Nyíregyháza

2021.06.25. 07:26

A nyíregyházi fiatalok ötlete még a németeket is mozgásra bírhatja

Egyszerre hasznos és szórakoztató.

MK

Miklós (balra) és Gergő a játékkal

Fotó: Molnár Krisztián

Másfél éve már annak, hogy a koronavírus megjelent az életünkben, és felforgatta a mindennapjainkat. Emlékezhetünk rá, nem is olyan régen még arra biztattuk egymást, maradjunk otthon, és valahogy vészeljük át a nehéz időszakot. A bezártság fizikailag és mentálisan is megterhelő volt, éppen ezért számos fórumon elhangzott, találjunk módot arra, hogy a karantén­időszak alatt is sportoljunk.

A nyíregyházi Barzó Gergőnek és Kurucz Miklósnak több szempontból is fontos volt, hogy minél többeket mozgásra bírjanak. A Nyíregyházi Egyetem testnevelő tanár szakán végzett, ma már testnevelő tanárként és a Bozsik Akadémián edzőként (Gergő), valamint masszőrként (Miklós) dolgozó barátok olyan ötlettel álltak elő, ami sokkal nagyobb közösséghez ért el, mint azt gondolták: létrehozták a Maradj mozgásban elnevezésű társasjátékot.

– Amikor tavaly márciusban bejött a járvány első hulláma, online oktatásra kényszerültünk – mesélt a kezdetekről Barzó Gergő.

– Kurucz Miklós barátommal együtt olyan online feladatokon gondolkodtunk, amiket otthon is könnyen el lehet végezni. Ez csak egy alapötlet volt, aztán kiforrotta magát az egész. Kitaláltunk 34 mezőt, ezekhez különböző feladatokat rendeltünk hozzá. A háromféle mezőtípus eltérő nehézségű feladatokat takar. Ezek elvégzésével lehet pontokat gyűjteni.

Miklós (balra) és Gergő a játékkal | Fotó: Molnár Krisztián

– Javasolták barátok, hogy csináljuk meg rendes, kézzelfogható formában. Nekünk ez idegen volt, pedagógusként nincs tapasztalatunk ilyenben – tette hozzá Gergő, aki pedagógusként és üzletemberként is sokat tanult az elmúlt hónapokban. – Megkerestünk egy grafikust, hogy csináljon logót és játékmezőket, megterveztük a játék dobozát, majd annak is kellett idő, hogy legálisan árusíthassuk. Mindez novemberig kifutott, addig elintéztük a jogi hátteret. Interneten rengeteg pozitív visszajelzés érkezett. Vitték a játékot óvodák, iskolák, nagyon sok magánszemély, és cégek vásárolták csapatépítő tréningekre. Idővel megtalált minket egy budapesti cég, amely specifikusan társasjátékokkal foglalkozik. Láttak benne fantáziát, mert hasonló nem volt még a piacon. Ők segítettek a továbbfejlesztésben, s mára ott tartunk, hogy több hazai szupermarketben is megtalálható a játék, valamint a legfrissebb előrelépés, hogy holland és német nyelvre is lefordítják.

Alapmozgásokra épül

Mint Gergő említette, a játék alapmozgásokra épül, maximum olyan eszközöket kell hozzá használni, amik bármelyik háztartásban előfordulnak, például törülköző, könyv, összegyűrt zokni vagy egy pohár víz.

Hatéves kortól ajánljuk, de egyénenként, a saját kondicionális állapot szerint végezhető a játék.

– A változatos feladatok között vannak átfedések, de más ismétlésszámmal végezhetőek. Alapmozgásokra építettünk, amiket általános iskolában is megtanul az ember, ilyen a fekvőtámasz, az alkartámasz, a guggolás vagy a kitörés. Továbbfejlesztés során készültek kártyák, amelyekre leírtuk, mire kell figyelni a mozgások során, hogyan néz ki a helyes testtartás. Szerintünk még mindig van benne annyi, hogy fejleszteni lehet.

Bármit, de mozogni

– Kipróbáltuk már crossfites csoporttal, nekik is tetszett, mert átmozgat, de játszottuk szilveszteri buliban baráti társasággal, ahol sokat nevettünk, és szellemileg sérült gyerekeknek is hasznos volt. Fontos, hogy fizikailag megmozgasson a játék, de inkább csapatépítő jellege van. Jó hangulatban, kellemesen elfáradhat az ember – fogalmazott a társötletgazda.

Ha népmesei motívumként a történet tanulságát keressük, két gondolatot említhetünk meg. Egyrészt minden körülmények között és bármilyen formában jó mozogni, hiszen nemcsak a fizikumunknak tehetünk jót vele, hanem közösségi élményt is ad. Másrészt, Gergőék példájából láthatjuk: ha van egy jó ötlete az embernek, és hisz benne, bármilyen szokatlannak is hangzik, érdemes megvalósítani az elképzelést, mert nagyon jó dolog sülhet ki belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában