Parasport

2021.02.17. 20:00

Több szabolcsi oktatási intézmény is csatlakozott a Magyar Parasport Napjához

Fontos, hogy az épek nagyobb toleranciával forduljanak fogyatékos társaikhoz.

A magyar Országgyűlés 2017-ben egyhangúlag foglalta határozatba, hogy a magyar parasport hagyományait és sikereit minden évben február 22-én megünnepli. A Lélekmozgató programot a járványügyi előírások betartásával ebben az évben is megszervezik, és ismét együttműködésre, megemlékezésre hívják az ország óvodáit, iskoláit, önkormányzatait. Szerdán ennek a programnak a megyei megvalósításáról tartottak sajtótájékoztatót a megyeházán.

Egymás iránt nyitottan

Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület elnöke elmondta, hogy ennek a napnak az érzékenyítés a legfontosabb célja és feladata, az, hogy az épek nagyobb toleranciával forduljanak fogyatékos társaikhoz.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében kiemelte: a parasportnak még nincs nagy hagyománya hazánkban, ezért még sok a teendő, hogy ezt a fajta sporttevékenységet elfogadja és teljes értékűnek tekintse társadalmunk.

– Itt az erőfeszítés, a tenni akarás, az akaraterő talán nagyobb, mint az ép sportolók esetében. Hiszen a sport lényege, hogy megküzdjünk saját korlátainkkal és nehézségeinkkel, és lehetőség szerint ilyen módon is teljes életet éljünk. Szendrei Istvánné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fogyatékos Sportolók Szövetségének elnöke a február 22-ei nap programjába engedett betekintést.

Elmondta, hogy a „Lélekmozgató” film megtekintése után a testnevelésórákon parasportági bemutatókat nézhetnek meg, illetve vehetnek részt azokban a gyerekek, valamint plakát- és rajzpályázatot hirdettek meg az alsó tagozatosoknak.

– Minden intézményben lesznek játékos feladatok, melyeken keresztül a gyerekek megtapasztalhatják, hogy milyen érzés kerekesszékkel közlekedni vagy látássérültként bekötött szemmel labdázni, futni. Az előző években nagy népszerűségnek örvendett ez a nap, remélem, idén is hasonló élményben lesz részük a résztvevőknek, és az élményeknek köszönhetően talán közeledik a két világ egymáshoz, mert nagyon fontos, hogy nyitottak legyünk egymás iránt. Peres János paralimpikon, ülőröplabdázó arról beszélt, hogy nagyon büszke arra, hogy évekig képviselhette városunkat és megyénket különböző versenyeken.

A csörgőlabdát mutatják be

– Harmincöt éve nem gondoltam, hogy mozgáskorlátozottként sportolhatok, amikor megismerkedtem az ülőröplabdával, még nagyon gyerekcipőben járt. Azóta sokat fejlődött sportágunk, és bizony sokat kell dolgozni a sikerért.

Csonka Ferenc, a Fehérbot Sportegyesület elnöke kiemelte, hogy minden évben aktívan részt vesznek a programban, és feladatuknak tekintik, hogy minél szélesebb körben ismertessék meg a megyében a fogyatékossággal élő emberek mozgáslehetőségeit, egyesületük a csörgőlabdát mutatja be ebben az időszakban.

BB

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában