tenisz

2021.02.10. 07:32

Marci bravúros győzelme

Az ötödik rövidítésében nagy hátrányból, fordított és jutott tovább Wawrinka ellen.

Hungary's Marton Fucsovics reacts after winning against Switzerland's Stan Wawrinka during their men's singles match on day three of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on February 10, 2021. (Photo by William WEST / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Két ismerős találkozott itthoni idő szerint szerdán kora hajnalban a John Cain Arénában, az Ausztrál Open férfi főtáblájának második körében. Fucsovics Mártonnak (55.) és a svájci Stan Wawrinkának (17.), korában voltak közös edzéseik és négy tétmeccsük, amiből az elsőt Marci nyerte, a másik hármat viszont ellenfele.

Az első szettben 1:1 után szervajátékot csent Marci, Warinka a nyolcadik játékban vágott vissza és egyenlített (4:4). Igen ám de a következő játékban Fucsovics értékesítette a negyedik bréklabdáját, a saját szervát hozta így második brékjét követően majd 52 perc alatt szettelőnyhöz jutott.

A folytatásban a magyar teniszező úgy játszott, mint az első körben az ausztrál Polmans ellen. Háromszor vette el a svájci adogatójátékát és sajátjait biztosan hozva a negyedik játszmalabda értékesítve 35 perc alatt már két szettnyi volt az előnye.

Sajnos ezt követően megtört a lendület, mert Wawrinka brékkel indította a harmadik etapot. A nagy fordulat Marci szempontjából 3:4-es állásánál következhetett volna be, hiszen semmi negyvenes állásnál három labda volt az egalizáláshoz. Sajnos nem sikerült egyiket sem értékesíteni és a korai brékelőny döntően bizonyult, ezzel a svájci 47 perc alatt szépített.

Wawrinka lendületbe jött, ismét brékkel indított, majd Marci második adogatójátékát is bezsebelve 37 perc alatt egyenlített. Jöhetett tehát az ötödik szett. Wawrinka eddig több mint ötven ötszettes meccset játszott, harmincat megnyert, ebből hetet 0:2-ről fordítva.

Érezhető volt a feszültség, mindkét teniszező nagyon koncentrált és hozta az adogatásait. Aztán jött a nyolcadik játék és a a döntőnek bizonyuló brékjáték. Az utolsó labdamenetet Marci egy remek tenyeressel zárta le, és egy játéknyira került a diadalhoz. Ez már edzőjének is nagyon tetszett, aki felugrott a helyéről és örömében a levegőbe csapott.

Persze ezzel még nem volt vége, mert Wawrinka keményen küzdött. Marci 15-30-nál egy könnyűnek tűnő labdát a hálóba vágott, így bréklabdához jutott a svájci, amit sajnos értékesített, szépített és adogathatott az 5:5-ért. Sajnos nagyon összpontosított és lávgémmel egalizált. Ismét Fucsovics jött adogatásra, előtte újfentmegkérte a mérkőzésvezetőt, hogy intse csendre a nézőket. Maximálisan koncentrálva visszaadta a lávgémet és ismét egy játéknyira volt a győzelemhez.

A szusszanásnyi árnyékba eltöltött pihenő után ismét Warinka dobta fel a labdát. Sajnos egy újabb lávgém következett, amivel a svájci egyenlített, így 3 óra 42 percnyi játék után jöhetett a rövidítés.

Ami jött az idegmunka volt a javából. A svájci elhúzott 6-1-re, majd 9-6- nál három meccslabdája volt. Marci azonban valahonnan még előhúzta azt a pluszt, amivel 9-9-re egyenlített. Brékelte háromszoros Grand Slam-győztes ellenfelét, majd az utolsó adogatás előtt kipillantott edzőjére. Talán ettől kapott még erőt és bekövetkezett a csoda, egy fej fölötti ütéssel pontot tett a négy óra három perces drámai meccs végére, majd boldogan feküdte le, majd a pálya széléről nyilatkozott az Eurosportnak.

- Meghalok, nagyon fáradt vagyok, két ötszettes meccset játszottam, hihetetlen támogatást kaptam a drukkerektől, köszönöm. Nehéz visszaemlékezni a meccs elejére. Tudtam, hogy visszajön a meccsbe Stan, mert mentálisan nagyon erős játékos. Az ötödikben próbáltam a lábammal aktívabb lenne, és mentálisan próbáltam erős maradni. Ez a kedvenc tornám, kétszer is eljutottam a negyedik körig, de most nem is tudom, hogy ki a következő ellenfelem, csak szeretném kiélvezni a napsütést és a pillanatot. – mondta Marci.

A magyar teniszező következő ellenfele a kanadai Milos Raonic lesz aki négy játszmában legyőzte Corentin Moutet-t.

Marci előtt kezdett és kapott ki Babos Tímea. Párosban a francia Kristina Mladenovics visszalépése miatt nem indult címvédőként az év első Grand Slam-tornáján, egyesben pedig a második körben két szettben kikapott az orosz Anasztaszija Potapovától, így kiesett.

Australian Open, Melbourne (kemény pálya, 80 000 000 ausztrál dollár összdíjazás)

Férfi egyes,2. forduló

Fucsovics Márton–Stan Wawrinka (svájci, 17.) 7:5, 6:1, 4:6, 2:6, 7:6 (11–9)

Női egyes, 2. forduló

Anasztaszija Potapova (orosz)–Babos Tímea 6:2, 6:4

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában