolók, vagy a buborékrendszer keretein belül versenyezhetnek a sportolók.

És még mindig 2021, ebből remélhetőleg nyerő lesz a huszonegy, főként, ha az olimpiára és a labdarúgó Európa-bajnokságra gondolunk. Milyen esztendő elé nézünk?

2021-ben újra a sporté lehet a főszerep. Az ismert okok miatt újra olimpiai év van, Budapesten számos fontos világverseny lesz az olimpia előtt, olyan kvalifikációs versenyek, amelyek az adott sportág olimpia előtti legfontosabb viadalai, mint például kajak-kenuban, vívásban, birkózásban vagy női kézilabdában. Ahogy az elmúlt években megszokott, a magyar sport rendezvénynaptára az idén is telített, több mint 150 nemzetközi sportesemény szerepel benne.

A múlt pénteken az ökölvívás volt a programja, hiszen a Bocskai István-emlékversenyre érkező Umar Kremljovval, a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó-szövetség (AIBA) decemberben megválasztott elnökével volt megbeszélése, aki ezt követően Debrecenben megnézte a finálékat. Miként értékeli a megbeszélést?

Egy új vezetőnél rendkívül fontos, hogy meg tudja ismertetni terveit és céljait a tagországokkal, egy ilyen látogatással mind a magyar ökölvívás, mind a Magyar Ökölvívó Szakszövetség csak profitálhat. A hazai ökölvívás tradíciói, eredményessége, múltja és jelene egyaránt megkívánja, hogy „biztosítsuk számára azt a támogatást, ami hozzájárul a jövő sikerességéhez”. Az AIBA a korábbi évek válsága után rendkívül nehéz helyzetbe került, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felfüggesztette és kizárta a tokiói olimpiáról, ám úgy látom, hogy jó esély van arra, hogy Umar Kremljov rendezni tudja a nehéz helyzetben lévő szövetség viszonyait, és csökkenjen az AIBA és a NOB közötti feszültség.

Február első szombatján végre versenyt rendeztek Nyíregyházán a városi uszodában. Megyeszékhelyünk sportos város, és a tervek szerint hamarosan ismét hivatalból is hazajön, gondolok itt az átadás előtt álló Atlétikai Centrumra. Milyen fejlesztések elé néz Nyíregyháza?

Valóban, az Atlétikai Centrum az ütemtervek szerint halad, és amikor elkészül, a nyíregyházi atlétika újra méltó otthonra lel, hiszen a fedett pálya alkalmas lesz majd arra, hogy egész évben készülhessenek itt a sportolóink, és magas színvonalú versenyeket rendezhessünk benne. A város sportéletében egy újabb fontos beruházás valósul meg általa. Ha az összes tervbe vett nyíregyházi fejlesztést nézzük, sokáig sorolhatnánk a kulturális és közösségi beruházásokat, energetikai fejlesztéseket. Ami a sportcélú beruházásokat érinti, a Nemzeti Szabad­idős – Egészség Sportpark Program keretében 2021-ben 5 új további szabadtéri kondipark készül el, új futókörök épülnek. Nagyon fontos nagyberuházás az új nyíregyházi futballstadion, hiszen eredményesen lezárult a stadion építésére kiírt közbeszerzési eljárás. Azt hiszem, aki aktívan követi Nyíregyháza múltját és jelenét, az jól látja, hogy a fejlődés folyamatos és szerencsére igen sokrétű is.

Végül egy igen személyes felvetés. Amikor hajnalonként álmosan buszozott ki a sóstói ötvenesbe, gondolta volna, hogy a város közepén ilyen pazar uszodában edzhetnek majd az utódok? Tempózott már a bujtosi medencében? Ha még nem, mikor próbálja ki? Vajon száz háton – amin olimpián, világbajnokságon és Európa-bajnokságon is ezüstöt szerzett – most milyen időt úszna?

Amikor én voltam aktív versenyző, még teljesen más körülmények és lehetőségek között edzhettünk. Talán nem árulok el nagy titkot, jóval szerényebb létesítményekkel rendelkeztünk akkoriban. Nagy öröm számomra, hogy az elmúlt évek tudatos beruházásaival és munkájával ma már a fiatal sportolók méltó körülmények között, minden elvárásnak megfelelő sportlétesítményekben készülhetnek, hogy ők tényleg csak a sportolás örömével és a saját fejlődésükkel tudjanak foglalkozni. A mai napig is rendszeresen úszom, de természetesen ezt nem lehet összehasonlítani azzal az úszással, amit aktív sportolóként csináltam, valójában régen nem úsztam már időre, de a bujtosi uszodát is mindenképp ki fogom próbálni, amint az időm engedi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában