asztalitenisz

2021.03.18. 09:32

Dohában teljesült Bence álma

A nyírbátori asztaliteniszező Katarban koronázta meg eddigi pályafutását.

BB

Majoros Bence

Fotó: ihff.com

Az utóbbi időben pályafutása legfontosabb megméretésére készült Majoros Bence: a Nyírbátorból induló asztaliteniszező az olimpiai részvételért állt asztalhoz hétvégén és hétfőn. A 16. helyen kiemelt, első számú férfi játékosunk Dohában az olimpiai világselejtező első szakaszában sikerrel is járt, megszerezve ezzel a magyar küldöttség 100. kvótáját.

Kétszer kellett azonban csúcsra járatnia magát, hiszen az Európai Asztalitenisz-szövetség a koronavírus-járvány miatt februárról áprilisra halasztotta a tokiói olimpia egyéni európai selejtezőjét.

Fittyet hányt a papírformára

– Készültem az európai selejtezőre, de a halasztás nem okozott nagy változást a programomban, egy picit örültem is neki, mert az azt megelőző egy-két hónapban sérült is voltam. Miután megtudtuk, teljes erővel a dohai versenyre fókuszáltunk – mondta Majoros Bence.

Az előzetes esélyek nem a Franciaországban légióskodó Majoros sikerét sejttették. A 23 éves asztaliteniszező úgy vágott neki az olimpiai selejtezőnek, hogy a világranglistán elfoglalt 61. helyével ő „csak” a 16. legjobb a mezőnyben. Majoros azonban fittyet hányva a papírformára, magabiztosan versenyezve megszerezte repülőjegyét a tokiói járatra.

Majoros Bence az első fordulóban erőnyerő volt Katarban, a következő körben egy Fülöp-szigeteki versenyző ellen állt asztalhoz.

– Őt nem ismertem, soha nem is láttam játszani. Nem volt nehéz ellenfél, viszonylag könnyedén jutottam túl rajta. Ellene sikerült megszoknom a légkört, felvennem a verseny ritmusát.

A második körben, amely arról döntött, hogy ki jut a legjobb négy közé, eredetileg a fehérorosz Szamszonov lett volna az ellenfele. A negyvenöt éves versenyző azonban sérülés miatt visszalépett, így egy török játékos következett.

– Az évek során több versenyen láttam és játszottam is vele párszor, az összecsapás esélyese én voltam. Sikerült fegyelmezett, jó játékkal legyőznöm. Ezzel az is biztossá vált, ha esetleg ki is esek erről a tábláról, lesz még egy sanszom a negyedik táblán az utolsó helyért versenybe szállni. Ez azért adott egy nagy adag nyugodtságot.

Az elődöntőben Ionescu volt a következő akadály.

– A román versenyzővel már játszottam korábban, le is győztem Franciaországban a csapat Európa-bajnokságon. Ez erőt adott a játékhoz, mert tudtam, hogy képes vagyok arra, hogy ismét sikerrel járjak ellene. Nagyon nehéz mérkőzés volt, az első szettet megnyertem, utána viszont hármat ő húzott be. Az az igazság, hogy jobban játszott, gyorsabb volt nálam, és a kidolgozott taktikája is jól működött. Aztán megtaláltam az ellenszerét, ami láthatóan frusztrálta is őt. Rövid labdamenetek után kinyitottam a játékomat, amellyel sikerült eltávolítani őt az asztaltól, és ez hozta meg a sikert – idézte fel a mérkőzést Majoros Bence.

Ismerte szerváit, trükkjeit

A döntőben kellett megtennie az utolsó lépést hőn áhított célja felé, mégpedig a belga Lambiet ellen, akivel klubtársak a francia Chartres TT együttesénél.

– Két éve együtt játszunk, ismerem a szerváit, trükkjeit, így tudtam, mire számíthatok. Az ő játékstílusa fekszik nekem, ettől függetlenül tudtam, hogy nem azon fog múlni, hogy ki pörget nagyobbat tenyeressel, vagy esetleg kinek jobb a fonákja.

Biztos voltam benne, hogy az fog nyerni, aki jobban tudja kezelni azt a helyzetet, hogy egy mérkőzésre van az olimpiától.

– Ezért próbáltam teljesen kikapcsolni a gondolataimat, csak a meccsre, a játékra fókuszáltam. Hihetetlenül boldog vagyok, még keresem a szavakat. Egy álmom vált valóra, gyerekkorom óta erre vágytam, ezért dolgoztam – zárta Majoros Bence.

Tartotta magát a taktikához

Majoros Bence egy rövid időt Magyarországon tölt, majd visszautazik Franciaországba, ahol folytatódnak a bajnoki küzdelmek.

– Majoros fantasztikusan teljesített, pedig az elmúlt hónapok sérülései miatt nagyon mély gödörből kellett visszakapaszkodnia. A mentális erejét érdemes kiemelni, végig koncentrált volt, tartotta magát a taktikához, és amikor kellett, élt a kínálkozó lehetőséggel – méltatta Bencét Muskó Péter, férfiválogatottunk szövetségi kapitánya.

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában