Nyíregyháza

2021.05.21. 09:21

Sporttörténelmi esemény a városházán

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége megtekintette az Atlétikai Centrumot és a Városi Uszodát.

KM

Fotó: Szarka Lajos

Párját ritkító eseménynek adott otthont a közelmúltban a nyíregyházi városháza díszterme. Itt tartotta májusi kihelyezett ülését a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége, amelynek tagja dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és dr. Kovács Ferenc nyíregyházi polgármester, aki a Magyar Röplabda Szövetség elnöke is. A tanácskozáson az elnökség elfogadta többek közt az új alapszabály tervezetét, a szervezet költségvetését, a pekingi téli olimpiával kapcsolatos előrejelzést, az elnökség beszámolóját, a közelgő közgyűlés napirendjét és alternatív időpontját, valamint tárgyalták a versenysport-stratégiát is.

A sportos Nyíregyháza

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke nyitóbeszédében méltatta Nyíregyháza sokrétű sportéletét, infrastruktúrafejlesztését, és felidézte, milyen sok eredményes olimpikont és sportvezetőt adott a város az olimpiai mozgalomnak Szabó Tündétől Móna Istvánon, Balczó Andráson, Kökény Rolandon, Mitró Györgyön át a harmadik olimpiájára készülő Helebrandt Mátéig.

Miként az a MOB hivatalos honlapján olvasható, Kulcsár Krisztián külön köszöntötte a korábbi MOB-alelnököt, nyíregyházi sportvezetőt, Orendi Mihályt, illetve az ülésen ilyen minőségében első ízben részt vevő dr. Schmidt Ádám miniszterelnöki sport­ügyi tanácsadót, aki egyben a MOB Jogi Bizottságának is a tagja, korábban pedig maga is a MOB irodájának volt a munkatársa. A MOB elnöke elégedetten számolt be a magyar csapat szépen alakuló kvótahelyzetéről, mint mondta, „jelenleg is úgy tűnik, a korábban prognosztizált, riói csapathoz hasonló 150-160 fős létszámot Tokióban is tartani tudjuk”.

Dr. Kovács Ferenc történelmi eseményként jellemezte a MOB nyíregyházi kihelyezett ülését. Elmondta, hogy az elmúlt bő évtizedben rengeteget áldoztak a sportra, amit kiemelten kezelnek. Ez a létesítményekre, kerékpárút-hálózatra ugyanúgy vonatkozik, mint az utánpótlás-nevelésre, a szabadidő- vagy az élsportra.

A tanácskozás után a vendégek megtekintették az átadás előtt álló Atlétikai Centrumot és a Városi Uszodát. Itt Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke azt mondta, az olimpia után egy nemzetközi vízilabda-mérkőzést fognak rendezni az uszodában mely több vizes sportág otthona lesz.

Sportfejlesztések, utánpótlás

– Ez egy sporttörténelmi pillanat volt, hiszen a MOB elnöksége még sohasem járt Nyíregyházán. Mindenki nagy szeretettel állapította meg, hogy milyen sportos és milyen modern városunk van. Azzal tisztában voltak, hogy milyen eredményeket értek el eddig a nyíregyházi sportolók. A polgármester úrral beszámoltunk az elmúlt időszak sportfejlesztéseiről, a sporttámogatási rendszerről és arról, hogy mennyire fontos az utánpótlás-nevelés. Nagyon nagy élményekkel mentek haza az elnökség tagjai, hiszen láthatták hogy az ország keleti részén milyen erős a sportszeretet és ezáltal milyen eredményes az utánpótlás nevelése – nyilatkozta érdeklődésünkre dr. Szabó Tünde.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában