Nyíregyháza

2021.03.13. 11:30

„A játékosaim nem edzőnek, hanem apámnak szólítottak” – Hazatér Kuvaitból a nyíregyházi kapusedző

Itthon kamatoztatná tudását.

BB

Vadon Lajos kapusai társaságában

Fotó: Vadon Lajos archívuma

Vadon Lajos közel kilenc év után végleg hazatér Nyíregyházára. A Szpari korábbi hálóőre, majd kapusedzője, aki több megyei együttest is irányított, a Perzsa-öböl partján, Kuvaitban az élvonalba frissen feljutó Khaitan kapusedzőjeként húzta le ezt a nem kevés időt. Ami nagy szó arrafelé, hiszen ezen idő alatt az együttesnél egymás kezébe adták a kilincset a vezetőedzők, a magyar szakember jelentette a szakmai állandóságot az egyesületnél.

Lelkesek, sokat futnak

– Nyáron lejárt volna a szerződésem, és azután terveztük, hogy hazaköltözünk. Azonban a klub menedzserének baráti köréből érkezett az utódom, aki már februárban elkezdte a munkát, így hamarabb kell távoznom. Ez itt errefelé nem olyan szokatlan. Tavaly a járványhelyzet miatt nem tudtunk hazalátogatni, ezért nagy bennem már a honvágy. Egyébként most itt is szigorú szabályokat vezettek be, délután öt órától hajnali ötig kijárási tilalom van. Az üzletek azonban nyitva vannak – avat be a részletekbe Vadon Lajos, aki az ott szerzett tapasztalatairól is beszélt.

– A játékosok munka mellett futballoznak, van közöttük tanár, katona, diák, és ha a munkahelyi vagy tanulmányi elfoglaltságuk úgy alakul, akkor bizony nem jönnek edzésre. Sőt minden munkahelynek van saját csapata, és azok mérkőzései elsőbbséget élveznek. Nagyon amatőr a bajnokság, viszont lelkesek a játékosok, rengeteget futnak, ütköznek, de taktikailag nem túl képzettek. Egy csapat öt profi külföldit alkalmazhat, nálunk például megfordult szenegáli, argentin és brazil labdarúgó.

Van egy spanyol légiósunk is, ami nagyon ritka, mert ezt a klímát az európai játékosok nagyon nehezen bírják, hiszen itt 45-50 fokban is rendeznek mérkőzéseket

– mondta a kapus­edző.

Vadon Lajos a munka mellett képezte is magát, rendszeresen részt vett a szövetség által szervezett továbbképzéseken.

– Itt más rendszer van, mint Magyarországon, nem kreditpontokat gyűjtenek a résztvevők, hanem a szövetség kötelező képzéseket szervez, amelyek elvégzése után adja ki az engedélyt a következő évre. Legutóbb egy spanyol szakember tartott kétnapos továbbképzést, amelyből még ennyi tapasztalattal a hátam mögött is sokat tanultam.

Elégedettek voltak munkájával

A nyíregyházi kapusedzőt a sikerek sem kerülték el.

– Az szinte kuriózumnak számít, hogy egy szakember Kuvaitban egy helyen ilyen hosszú időt eltöltsön.

Nekem ez megadatott, elégedettek voltak a munkámmal, szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy nagy tisztelet övezte a tevékenységemet. Ezt az is jelzi, hogy játékosaim nem edzőnek, hanem apámnak (my father) szólítottak.

– Az ország történetében egyedülálló eset volt például az, hogy csapatomból a hónap játékosának választották meg az én kezeim között pallérozódó kapust – büszkélkedett Vadon Lajos.

Vadon Lajos lassan lezárja élete egy fontos szakaszát, de vannak tervei a jövőjével kapcsolatban is.

– Szeretnék továbbra is a labdarúgásban dolgozni. Szívesen átadom a megszerzett tudásomat, remélem, lesz rá lehetőségem.

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában