úszás

2021.05.18. 08:56

Hatházi Dóri is bemutatkozott

Az úszó Európa-bajnokság első medencés döntőjében két magyar érem született.

ML, KM

Mihályvári-Farkas Viktória és Hosszú Katinka

Fotó: MÚSZ

Hétfőtől egyértelműen a Duna Aréna van fókuszban az úszó Európa-bajnokságon. Hétfőn délelőtt az előfutamokban klasszisaink sora kezdte a versenyzést. Hatházi Dóra, a Nyíregyházi Sportcentrum tehetsége is rajtkőre állt a 100 méteres pillangó negyedik előfutamában. Dóra végül nyolcadikként csapott célba – összesítésben a 29. időt jelentette az 1:00,54 –, ezzel nem jutott a délutáni középdöntőbe.

Csak az uszodába, és vissza

– Szerintem nem volt ­rossz, életem második legjobb ideje volt a délelőtti úszás – kezdte érdeklődésünkre Dóri. – Az egyéni csúcsomat délután úsztam, ami hét tizeddel jobb. Egyébként nem könnyű időszak van mögöttem, mert a bajnokság után egy másik csúcsformára kellett időzíteni.

Dóri pénteken csatlakozott a válogatotthoz. A mieink a Margitszigeten laknak, a buborékrendszer miatt busszal viszik őket az uszodába és vissza az edzésekre, valamint a versenyekre. Az uszodán és a szállodán kívül nem mehetnek sehova. Az étkezésnél mindenkinek külön asztalhoz kell ülni.

Dóra szerdán a legerősebb számában, a 200 pillangón indul.

Világcsúcs is született

– Kedden természetesen a beosztásnak megfelelően edzek. Amennyiben szerdán 2:11-en belül úszok, akkor már elégedett leszek – így Dóra.

Ha nyíregyházi úszónak nem is, magyaroknak szurkolhattunk az esti döntőkben. A medencés számok első fináléjában, női 400 vegyesen Hosszú Katinka jó eséllyel indult, a 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória pedig már annak örült, hogy élete első felnőtt világversenyén döntőbe jutott, mindezt olimpiai A szintes idővel. Érdekesség, hogy ezen a számon délelőtt az öt legjobb időből négyet magyar úszott, de a finálékban egy nemzetet csak két sportoló képviselhet, így Kapás Boglárka és Jakabos Zsuzsanna búcsúzott.

Hosszú aztán a döntőben erődemonstrációt tartott és (2012 – Debrecen, 2014 – Berlin és 2016 – London után) negyedik Európa-bajnoki címét szerezte meg ebben a számban. Mihályvári-Farkas lassan kezdett, pillangón a 8. helyen állt, utána kezdett felkapaszkodni, az utolsó száz méterre már harmadikként fordult, majd nagy meglepetésre holtversenyben másodikként érte el a falat.

Az első nap döntőn kívüli legfontosabb eredményét az orosz Kliment Kolesznyikov jegyezte, aki 50 háton 23,93 másodperces idejével hét századdal megjavította a maga által tartott világcsúcsot.

ML, KM


Úszás

Az Európa-bajnokság hétfői, magyar érdekeltségű döntői

Női 400 m vegyes: 1. Hosszú Katinka 4:34,76, 2. Mihályvári-Farkas Viktória 4:36,81, 2. Aimee Wilmott (Nagy-Britannia) 4:36,81

Női 4x100 m gyorsváltó: 1. Nagy-Britannia 3:34,17, 2. Hollandia 3:34,29, 3. Franciaország 3:35,92... 8. Magyarország (Gyurinovics Fanni, Ugrai Panna, Senánszky Petra, Verrasztó Evelyn) 3:42,31

Férfi 4x100 m gyorsváltó: 1. Oroszország 3:10,41, 2. Nagy-Britannia 3:11.56, 3. Olaszország 3:11,87, 4. Magyarország (Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Milák Kristóf ) 3:12,50

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában