Kosárlabda

2021.05.29. 20:01

Százhét pontot dobva bajnok a nyíregyházi kosárcsapat

A Cápák óriási meccsen, hazai pályán nyerték meg a másodosztályú bajnoki szezon utolsó mérkőzését.

Az elmúlt öt év legfontosabb nyíregyházi férfi kosárlabda-mérkőzését rendezték meg szombaton a Continental Arénában: a Hübner Nyíregyháza BS és a BKG a Piros-csoport bajnoki címéért lépett pályára.

Az elmúlt két mérkőzésen gyengébben teljesítő hazaiak a szezon egyik, ha nem a legjobb játékát a mindent eldöntő találkozó első félidejére tartogatták, már az első percekben elléptek ellenfelüktől. Bus Iván remekül védekezett a szigetszentmiklósiak legfőbb pontgyárosán, Nagy Botondon, arra törekedett, hogy emberének már azért is meg kelljen küzdenie, hogy egyáltalán eljusson hozzá a labda. Tóth Gergely nagyot harcolt a lepattanókért – ha nem ő szedte le, akkor társhoz paskolta a lecsorgót –, s a másik térfélen is szinte megállíthatatlanul kosárlabdázott az első negyedben, mellette Emmanuel Ubilla is különösen nagy kedvvel kosárlabdázott, s a kispad reakcióit is élmény volt nézni.

A nyíregyháziak nyolc ponttal vezettek, ám előnyük az etap végére majdnem teljesen elfogyott, mert Nagy Botond a jó védekezés ellenére is megtalálta a módját, hogy kosarat szerezzen, míg testvére, Benedek szórta a hárompontosokat (tizenegy perc alatt ötöt).

A második negyedben sokáig váltakozott a vezető csapat kiléte, majd robbantottak a Cápák. A hazai védekezés összeállt, elöl pedig záporoztak a triplák, az előny folyamatosan nőtt, Kiss Benedek második hármasa után már 55–40 volt az állás.

A vendégek a második félidőben az addigiaknál jóval agresszívabb védekezésre váltottak, de ez egy ideig csak arra volt jó, hogy fárasszák ellenfelüket, a Blue Sharks továbbra is képes volt kosarakat szerezni és nem csökkent jelentősen a 18 pontos előnye. Mohácsi Máté remekül játszott, Bazsó Brúnó a sokadik hárompontosát vágta be – érett a bajnoki cím.

Csakhogy kiderült, Nagy Benedek hiába húzza a lábát, Nagy Botond karján hiába van kötés, semmi nem lassítja le őket, a két testvér szinte egymaga hozta vissza a meccsbe a csapatát. Mohácsi triplája csak pillanatra nyugtatta meg a hazai szurkolókat (83–70), a vendégek egymás után szerezték a labdákat és a könnyű kosarakat, 3–13-as futással indították a negyedik játékrészt. Bazsó hármasa nagyon kellett, de a BKG lendületben volt, 88–88-nál utolérte a Cápákat. Továbbra is nagyon agresszív volt a vendégek védekezése, támadásban pedig szinte csak a két kicsi kezei között járt a labda.

Mindkét oldalon gyűltek a faultok, Tóth ki is pontozódott, de a BKG-nak is visszább kellett venni az agresszivitásból. Ezzel szemben a hajrában egyre-másra jöttek a nagyobbnál nagyobb nyíregyházi védekezések: Bus Iván visszanyomta Reizert, Ubilla labdát szerzett és Bazsó zsákolása is talpra ugrasztotta a szurkolókat (97–93).

Másfél perccel a vége előtt 99–97-nél kért időt Borisz Maljkovics, ezután Mohácsi cikázott be a védők között két pontért, majd Ubilla leblokkolta Nagy Botondot. Másodpercekkel később a légiós két büntetője lényegében eldöntötte a meccset, Bus pedig már úgy állhatott oda a vonalhoz, hogy a közönség „bajnokcsapat” kántálással nyugtázta, a nyíregyházi férfi kosárlabdacsapat 2016 után újra az első osztályban szerepelhet a következő idényben.

Kosárlabda: férfi NB I./B, Piros-csoport, döntő, 5. mérkőzés

Hübner Nyíregyháza BS–BKG 107–97 (24–22, 34–23, 22–23, 27–29)

Continental Aréna, 1200 néző, v.: Cziffra, Tőzsér, Minár.

Nyíregyháza: Bus 11/6, Ubilla 25, Kiss 6/6, Bazsó 24/15, Tóth 19/3. Csere: Szobi 1, Mokánszki 2, Mohácsi 19/3. Vezetőedző: Borisz Maljkovics.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában