Nyíregyháza

2021.06.26. 10:58

Irány a spanyolországi vb!

A magyar terepfutó-bajnokság második futamán második lett a nyíregyházi sportoló.

LTL

Forrás: Szabó Áron archívuma

Ifjabb Belus Tamással mindig történik valami. Szűk négy hónappal ezelőtt életmentő operációt hajtottak végre rajta: belső vérzéssel került kórházba. Tisztában volt azzal, hogy óvatosságból csak fokozatosan terhelheti a szervezetét, mert a hegsérv kialakulásának komoly a veszélye.

A hűtőjére mágnesezte ki azokat a céljait, amiket még a kórház előtt tűzött ki maga elé: – Az Ultra-Trail du Mont-Blanc, aminek a TDS, vagyis 145 kilométeres távján indulok, és nem tettem le a legnagyobb tervemről sem, hogy részt vegyek az őszi, thaiföldi terepfutó-világbajnokságon.

Fesztivál a Pireneusokban

Két hete volt a magyar terepfutó-bajnokság második futama, a Nagy-Hársas Ultra a Zemplénben.

– A bajnokság áprilisi első futamán nem tudtam elindulni a műtét miatt. A mostani második helyemnek köszönhetően a Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség beválogatott a júliusi, spanyolországi skyrunning-világbajnokság magyar csapatába. A versenyt egy háromnapos terepfutó-fesztiválon rendezik meg a Pireneusokban, a katalán Boí-völgyben. A nehéz, köves, technikás terepen három távon mérik össze az erejüket a nemzeti válogatottak: a 3,3 km-es vertikálon 1100 méter szintemelkedéssel, a 42 km-es sky távon 2817 méter szint­emelkedéssel és a 68 km-es skyultra távon, amiben már közel 5000 méter szint­emelkedés lesz – ez utóbbi lesz az én versenyszámom. Egyelőre nincs meg a végleges csapat-összeállítás, de az már biztos, hogy a riói olimpikon hosszútávfutó, Józsa Gábor és a sokszoros magyar bajnok terepultrás, Tiricz Irén ott lesz a maximum 10-15 főből álló magyar együttesben – említette ifjabb Belus Tamás, aki bevallotta: – Picit váratlanul ért a felkérés, mert bár tényleg jól sikerült a zempléni válogatóverseny, azt feltételeztem, hogy a márciusi műtét miatt nem számolnak velem a szövetségnél. Természetesen nagy örömmel fogadtam a bejelentést: régi álmom volt, hogy egyszer a hazámat képviselhetem egy ilyen rangos eseményen. Az edzőmmel, Barát Gabriellával azonnal át is alakítottuk a nyári menetrendemet, és a felépülésemet segítő rehabilitációs tréner, Tatár Szilvi is áldását adta a teljes edzés- és versenyterhelésre. Izgalommal várom a vb-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában