hosszútávfutás

2021.04.21. 09:24

Párizsi maraton Nyíregyházán

Rajtszám, póló, emberfeletti teljesítmény, érem és örök emlék – mindezeket a virtuális verseny is megadja.

MK

A Champs-Élysées helyett mindenki a saját lakhelyén teljesítette a maratoni távot

Fotó: illusztráció: shutterstock

A koronavírus-járvány az élet legtöbb területén arra kényszerít minket – most már több mint egy éve –, hogy alternatív megoldást találjunk. Hol nélkülözhetetlen az alkalmazkodás, hol csak azért kell kreatívan gondolkodni és cselekedni, hogy a nehéz időkben is maradjon szórakozási lehetőségünk. Az utóbbi kategóriába tartozik az amatőr hosszútávfutók azon (igen nagy) rétege, amely keresi a versenyhelyzetet, vagy csupán szereti tesztelni magát.

Ők nagyon jó lehetőséget kaptak a pandémia alatt arra, hogy körbefussák a világot, miközben a lakóhelyükről sem mozdulnak ki. Erre kínál lehetőséget például a Virtualrunners is, melyen keresztül Tóth László április 11-én lefutotta a párizsi maratont – a Sóstói-erdőben.

Alkalmazáson keresztül

– Úgy látom a futókon, keresik a lehetőséget, hogy tartsák a kapcsolatot a közösséggel, továbbá azt is szeretnék, hogy ne vesszen el a sok edzésmunka, megmaradjon a motiváció – árulta el a nyíregyházi sportember.

Tóth László

– Én is hasonlóan voltam ezzel. Tájfutó múlttal rendelkezem, a hosszútávfutás nem állt tőlem távol, de az elmúlt egy évben fogalmazódott meg bennem, hogy lefutnám a félmaratonit, majd ha az megvan, akkor a maratoni távot is (42,195 kilométer – a szerk.). Versenyek hosszú ideje nincsenek, de rátaláltam a virtuális futásra, ott jelöltem ki célnak a párizsi maraton teljesítését.

– A virtuálist az különbözteti meg a megszokott maratonfutástól, hogy mindenki a saját lakhelyén teljesítheti a távot – folytatta. – Befizeti a futó a nevezési díjat, rendelhet pólót, kap egy rajtszámot, amit kinyomtathat, majd napokkal a verseny után elpostázzák neki az érmet. Mindenki magának méri az időt és a távot okos­órás vagy telefonos applikáción keresztül, az eredményt utána fel kell tölteni a megadott felületre. Az alkalmazás azt is mutatja, hogy a megtett táv alapján a versenyhelyszín melyik részén jár a futó. Mivel a világ minden tájáról neveztek, pontos időpontja nem volt a futásnak, csupán a megadott napon kellett lefutni a távot.

Mint mondja, a futás közösségkovácsoló ereje a virtuális térben is megjelent. A szervezők közös Facebook-csoportba hívták a nagyjából 8 ezer nevezőt, ott a franciák, a mexikóiak, a brazilok, az ausztrálok, a magyarok és megannyi nációból regisztráló emberek biztatták a másikat a verseny előtt, feltöltötték a képüket, amin büszkén pózolnak a futás után és gratuláltak egymásnak.

Közösségi élmény

– A versenyen nem volt elvárt idő, aki úgy akarta, le is gyalogolhatta. Én nagyjából elégedett voltam az eredményemmel, de nekem sem ez számított, az első maratoni különben is a kitartásról szól, arról, hogy teljesítsd a távot. Én az erdőben futottam, ami nem sík terep, mondanom sem kell, a végén már az ötméteres domb is nagy kihívást jelentett, de összességében nagyon örülök, hogy lefutottam, élveztem, hogy egy ilyen közösségnek lehettem a tagja, nagy élmény volt az egész – fogalmazott Tóth László.

Az említett honlapon futószalagon érkeznek a virtuális futóversenyek: április 25-én Los Angeles, Hollywood, májusban Hamburg, Brüsszel és Nizza „várja” a futni vágyókat, később többek között a londoni, berlini, torontói és New York-i maratonit is hasonló módon lehet lefutni. Ezek mellett is számos távot és különböző kihívásokat teljesíthetünk – csak bírja a lábunk!

MK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában