röplabda

2021.05.20. 08:45

Alapemberként tesz a válogatottért a Fatum liberója

Tóth Fruzsina a nemzeti csapat első számú liberója volt a sikeres Eb-selejtezőn.

MK

Szakmáry Gréta (b) és Tóth Fruzsina (középen) személyében két nyíregyházi játékosa van a válogatottnak

Fotó: mrsz

Noha a női röplabda magyar élvonalában április elejétől októberig nem játszanak tétmérkőzéseket, a válogatott játékosoknak, köztük a Fatum-Nyíregyháza liberójának, Tóth Fruzsinának nem a pihenésről szól a nyár. A 21 éves röplabdázónak a bajnokság befejezése után csupán egy hete volt, hogy feltöltődjön, majd meg is kezdődött a válogatott program.

Nemzeti csapatunk május 7–9. között Franciaországban játszott Európa-bajnoki selejtezőmeccseket a házigazda, valamint Izrael és Dánia ellen, majd egy héttel később Budapesten is megmérkőzött ugyanezekkel a válogatottakkal. A mieink hat találkozóból ötöt megnyertek, és magabiztosan kvalifikálták magukat a kontinensviadalra.

– Fizikailag és technikailag azért volt nehéz formába rázódni, mert kihagytam egy hetet. Próbáltam pihenni, nem vittem túlzásba a sportolást – felelt Tóth Fruzsina arra a kérdésre, mennyire volt nehéz a bajnokság után azonnal topon teljesítenie.

Mentálisan azért nem volt könnyű, mert tudtam, nem csere liberóként megyek, több mint valószínű, hogy a válogatott nagyobb szerepet ad nekem.

– Ez az első nyár, amelyen úgy játszom tétmérkőzéseket a válogatottal, hogy én vagyok az idősebb és első számú játékos a poszton. Korábban Molcsányi Rita volt előttem, aki olyan szinten röplabdázott, amit nehéz fenntartani. Igyekeztem hozzátenni a csapat teljesítményéhez.

Nyugodtan írhatjuk, ez sikerült a nyíregyházi sportolónak, aki a válogatott alapembereként tett a sikeres Eb-kvalifikációért.

Nagy csapatmunka eredménye

Nemzeti csapatunk egyébként először szerepelt Jakub Gluszak szövetségi kapitány irányításával. Mint a liberó elmondta, a leglényegesebb feladat az volt, hogy minél jobban összeérjen a csapat és együtt mozogjon a pályán. A szakmai stáb és a játékosok között remek a kommunikáció, ami nagyon fontos volt ebben az időszakban.

– Az ellenfelek felkészülési mérkőzéseiről néztünk felvételeket, de az első tétmeccsünk előtt kevés videónk volt a játékosokról – tette hozzá Fruzsina.

– Nem annyira tudtuk kielemezni a játékukat, ezért az első meccseken különösen sokat kellett kommunikálnunk a pályán, hogy tudjuk, hova kell állnunk. Izraelről például olyannyira nem volt videónk, hogy azt sem tudtuk, melyik játékos melyik mezszámban játszik, ki hogy néz ki.

Az itthoni tornára taktikailag könnyebben felkészültünk, hiszen már tudtuk, ki hova szeret ütni, ki hogyan nyit.

Válogatottunk így is közel járt ahhoz, hogy veretlenül fejezze be a selejtezőt, de az utolsó meccsen 2:1-es szett­előnyről, döntőjátszmában kikapott Franciaországtól.

– Csoportelsőként szerettünk volna továbbjutni, mert nem mindegy, hogy az Eb-n milyen csapatokat kapunk – ismerte el a nyíregyházi játékos. – Mivel idegenben kevés videózással, nagy csapatmunkával megvertük a franciákat, úgy voltunk vele, hogy itthon is képesek vagyunk rá. Sajnáljuk, hogy ez nem sikerült.

Májusban újabb tétmeccsek

Mint mondja, egész nyáron arra törekszik majd, hogy egyre jobban támogassa a válogatottat. Fruzsinának bőven lesz erre lehetősége, merthogy a selejtező után is csupán három napot pihent otthon, csütörtökön már utazik is Győrbe, ahol az arany Európa-ligára készül a nemzeti együttes. A mieink május 28-tól Csehország, Fehéroroszország és Horvátország ellen lépnek pályára Prágában, június 4-től Minszkben játsszák a visszavágókat. Azt követően jöhet egy valamivel hosszabb pihenő, majd kezdődik a felkészülés az augusztus közepén rajtoló Európa-bajnokságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában