amerikai foci

2021.02.05. 10:57

Így vélekedik a döntőről a Nyíregyháza Tigers egykori játékosa

Racskó András szoros küzdelemre számít.

ML

Tom Brady (balra) vagy Patrick Mahomes lesz jobb?

Fotó: USA TODAY

A sportág kedvelői már nagyon várják a mindent eldöntőt. Racskó András, azaz Racsi, a Nyíregyháza Tigers egykori játékosa, vezetője évek óta az Egyesült Államokban él családjával. Nevezhetnénk lapunk szakértőjének, hiszen már formált hozzáértő véleményt az amerikai fociról. Most is megkértük egy tengerentúli esélylatolgatásra.

A Kansas a favorit

– Eljutottunk a nagy fináléhoz, vasárnap Super Bowl! – kezdte elektronikus levelét Racskó András. – Kicsit döcögős szezon után kikristályosodott, melyik két csapat lett konferenciája bajnoka: a Tampa Bay Buccaneers játssza a döntőt a Kansas City Chiefs ellen. Ki is lehet esélyesebb?

Minden szakértő a Kansas csapatát tartja favoritnak, de azért szerintem nem ilyen egyszerű a kérdés.

– Mindkét irányító a maga nemében szuper kvalitású, rendkívül intelligens játékos. Tom Brady megannyiszor bizonyította már rendkívüli képességeit a pályán, viszont 43 éves, és már azért kicsit megkopni látszik, de játékintelligenciája eltünteti fizikai hiányosságait. Patrick Mahomes fiatal, dinamikus, rendkívül atletikus játékos, aki a tavalyi Super Bowl-bajnoki címmel bizonyította, hogy ha a sérülések elkerülik, ő lehet a liga új arca és legjobb irányítója.

– A nyomás a Kansas csa­patán van, mert cím­védő, de vajon elbírja-e, hogy több kezdő támadófal-játékosa is hiányozni fog sérülések miatt? Vasárnap meglátjuk.

A legjobb lapokkal készülnek

– A történelemben senki nem játszott még hazai pályán Super Bowlt, de ez most a Buccaneersnek sikerült, ami nagy előnyt adhat nekik a lelki hadviselésben. Rendkívül tehetséges védő koordinátoruk biztosan kitálal valamit a Chiefs támadói ellen, mint azt tette Green Bayben is. Vajon ki lesz a befutó, a veterán Tom Brady vagy az új generáció gyöngyszeme, Patrick Mahomes?

– Véleményem szerint szoros mérkőzésen a Chiefs fogja nyerni ezt a csatát, de ne felejtsük el, hogy ez egy döntő, és itt mindenki a legjobb lapjait játssza ki, így bármi megtörténhet.

Nincs akkora felhajtás

– Szokás szerint Bora Tamás barátommal fogjuk együtt nézni a mérkőzést talán egy jó steak és némi nassolás kíséretében. Mindenki izgatottan várja a nagy döntőt, fogadásokat kötnek az emberek, de azért ebben az évben sajnos nincs akkora felhajtás, mint az megszokott. Remélem, jövőre visszatér minden a régi kerékvágásba!

– Nagyon jó szurkolást kívánok minden kedves hazai NFL-rajongónak, és egészséges, korlátozásoktól mentes 2021-es évet! Győzzön a jobbik csapat! – zárta sorait Racsi.

ML

Borítókép: Tom Brady (balra) vagy Patrick Mahomes lesz jobb? | Fotó: USA Today


Érdekességek, rekordok

Csirkeszárny és sör

Tavalyi kimutatás szerint az amerikaiak 1,2 milliárd liter sört, 1,7 millió kilogramm pattogatott kukoricát, 1,3 milliárd darab csirkeszárnyat, 2 millió pizzát, 4,5 millió kg oldalast és 39,6 millió kg sajtot fogyasztanak a Super Bowl napján.

Kultúra

Az 55. Super Bowlon Eric Church és Jazmine Sullivan adja elő az amerikai himnuszt, a Halftime Show-n The Weeknd zenél.

Drága másodpercek

Idén 5,6 millió dollárt (1,6 milliárd forint) kellett fizetnie annak a cégnek, amelyik 30 másodpercnyi reklámot akar a Super Bowlt közvetítő amerikai csatornán, a CBS-en. Egy másodperc tehát több mint 55 millió forintba kerül. Az első Super Bowlon, 1967-ben 42 ezer dollárba került fél perc.

Lehetnek nézők

Tampa Bay városa 1984, 1991, 2001 és 2009 után ötödik alkalommal rendez Super Bowlt. A Raymond James Stadiont 75 ezer férőhelyesre lehet bővíteni különleges eseményekre, de idén csak 22 ezer nézőt engednek be.

A bukik szerint

Az amerikai fogadóirodák szerint a Chiefs 3,5 pontos favorit.

Tizedszer

Tom Brady a 10. Super Bowlján lehet kezdő, ami rekord az irányítók között. Kezdő irányítóként a második legtöbb SB-részvétellel John Elway büszkélkedhet (5). Korkülönbség. 43 évesen Tom Brady a legidősebb irányító a Super Bowlban, ezzel összejön a döntők történetének legnagyobb korkülönbsége is a két kezdő irányító között, ugyanis Patrick Mahomes 25 éves. A két játékos között 18 év és 45 nap korkülönbség van.

Nyolcvan felett

A Buccaneers egyik asszisztens edzője, Tom Moore 82 éves. A tréner háromszoros bajnok, először 1979-ben, a Pittsburgh Steelers segédedzőjeként nyert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában